Grandcafé Krul opent binnenkort

Drentsmuseum

Het nieuwe onderkomen van Krul

Koningin Beatrix zal op 16 november a.s. op feestelijke wijze het nieuwe Krul openen. Gezien het feit dat Maison Krul eens hofleverancier was en ooit de bruidstaart voor haar en Prins Claus vervaardigde, is het vanzelfsprekend dat de Majesteit daarvoor is gevraagd. Er zijn meer banden met het Koninklijk huis: Prins Hendrik haalde altijd ontbijtkoek bij zijn buren op het Noordeinde en van Koningin Wilhelmina wordt verteld dat zij vaak vóór zij op reis ging nog even een paar ons kersenbonbons bij het krullerige stadspaleisje haalde.
Helaas kan onze Koningin die dag niet te voet langs gaan. Zij moet helemaal naar Assen.

Zoals Danny afgelopen  februari al in een reactie aan ons vertelde is Grandcafé Krul thans namelijk gevestigd in het Drentsmuseum.  Het restaurant van dit totaal verbouwde museum in het centrum van Assen, is verrijkt met het voormalige interieur van Maison Krul dat destijds gevestigd was aan ons Noordeinde 44-46b. Zie hier foto’s van de verbouwing.  

Tijdens de opening zal het boek “Tearoom Krul” worden gepresenteerd, geschreven door Marianne Rehorst-Veldhoven met de hulp van Mieke Krul (dochter van Gerard Krul, de laatste directeur).

Over de reden van de definitieve sluiting in 1970 staat een aardig stukje in de Volkskrant van april 1999.  

interieur Krul

(foto HGA)

Het is een geluk dat het interieur in de jaren ’70 door toedoen van “Het Documentatiecentrum voor de Bouwkunst” behouden is gebleven. Zo niet, dan was het misschien in de ovens van de vuilverbranding terecht gekomen. Het is eerst naar het Amsterdams Architectuur Museum gegaan, die het in bruikleen heeft gegeven aan ons Gemeente Museum, welke het uitstalde in het Paleis Voorhout. Toen Escher in 2002 daar introk, werd alles elders opgeslagen.

Detail pand Noordeinde

glazenwasser gevraagd

Het pand van de beroemdste banketbakker van Den Haag staat er nu wat verwaarloosd bij. De ramen glimmen niet meer, de glans is er voorgoed vanaf.

Vroeger stond hier de koek- en banketbakkerij “De Zoete Inval”. Deze is in 1903 verbouwd door L.A.H. Wolf in opdracht van de twee broers Cornelius en Johannes Krul, de toenmalige directeuren. Marie, een dochter van laatstgenoemde broer, trouwde in 1902 met Wolf. Trots was de familie op de schoonzoon en het fraaie gebouw.

De rijke gevel is opgetrokken in de Oostenrijkse variant op de Jugendstil: de Wiener Sezession. Wolf ontwierp ook het interieur. Volgens Bart Bonarius, een kleinzoon van de architect J.P.J. Lorrie, heeft zijn opa er ook aan meegewerkt.
Aan de Molenstraat kwam in de jaren dertig een nieuw gebouw voor de bakkerij en de chocoladefabriek. 

Winkel

Winkelinterieur (fotoHGA)

Tot in de 60er jaren werden hier vele generaties lang lekkernijen gemaakt zoals Froufrou, Bouche de Dame en Boules Venice. Al dat lekkers werd in de tearoom geserveerd door serveersters in zwarte japonnen met stijf gesteven, knisperende schorten voor en een wit kapje op het hoofd. De verkoopsters in de winkel droegen, behalve de witte kapjes, dezelfde dienstkleding. In de Molenstraat kon je alles wat er van de vorige dag over was voor een lagere prijs afhalen. 

dames in Tearoom

Zaaaalig, niet waar? (fotoHGA)

De clientèle bestond uit geparfumeerde dametjes die pothoedjes droegen en koontjes hadden die rood zagen van de rouge. Sommigen zaten met hun pekineesjes op schoot, die ze voerden met slagroom. Zij keken door de ramen van de grote etalages en zagen de flanerende wandelaars op het deftige Noordeinde. Als ze geluk hadden kwamen de Koningin en de Prinses ook even een kopje meedoen, maar dan wel incognito. Ook de schrijver Couperus was hier regelmatig te vinden. De film Eline Vere, naar het feuilleton dat door hem werd geschreven, is ondermeer hier opgenomen. Inspiratie voor de tearoomtango van Wim Sonneveld zou hier zijn opgedaan. 

Zelf ben ik er nooit binnen geweest; in de sixties was ik te jong en had nog van mezelf gezonde blosjes, nu ben ik te laat. Er rolt een traan over mijn wang, niemand ziet het want het regent. Ik ga gauw op zoek naar een kop koffie met een taartje als troost.

Noordeinde

oktober 2011

9 thoughts on “Grandcafé Krul opent binnenkort

 1. Geef je helemaal gelijk Netty!
  Een voordeel van dit alles is misschien dat Den Haag een beetje bekender wordt in Drente.
  Den Haag is ook een specialist op het gebied van de periode rond de vorige eeuwwisseling. Dus hoop ik dat datgene wat we nog hebben wel van de Hagenaars blijft.

  Het Drents Museum is ook een China-specialist. Zij hadden een paar jaar geleden een expositie van het wereldberoemde kleileger. Nu openen ze ook met een China tentoonstelling.
  Wat mij betreft mogen ze hun begerige oogjes dus gewoon naar het oosten blijven richten.

 2. Ik denk dat het Drents Museum met de inventaris van Krul is gaan stijken, omdat zij een beetje de specialist zijn in kunst uit de periode van Krul zo rond 1900, de Jugenstil/Secession/Art Nouveau .Maar zeker weten doe dit niet.
  Wel een gemiste van kans van Den Haag.Maar ik ben dool op het Drents Museum dus ik gun het hen van harte.

 3. @ Chris
  Het Krul interieur heeft bijna 10 jaar op een stoffige zolder in Den Haag gelegen……
  Dan is het toch niet jammer dat een derde er mee van door gaat? Als zij het hergebruiken verdient Assen het toch wel?
  Het ergste vind ik dat het pand er zo verwaarloosd bijstaat. Het Noordeinde is toch niet zo maar een achteraf straat? Het zal best veel geld kosten om zo’n monument te onderhouden, maar als je het niet betalen kan moet je het ook niet kopen. En de ramen zemen….. zou het zo voor ze willen doen :S

 4. ps .. want jammer dat het Krul interieur niet in Den Haag terecht is gekomen.

  Wie is er wel eens bij Brasserie H.P. Mutters (genoemd naar een beroemde fabriek (+ eigenaren)) binnen gewandeld
  Na het vaarseizoen wil ik dat zeker even doen. Even kijken of het alleen de naam is (wat ik al helemaal top vindt) of dat er meer te zien is van/over de oude fabriek.

 5. Danny
  In die directie weten ze het oude in ieder geval op zijn juiste waarde te schatten.

  Terzijde 1: Als ik het interieur of Hennie ergens tegenkom zal ik die zaak eens grondig onderzoeken.

  Terzijde 2: Ja, dat komt door die lifestyle…

 6. Mooie post weer, Inge. Leuk dat de Majesteit naar het Noorden gaat voor de opening inderdaad. Ik ben benieuwd naar de achtergrond waarom ze in Assen op het idee kwamen Krul weer op te bouwen. Haagse connectie in de directie?

  Terzijde 1: er is nóg een opvallend interieur dat gerecycled is: restaurant Julien in de Vos in Tuinstraat (zit nu een kofferwinkel) was binnen als een Belgische kermis: spiegels, lampen, ornamenten, tapijt overal (een filmpje staat op http://www.julien.nl). Toen Piet (als buren gebruikten we de voornaam) sloot wegens toenemende veiligheidseisen van de hooggeplaatste clientèle en het rookverbod (nee zeggen tegen een gast was nooit een optie) om als private dinner cateraar verder te gaan, is zijn grootste meevaller geweest dat het interieur in zijn totaliteit is overgenomen door Hennie van der Most. Wat ermee gebeurd is, weet ik eigenlijk niet.

  Terzijde 2: ik zag op de laatste foto van het pand ineens de huidige bewoner Ulla Popken: voor oud-Krulklanten die teveel gesnoept hebben? ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *