Het Haagse beeld in beeld (2) Peter Kortekaas & Peter v/d Meer

DSC_9842
In de gemeente Den Haag staan meer dan 450 beelden, sculpturen en andere kunstwerken op pleinen, in straten en parken. Vaak rij ik er langs en dan vraag ik mij af: wat is het?, van wie is het? en wat staat het hier te doen? Vanuit deze nieuwsgierigheid ben ik mij gaan verdiepen in de vele kunstvoorwerpen die Den Haag rijk is en kwam tijdens mijn speurtocht naar informatie veel interessante dingen tegen.

In de serie ‘Het Haagse beeld in beeld’ vertel ik elke week, in een artikel op DenHaagDirect, over de Haagse kunstwerken in onze stad en zijn kunstenaars. Deze week, in deel 2 van deze serie, het werk van Peter Kortekaas en Peter van der Meer.

DSC_9854

Ram – Peter Kortekaas

Peter Kortekaas
Kortekaas is een geboren Hagenees (1946), werkt voornamelijk met brons en is in Den Haag afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten. Vaak snapte men niet wat Peter Kortekaas nou eigenlijk bewoog om vooral realistische vormen te gebruiken in zijn kunstwerken van voornamelijk dieren en sporters. In de bijna evenbeelden van de natuur neemt hij de uiterlijke vorm altijd als uitgangspunt en als doel. Ondanks dat zijn werken door andere kunstenaars vaak oppervlakkig en inhoudsloos werden genoemd was het erg geliefd bij het publiek. Kortekaas werd dan ook groot door zijn eenvoud.

Van Peter Kortekaas staan verschillende beelden in Den Haag. In de Wenckebachstraat staat een beeld van een honkballer welke duidelijk van Kortekaas is. De “Pitcher”, zoals het beeld is genoegd , staat op het punt om een honkbal te gooien naar de slagman. In de Boerenstraat vlakbij de Haagse Markt staat in een plantsoen het werk genaamd ‘Tors’. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit beeld geen ledematen. De dame met hoed staat wat mij betreft alleen wat raar gepositioneerd met haar voorkant naar het plantsoen toe waardoor het publiek voornamelijk naar haar rug kijkt. Bij de kinderboerderij in het Zuiderpark staat de “Ram” van Kortekaas. Het beeld is speciaal voor deze locatie gemaakt en maakt deel uit van de beeldenroute in het Zuiderpark.

voetbalkeeper

Voetbal keeper – Peter Kortekaas

Waar is de keeper? 
Volgens de lijst met beelden in Den Haag zou hier (zie foto boven) aan de Voorthuizenstraat het beeld de “voetbal keeper” van Kortekaas moeten staan. Zoals je op de foto kunt zien zijn er op deze locatie alleen maar dicht begroeide bosjes. Op internet kon ik verder nergens terugvinden of het beeld door de jaren heen is verplaatst. Ik vraag me dan ook serieus af of de keeper niet gewoon door de bosschage is opgeslokt en verdwenen is uit het beeld.

DSC_9776

Bram van Pijpen – Peter Kortekaas

Bram van Pijpen
Buurtschap 2005 was vroeger een buurt in het centrum van Den Haag. De naam werd in 1971 aan deze buurt gegeven toen het de postcode 2005 (nu 2514) als cijfers kreeg. Bram van Pijpen, oud ondernemer en eigenaar van een winkel en pakhuis in die buurt, was mede oprichter van de vereniging buurtschap 2005 welke als doel had de belangen van de buurt te behartigen. Nadat Bram van Pijpen zijn winkel sloot aan de Denneweg kwam er een theater in zijn pakhuis aan de Nieuwe Schoolstraat.

Het theatergezelschap (waaronder Paul van Vliet) was zo blij met de ruimte in deze populaire buurt dat ze het theater naar de voormalige eigenaar wilde vernoemen. Omdat Theater Pijpen als naam misschien mensen raar doen denken maakte ze van de achternaam van Bram een anagram waarna theater PePijn ontstond.

Vaak werd Kortekaas gevraagd om beelden van mensen te maken omdat hij een expert was in het realistisch namaken van de werkelijkheid. Omdat de buurtschap 2005 Bram van Pijpen wilde eren voor al het werk dat hij deed voor de buurt werd in 1983 Kortekaas ingeschakeld om een beeld van hem te maken. Het beeld staat op het pleintje voor theater Pepijn, welke door de buurt is omgedoopt tot het Bram van Pijpen plein.

Tabitha
Tabitha is een bijbels figuur welke oog heeft voor mensen in nood. Haar naam leeft voort in de naam van het woon-zorgcentrum aan de Mozartlaan. Tijdens de opening in 1985, verricht door de oud-diaconessen F. Sybesma en J. Veenstra, werd in de achtertuin een beeld onthuld van Tabitha. Het beeld, dat alleen door bewoners en bezoekers te bewonderen is, is in opdracht gemaakt door Peter Kortekaas.

DSC_0209

Meisje op fiets – Peter van der Meer

Peter van der Meer
Peter van der Meer was net als Kortekaas een echte Hagenees. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Verder volgde hij ook nog een opleiding marmerbewerking aan de ‘Accademia di Belle Art’ in de Italiaanse stad Carrara. De kunstenaar woonde en werkte sinds 1963 in Den Haag waar hij in 1999 overleed.

Peter van der Meer, die ook industrieel ontwerper was, maakte zijn beelden van brons. Van der Meer creeerde voornamelijk beelden waarin meisjes in verschillende activiteiten werden uitgebeeld of beelden van clowns. Op het Heeswijkplein vind je het beeld ‘Meisje op Skippybal’ (foto boven aan artikel), aan de Brinkpad in Loosduinen vind je ‘Meisje met kind’ en in het plantsoen in de Spakenburgsestraat vind je verscholen in de bosjes ‘meisje op fiets’.

Kangoeroestoel - Peter van der Meer

Kangoeroestoel – Peter van der Meer

Bijzondere stoelen
Aan de Maurice Ravelweg staat, naar mijn inzicht, het leukste werk van Peter van der Meer. Bij dit object kun je prachtig zien wat er gebeurt als beide vakgebieden van de kunstenaar en industrieel ontwerper bijeen komen. Is de ‘Kangoeroestoel’ nou een beeld of is het gewoon een functioneel voorwerp dat niet zou misstaan in een prachtige tuin? De twee identieke stoelen, volledig met kangoeroe kop, staart en poten, zijn gemaakt in 1981.

gestolen

Gestolen werken
Einde november 2011 zijn er in de Haagse donkere winternachten twee beelden van Peter van de Meer gestolen. Duidelijk zijn beide beelden door dezelfde personen gestolen omdat deze op dezelfde wijze van hun sokkel zijn ontdaan. Met een speciale zaag zijn de de beelden bij hun voeten afgezaagd en meegenomen.

Het betrof het beeld ‘clown’ aan de Appelstraat en het beeld ‘meisje’ aan de Escamplaan. Mogelijk hebben de dieven speciaal deze kunstwerken uitgekozen omdat de beelden bij de benen niet al te dik zijn. De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van diefstal en oudijzerboeren opgeroepen uit te kijken naar de beelden. De beelden zijn tot op heden nog niet boven water gekomen en ik geloof ook niet dat dit nu nog gaat gebeuren. Zou de gemeente überhaupt na 6 jaar nog ergens de sokkel met daarop de voeten van de kunstwerken hebben?

Deel 1 van het Haagse beeld in Beeld gemist? Klik Hier!

DSC_9890

Meisje met kind – Peter van der Meer

Pitcher - Peter Kortekaas

Pitcher – Peter Kortekaas

Tors - Peter Kortekaas

Tors – Peter Kortekaas

Tabitha - Peter Kortekaas

Tabitha – Peter Kortekaas

6129 getoond, 281 bekeken

One thought on “Het Haagse beeld in beeld (2) Peter Kortekaas & Peter v/d Meer

  1. Leuk verhaal over mijn broer Peter Kortekaas. Helaas is hij in september 2008 overleden, het artikel zou dus in de verleden tijd moeten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *