Haagse bioscopen

Begin Delftselaan

Haagse bioscopen

Een eerste bezoek aan een bioscoop is eigenlijk best eng: het geroezemoes verstomt, de lichten gaan uit en de muziek zwelt aan. Naast het filmdoek en de silhouetten van hoofden ziet men slechts de flets verlichte bordjes ‘Uitgang’.
Op een zondagmiddag nemen Jan’s ouders hem mee naar Musica. Een buurtbioscoop aan de Delftselaan. De wijktheaters zijn karakteristiek voor Den Haag: Musica, Capitol, Rembrandt, West End, De Uitkijk en Olympia (Prins Hendrikplein) en later Euro Cinema en Du Midi. De voorstelling kent dezelfde ijzeren wetmatigheid als een kerkdienst: Polygoonjournaal, tekenfilm, pauze (inclusief collecte voor het BIO-vakantieoord) en natuurlijk de hoofdfilm. 
Kaartjes voor Musica zijn niet duur, misschien wel omdat het journaal minstens een week oud is. Reden waarom sommige mensen bewust te laat komen. De opkomst van de tv laat ook andere bioscopen kennis maken met dit gedrag. Men kijkt het journaal thuis op de buis.

In de pauze verkopen de filmtheaters meestal de vermaarde chocostick van Florencia. Vanille ijs met een omhulsel van chocola op een stokje. Op het papieren zakje staat een vrolijke pinguin. Deftige mensen vonden het likken en knabbelen aan de chocostick een beetje ordi. Ze trekken het stokje eruit en lepelen het ijsje zo op. IJs eten op zijn Benoordenhouts heet dat in de volksmond.
Den Haag kent ook diverse ‘bijzondere’ bioscopen. Zo is er Kriterion, het studententheater, in het Westeinde. Men draait er ‘intellectuelenfilms’, ideaal voor snobs. In de pauze komt vaak Erica Terpstra langs met het ijs. De filmvoorstelling wordt pas vervolgd, zo gaat het verhaal, als alle ijsjes verkocht zijn.

Een ander bijzonder filmpaleis is Roxy in de Boekhorststraat. Jan’s ouders, afkomstig van het platteland, bezoeken nietsvermoedend op een avond die bioscoop. Ze kunnen hun oren en ogen niet geloven. Ziet iemand een bekende, dan roept hij “Hallo Piet” en klimt over de stoelen naar hem toe. Van ‘besproken plaatsen’ trekt men zich weinig aan. Het is niet koud in het theater, toch zitten er twee dames met een bontjas in de zaal. Prostituees, wordt gefluisterd. En daaronder hebben ze niks aan hoor. Het meest spectaculair zijn wel de bierflesjes. De zaal van Roxy loopt steil naar boven. Als het bier op is, laat men de flesjes naar beneden rollen. Bij elke wenteling neemt de snelheid van het flesje toe. Soms krijgt het glaswerk zo’n vaart dat het tegen het houtwerk onder het filmdoek uiteenspat.

De tv en later de video bezorgen de bioscopen zware tijden. Capitol, Flora en Studio (in de Kettingstraat) proberen te overleven door seksfilms aan te bieden. Studio is op dat punt nog het meest succesvol dankzij ‘Deep Throat’. De film trekt veel bezoekers, men kijkt er, net als nu naar Haagse Barbie, met een sociologisch oog naar. De rolprent wordt diverse malen per dag vertoond. Een soort doorlopende voorstelling, net als de Cineac. Dat maakt het mogelijk dat ambtenaren in hun middagpauze, mits enigszins opgerekt, de voorstelling bij kunnen wonen.
Het mag allemaal niet baten. Naast de buurtbioscopen sluiten Flora, Studio en vele andere bioscopen hun deuren. En dat is om meerdere redenen jammer, de theaters worden ook gebruikt voor bijeenkomsten, (sinterklaas)feesten en cabaretprogramma’s (Tom Manders, Toon Hermans).

3 thoughts on “Haagse bioscopen

  1. ik heb daar gewerkt in studio heb zelft deep throat gedraaid tijdens een uit verkochte zaal begonen de mensen te mopperen om dat het voor programme te lang duurde `was langer dan de hoofd film was een leuke tijd daar om te werken waren doorlopende voorstellingen +

    1. hallo Cok
      Er is eenmaal per maand een lezing over de haagse bioscopen bij hetfilmatelier in de herenstraat, het zou leuk zijn als je wat over je tijd met studio kon vertellen aldaar en misschien heb je nog wat “overblijfselen”van de bioscoop tickets-foto’s of iets anders neem even contact op met mij

      1. helaas heb ik niks van van wat je vraagt is wl jammer heb er nooit zo bij stil gestaan om dingen te verzamelen sorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *