Gymnastiekles op de Haagse Prinses Beatrix School

pbschool 001

Fisherstraat 135, voormalige Prinses Beatrix School (foto Jan Fokkema)

We schrijven eind jaren vijftig. De leerlingen van klas 6 (nu groep 8) van de Prinses Beatrix School in de Transvaalwijk hebben gymles. Voor sommigen een gruwel, voor anderen een fijne onderbreking van de dictees en staartdelingen.

Voor bijna alles bang geweest
Jan is elf jaar. Een klein, bleek en tenger jongetje uit de Transvaalwijk. Hij moet eigenlijk met de Haagse bleekneusjes mee naar de kolonie. Door de zeker optredende heimwee gaat dit niet door. Het is donderdag tien uur: weer tijd voor de gymles. Grote sterke jongens uit zijn klas zullen bij trefbal weer proberen de bal zo hard mogelijk tegen Jan’s blote bast te gooien. Of nog liever tegen zijn hoofd. En als zijn sprong over de bok niet hoog genoeg is? Voorkomen die matten een gebroken been? Liever ook geen slagbal. Dankzij zijn slechte ogen ziet Jan de bal niet aan komen. En de dag begon al zo slecht. Sonja, de valse waakhond van de houtzagerij, was zeer agressief. Jan moest wel rechtsomkeer maken in de 1e Wesselsstraat om via de Scheepersstraat in de Fisherstraat te komen.

De gymles
De Prinses Beatrix School is een openbare school. Jongens en meisjes in één klas, maar het gymmen en schoolzwemmen gebeurt wel apart. De gymzaal ziet er uit als alle andere gymzalen in Nederland: bok, paard, ringen, touwen, stokken en klimrek. De jongens stellen zich op in een rij in de zaal, waarbij de kleinste (Jan) voorop staat. De zaal wordt naast de gym ook gebruikt voor de zangles (met bovenmeester Snooy aan de piano), toneelvoorstellingen, de kerstviering en de ouderavonden. Snooy heeft het dan altijd spaans benauwd: hoge dameshakken op de prachtige linoleumvloer. Als dat maar goed gaat.

De les begint altijd met rondjes lopen in looppas. De gymleraar geeft het tempo aan met een tamboerijn of met het stampen van een stok. Vandaag is meneer Van Lidt de onderwijzer. Een kalende man die trouwde met een beeldschone juf van onze school. (Ik heb toen nog wel even overwogen om gymleraar te worden). De andere gymmeester is meneer Heeneman. Een jonge, wat driftige man die opzien baarde door Wim van Egmond een klap te verkopen.

Zweten
Na de looppas en enkele oefeningen is het tijd voor zaalvoetbal, waarbij gekantelde banken als doel fungeren. Via nummering wil Van Lidt teams samenstellen. Er is gelijk beweging in de rij. Men wil niet met Piet of Jaap in één team, dan ligt een nederlaag voor de hand. Merkwaardig genoeg trekken de jongens na het gymmen gewoon hemd, overhemd en trui over hun bezwete lijven aan. We schuiven weer aan in de schoolbanken. Tot de pauze behandelt meester Snooy de spreekwoorden en gezegdes.

Schoolzwemmen
Naast gym organiseert de school ook schoolzwemmen. Als het niet te koud is in het openluchtzwembad Zuiderpark. En anders in De Regentes. In colonne rijden we op de fiets, via de Engelenburgstraat en de Gaslaan, naar de Weimarstraat. Voorop, op zijn rode Vespa-scooter, de stoere gymleraar Heeneman. Zijn haren wapperen in de wind. Vrijwel alle meisjes in de klas zijn verliefd op hem.

Zelfs de grootste gymhater kijkt uit naar de laatste gymles van het schooljaar. Van Lidt heeft ook deze keer een fantastisch parcours uitgezet. Springend en klimmend het hele gymlokaal door, zonder de grond te raken. Bij ons op school heet het spel de reis-om-de-wereld. Op andere scholen noemen ze het apenkooien. Gezien het gespring en geklim niet zo’n gekke naam.

1404 getoond, 125 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *