Het Haagse beeld in beeld (3) Rudi Rooijackers

DSC_0367

In de gemeente Den Haag staan meer dan 450 beelden, sculpturen en andere kunstwerken op pleinen, in straten en parken. Vaak rij ik er langs en dan vraag ik mij af: wat is het?, van wie is het? en wat staat het hier te doen? Vanuit deze nieuwsgierigheid ben ik mij gaan verdiepen in de vele kunstvoorwerpen die Den Haag rijk is en kwam tijdens mijn speurtocht naar informatie veel interessante dingen tegen.

In de serie ‘Het Haagse beeld in beeld’ vertel ik elke week, in een artikel op DenHaagDirect, over de Haagse kunstwerken in onze stad en zijn kunstenaars. Deze week, in deel 3 van deze serie, het werk van Rudi Rooijackers.

DSC_0007

Rudi Rooijackers – Estafettelopers

Rudi Rooijackers

Rudolph (Rudi) Rooijackers werd geboren in Batavia (Nederlands-Indië) in 1920. Nadat hij in een aantal steden had gewerkt kwam hij uiteindelijk in Den Haag terecht waar hij afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Na zijn opleiding werd hij leraar aan de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten en schopte het zelfs tot adjunct-directeur. Tot zijn leerlingen behoorden onder anderen ook Aart van den IJssel, waar ik het in deel 4 van deze serie uitgebreid over ga hebben.

In 1951 was Rooijackers betrokken bij de oprichting van de artistieke werkgroep “De Nieuwe Ploeg”. Dit was een groep van beeldende kunstenaars, die merendeels in Voorburg woonde, met elkaar samenwerkte en tentoonstellingen in de buitenlucht organiseerde. Bij deze groep zaten ook Aart van den Ijssel en Jan Snoeck (deel 1). Het werk dat Rooijackers maakt is vaak erg verschillend. Soms is het figuratief (volgens de werkelijkheid) en de andere keer weer non-figuratief of ook wel abstract. Rooijackers werkte met meerdere materialen zoals aluminiumcement, kalksteen, brons en gips.

DSC_0443

Schevenings vrouwtje in klederdracht

In Den Haag staan een aantal sculpturen die in de jaren 50 van de 20ste eeuw zijn gemaakt. Op het pleintje bij de van Bergenstraat in de haven van Scheveningen staan twee losse beelden gemaakt door Rooijackers in 1952. Een mannelijke Scheveninger met wollen pet en klep die vissersnetten beethoudt en een vissersvrouw in klederdracht. De beelden stonden oorspronkelijk op de Cremerbrug aan de kant van de Haringkade en zijn later verplaatst naar de haven. Omdat de beelden met hun rug naar de haven stonden heeft de gemeente na de herinrichting van het plein besloten de beelden om te draaien waardoor het echtpaar nu over de haven heen kijkt.

Op het schoolplein van het Segbroek college aan de Goudsbloemlaan staat op het verlaagde dak het beeld van twee levensgrote “Estafettelopers” (1956). De achterste renner heeft zojuist het stokje aan zijn ploeggenoot overgedragen, maar ondanks ze in beweging zijn straalt het beeld, in mijn ogen, meer energie uit dan snelheid.

DSC_0581

Gevelsteen – Zieken

Gevelsteen behouden

Een ander werk van Rooijackers uit 1956 is te bewonderen in de vorm van een gevelsteen. Vroeger stond aan het Zieken het gebouw van Gemeentewerken, op deze locatie staat nu het gebouw “Bocht van Guinea” (de croissant in de Haagse volksmond). De gevelsteen van de eerste steenlegging uit het voormalige gebouw van Gemeentewerken gemaakt door Rooijackers hebben ze bewaard bij de sloop en bij de bouw van het nieuwe complex verwerkt in de poort. Op het grasveld voor de International School of The Hague aan de Wijndaelerduin vind je een beeld waar de naam onbekend van is. De jongen met sjaal heeft een boek in zijn hand en omarmt het meisje die eveneens een boek heeft. Het prachtige werk is geheel gemaakt uit één steen en dateert uit 1959.

meisje op bankje - Zuiderpark

meisje op bankje – Zuiderpark

Ook beelden uit de jaren 60 van Rooijackers zijn goed vertegenwoordigd in onze Hofstad. Het bronzen beeld “Moeder en Kind”, op een hoge sokkel aan het Catharinaland, spreekt eigenlijk voor zichzelf. Het kind lijkt in de armen van een gelukkige moeder te rennen, het ziet er allemaal liefdevol uit. Op de Loevesteinlaan aan de rand van het Zuiderpark staat het bronzen beeld “Meisje op bank” uit 1963. Het meisje op een klein bankje, welke onderdeel uitmaakt van de beeldenroute Zuiderpark, zit er vredig bij en lijkt zichtbaar te genieten van de zon. Een minder vredig beeld is het betonnen beeld aan de Steenwijklaan van de twee gespierde “Worstelaars” uit 1966. De bovenste worstelaar heeft de onderste duidelijk in een stevige greep, maar of die ook heeft gewonnen, dat blijft de vraag!

foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling bron: Haagse Beeldbank beeld: compositie

Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling bron: Haagse Beeldbank beeld: compositie

Waar is het abstracte werk Compositie?

Voor het maken van een kunstwerk, bij de zes torenflats aan de Meppelweg, werd in 1963 door de Commissie Kunstopdrachten Rooijackers benaderd. Omdat de flats nogal fors zijn wilde de Commissie een groot kunstwerk. In 1964 meldt Rooijackers bij de Commissie dat hij door de stijgende bronsprijs niet genoeg budget had. Na goed overleg werd met enige tegenzin het budget verhoogd waarna het enorme beeld in 1966 kon worden opgeleverd. Het abstracte beeld met organische vormen, welke vanuit elke hoek een andere gedaante aanneemt, stond altijd bij het bruggetje tussen twee flats in. Toen ik vorige week langsging om het beeld te fotograferen stond deze niet meer op de plek waar die moest staan. Op internet kon ik niet terugvinden wat er met dit bijzondere beeld is gebeurd, mochten mensen het weten dan verneem ik het graag!

plastiek - Mozartlaan

plastiek – Mozartlaan

Op de Mozartlaan aan de achterkant van het winkelcentrum Waldeck staat nog wel een groot abstract werk van Rooijackers. De witte betonnen bakken, die mensen vaak doen denken aan een badkuip, stonden vroeger midden op het centrale plein in het winkelcentrum. Na de modernisering van het winkelcentrum is het beeld opgeknapt en op zijn nieuwe locatie neergezet. Door zijn fantasierijke speelse vormen wordt het plastiek regelmatig door kinderen als speeltoestel gebruikt.

DSC_1363

Herdenkingsmonument – Nieuwspoort

Reliëf Gevallenen 1940-1945                                                                                   

Op 3 mei 1967 werd op het Lange Poten, op de gevel van Nieuwspoort, een gedenkplaat van brons onthuld voor alle journalisten en publicisten die zijn gevallen in de tweede wereldoorlog. Op het reliëf, gemaakt door Rudi Rooijackers, is een afbeelding van een vallende mannenfiguur met schild afgebeeld. Ook staat er een tekst van dichter-journalist Jan H. de Groot op;

HOORT!
HET VRIJE WOORD
BEDREIGD, VERMOORD.
BRENGT IN DE NOOD
ZIJN VECHTERS VOORT
TOT AAN DE DOOD.

Ieder jaar wordt er op 4 mei om 11:30 uur in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort een herdenkingsbijeenkomst gehouden om de voor de vrijheid gevallen vakbroeders en –zusters te gedenken. Aansluitend op deze bijeenkomt wordt bij het monument bloemen gelegd.

DSC_0368

Reparatie kunstwerk duidelijk zichtbaar – Zuidlarenstraat

Portret van een verdwijnende tijd

Einde jaren 60 werd op de open binnenplaats van de MTS aan de Leyweg het grootste en zwaarste werk van Rooijackers, met de naam “Portret van een verdwijnende tijd”, neergezet (zie foto boven aan artikel). Het kunstwerk stelt een grauwe maquette op een tafel voor die de teloorgang van de naoorlogse wijken portretteert. Toen in 2007 de school moest wijken om plaats te maken voor het nieuwe Stadsdeelkantoor Escamp, is er met het werk van Rooijackers niet heel zorgvuldig omgegaan. Het kunstwerk was door de sloopwerkzaamheden op meerdere plekken gebroken en beschadigd.

Het werk is daarna jarenlang uit het oog van de burger verdwenen en men dacht dan ook dat het vernietigd zou zijn. Niets is minder waar want dankzij Gera Nieland (haagsallerlei.nl) kwam ik erachter dat het gigantische gevaarte is gerestaureerd en nu in de Zuidlarenstraat bij theater en filmhuis Dakota staat. Ondanks het een indrukwekkend kunstwerk is vind ik de duidelijk zichtbare reparaties, eigenlijk niet nodig als er zorgvuldiger met kunstwerken zou worden omgegaan, een doorn in het oog.

Moeder en kind - Catharinaland

Moeder en kind – Catharinaland

beeld School of The Hague

beeld School of The Hague

Scheveninger

Scheveninger

De worstelaars

De worstelaars

Volgende week bespreek ik, in deel 4 van deze serie, het werk van Aart van der Ijssel. Deel 2 van de serie Het Haagse beeld in beeld met Peter Kortekaas en Peter van der Meer gemist? Klik hier voor het artikel.

10300 getoond, 259 bekeken

One thought on “Het Haagse beeld in beeld (3) Rudi Rooijackers

  1. Beste mensen, ook ik ben benieuwd waar het bijzondere beeld Compositie van Rudy Rooijackers is gebleven. Mij overkwam vandaag het zelfde als de schrijver hierboven.
    In de gids ‘Haagse Beelden’ uit 1991 wordt vermeld dat het zou staan in ‘plantsoen t/o Hertenrade’. Weet iemand hier iets meer over? Of waar kan ik informatie hierover krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *