Gratis Wifi voor heel Den Haag

Vrijwel iedereen loopt tegenwoordig op straat met een smartphone of tablet. Om verbonden te zijn met het internet betaal je een bepaald bedrag per maand aan je provider. Maar hoe handig zou het zijn als je in Den Haag gewoon gratis kunt inloggen op een WiFi netwerk? Het lijkt een illusie, maar Wireless Den Haag wil een gratis draadloos netwerk voor heel de stad realiseren.

Momenteel is het netwerk al op een paar plekken in de stad beschikbaar, met als doel om over twee á drie jaar een groot deel van de stad te voorzien van dit netwerk. Zou jij er gebruik van gaan maken? Waarom wel/niet? En als je er gebruik van gaat maken, wat ga je dan doen op het netwerk?

Het concept
Om wat meer te weten te komen over het concept belde ik met Nico Dammers, directeur van Wireless Den Haag. ‘Wireless Den Haag biedt ondernemers tegen kostprijs de mogelijkheid zich aan te sluiten (via bestaande internetverbinding) op het gratis draadloze netwerk dat wij aanbieden.

Het is de bedoeling om samen met de ondernemers een dienst aan te bieden die de stad aantrekkelijker maakt om in te winkelen, werken en te bezoeken. Het concept werkt pas echt wanneer door de hele stad plaatsen zijn aangesloten door middel van een WiFi box. Het heeft namelijk geen zin wanneer elke winkelstraat investeert in zijn eigen servers, dan kun je alleen op die specifieke plaats inloggen.’

Het nieuwe winkelen
Het idee van gratis internet in de hele stad moet volgens Dammers binnen een aantal jaar de kloof tussen het fysiek kopen van goederen en het online shoppen gaan dichten. Zelf geloof ik zeker in dit idee. Het lijkt mij handig om bijvoorbeeld in te loggen op het netwerk en productinformatie (beschikbaarheid van een product) op te vragen of zelfs direct een bestelling te plaatsen bij de winkel.

Het is volgens mij een kans om winkelen een stuk interactiever te maken. De consument wordt zowel voorzien in de online als fysieke behoefte van een product, daarnaast biedt het de ondernemers de mogelijkheid nieuwe diensten aan te bieden aan klanten. Toevallig is hoofdthema van de digitale donderdag van 29 november het nieuwe winkelen. Ik ben benieuwd of jij ook in deze combinatie van online en offline gelooft. Laat het hieronder weten in een reactie!

Veiligheid
‘Wanneer ondernemers klanten op hun eigen netwerk laten internetten geven zij vaak hun beveilingscodes af. Hierdoor is misbruik van het netwerk door klanten de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Bij het aanbieden van WiFi via Wireless Den Haag ligt de verantwoordelijkheid bij ons’, aldus Dammers.

Huidige Haagse WiFi plaatsen
Sinds de start in mei 2012 is het op de volgende plekken mogelijk om in te loggen op het netwerk van Wireless Den Haag:

 • Het Zuiderpark
 • Een deel van de Javastraat
 • Een deel van de Haagse Markt (de bedoeling is dat binnenkort de gehele Haagse Markt van WiFi wordt voorzien)
 • Het Hobbemaplein
 • Een deel van de Frederikstraat

Nico Dammers geeft aan in gesprek te zijn met meerdere winkelstraten/winkeliersverenigingen over het aansluiten op het netwerk. De plaatsen waar je nu al gratis kunt internetten zijn te herkennen aan het logo dat linksboven bij het artikel te zien is. Ik vraag me af waar in de stad jullie het liefste gebruik zouden willen maken van gratis WiFi en waarom? Laat het weten in een reactie!

 

3 thoughts on “Gratis Wifi voor heel Den Haag

 1. gratis wifi van de overheid zal eigenlijk al moeten, aangezien deze steeds meer eist van burgers dat zij zaken via het internet regelen. Ik geloof dat Ziggo dit in Den Haag gaat faciliteren, maar een commercieel net erbij kan natuurlijk geen kwaad. Inderdaad makkelijk voor de plaatselijke winkels om hun aanbiedingen zo aan de man te brengen. De angst is natuurlijk dat er dan mensen zijn die hun internet opzeggen om gratis te gaan wifi’en.
  Tevens is er wel een gevaar dat je crimnelen krijgt die zich voordoen als hotspot en gaan packetsniffen,daarmoet wel iets op gevonden worden, dat het veilig blijft.

 2. EEN TIP DIE NIETS KOST

  NOG NIET ZOLANG GELDEN SPRAKEN WIJ MET ELKAAR, WAT IS ER MIS GEGAAN ??????????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *