Groener schoolplein voor de Gelderlandschool

Op donderdag 13 april bezocht ik de Gelderlandschool aan de Nijkerklaan. Ik was uitgenodigd om bij een speciale opening aanwezig te zijn. Een geheel nieuw schoolplein zou die ochtend onthuld worden. Niet iets bijzonders zou je denken, schoolpleinen genoeg.

Anders dan normaal
schoolDit schoolplein was 100 procent anders dan anders. Groep 7 had afgelopen jaar in een van de natuurlessen een aantal thema’s doorlopen. Hierdoor kwam de vraag naar voren voor een ander soort speelplein. In de groepen werd overlegd wat zo de wensen zouden kunnen zijn voor een groener plein. Nadat de mogelijkheden waren bekeken werd een maquette gemaakt.

Wat zou er uitgevoerd kunnen worden
Meester Cees en Directeur Phyllis Touw hebben bekeken wat haalbaar was na overleg met diversen bedrijven. Uiteindelijk heeft meester Cees er voor gezorgd dat het uitgevoerd zou kunnen worden. Iets wat wel nog even zou duren. Niet alle wensen kwamen uit, een boomhut en een ingegraven trampoline bleken niet haalbaar.

Chillplekken
De school en zijn leerlingen zijn trots op hun natuurlijke schoolplein met speeltoestellen, chillplekken en een klein voetbalveldje. En bij mooi weer is er ook de mogelijkheid om buiten les te geven.

Operatie Steenbreek
Naast al de speelmogelijkheden is natuur een belangrijke nieuwe optie op dit plein. De school heeft met dit project ook samengewerkt met Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag. Deze stichting roept alle inwoners op om minder tegels en meer groen in de tuin te hebben. Voor het inruilen van een tegel ontvangt men een plantje.

Groeien en bloeien
Op het schoolplein zijn meer dan 300 tegels weggehaald en omgeruild voor groene stukjes en speelplekken met boomschors. Ook drie grote betonnen plantenbakken zijn door de jongste schoolgroepen met nieuw groen beplant. Nu kunnen de leerlingen in de jaren dat ze op deze school zitten, alles zien groeien en bloeien.

schoolDe bedenkers
Ik sprak even kort met de bedenkers van dit bijzondere project Gamze, Akasya, Theo en meester Cees. Uit dit gesprek kwam naar voren dat deze kinderen zich echt wel bewust bezig houden met een groenere wereld.

Voor de school en de wijkbewoners
Het saaie schoolplein is omgetoverd tot een waar speelparadijs, waar ook na schooltijd gebruik van kan worden gemaakt. Ouders, buurtbewoners en de pers was van harte uitgenodigd om de feestelijke opening bij te wonen. De ochtend begon met een speciaal Paasontbijt.

923 getoond, 148 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *