Haagse Krach 1000: Cis Deyl over stichting Make it Art Worthy (MIAW)

Cis Deyl

Foto: Cis Deyl in het KunsHonk aan de Noordwal 18 in Den Haag

Tijdens de Haagse Krach 1000, eind oktober 2015, komen bewoners en ondernemers samen om na te denken over hun wijk. Wat kan er verbeterd worden op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid? Ter voorbereiding van de Haagse Krach 1000 spraken wij kunstenares Cis Deyl, oprichtster van stichting Make it Art Worthy (MIAW).

Cis Deyl_Lucky Loek

“Lucky Loek” door Cis Deyl

KunstHonk
Het KunstHonk aan de Noordwal 18 in Den Haag is een initiatief van stichting MIAW. Op de dag voor het interview kreeg Cis het blije nieuws dat MIAW hier permanent mochten blijven. Bij het KunstHonk hebben diverse kunstenaars een werkruimte, worden maandelijks exposities gehouden en is het de thuishaven voor een groot aantal projecten.

In het KunstHonk komen kunst en maatschappij bij elkaar. “Kunstenaars hebben vaak eigenschappen die een grote waarde kunnen hebben voor de maatschappij en de samenleving. Ze delen hun kunst, artisticiteit en laten zien hoe fijn het kan zijn om je creatief te uiten. De maatschappij en de kunstenaars komen in het Honk bij elkaar. De deuren staan elke dag van de week open voor publiek”, aldus Cis.

Volgens Cis heeft deze plek veel te bieden: een grote meerwaarde voor de wijk. “De doelgroep is oneindig groot! Meer en meer mensen raken betrokken bij de stichting en het pand aan de Noordwal. Niet alleen de deelnemende kunstenaars zijn een onderdeel van het Honk, maar ook een groot aantal vrijwilligers. Zo helpt bijvoorbeeld Ed ons een paar keer per week met allerlei klusjes. Wijkbewoners lopen ook gewoon vaak binnen voor een lekkere kop koffie! Mensen krijgen een goed gevoel als ze iets kunnen doen voor een ander. De kunstenaars realiseren zich dat ze meer kunnen dan ‘alleen’ kunst maken.”

Repair Kid_Cis Deyl

Foto: camper van Repair Kid genaamd Tante

Repair Kid
Repair Kid is een reizende camper, ontstaan naar aanleiding van het vrijwilligerswerk dat Cis Deyl heeft verricht voor Repair Café Den Haag. Met de bus geeft Cis kinderen de gelegenheid om diverse, reeds kapotte apparaten te slopen. Zo krijgen ze de mogelijkheid om zelf op onderzoek te gaan en uit te pluizen hoe verschillende apparaten in elkaar zitten. Het project heeft ze in 2012 opgestart. Cis won dat jaar de Lenteprijs, aangeboden door Fonds 1818.

Cis legt uit waar het project om draait: “Onderwijs is zo sturend dat kinderen vaak geen kans krijgen om zichzelf te ontdekken. Er moet meer ruimte ontstaan waarin ze de kans krijgen om hun talenten en creativiteit te ontwikkelen, vrijdenken, omdenken en samenwerking met anderen te oefenen.”

Repair Kid is een onderdeel van stichting MIAW en ze delen dezelfde filosofie. Door dingen eerst uit elkaar te halen kom je achter waar het probleem zit. “We hebben een aantal problemen individueel of in de maatschappij die we open moeten breken. Met het juiste gereedschap kunnen we deze problemen stuk voor stuk uit elkaar halen: waarom zijn bijvoorbeeld bepaalde ‘gekke’ regels überhaupt bedacht? Door deze ‘zelfanalyse’ kom je erachter waarom dingen niet meer werken en hoe je het anders en misschien zelfs beter kunt aanpakken!”

Stichting Make it Art Worthy
Stichting Make It ART Worthy heeft als doel het laagdrempelig verbinden van kunst en maatschappij. “Wij hebben geen criteria en bieden alle kunstenaars een plek en staan open voor allerlei vormen van samenwerking”, aldus Cis. MIAW creëert open en zichtbare werkplekken, geeft workshops en houdt maandelijks exposities, waarbij iedereen zijn kunst kan indienen. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of de website van stichting Make it ART Worthy.

Jouw stem laten horen?
Door je stem te laten horen en deel te nemen aan wijkprojecten verbetert niet alleen jouw leefomgeving, maar je voelt je ook meer betrokken bij jouw wijk en de stad. Lijkt het jou ook leuk om Den Haag nog duurzamer en leefbaarder te maken? Kijk dan alvast op de website van Haagse Krach 1000. Lees voor meer inspiratie het interview met Yadin Karabulut, voorzitter van Stichting Dialooghuis, of dat met Tom Egyedi, initiator van vereniging Buurt Energie Statenkwartier (BES).

7003 getoond, 401 bekeken

2 thoughts on “Haagse Krach 1000: Cis Deyl over stichting Make it Art Worthy (MIAW)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *