Haagse localo’s en Tweede Kamer

Verkiezingen-19-maart-2014Ik traceerde twaalf gemeenteraadsleden op kandidatenlijsten bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezing. En de voor deze verkiezing als wethouder afgetreden Ingrid van Engelshoven natuurlijk. Hoe bekend en populair zijn zij? Hoe groot is hun achterban? Geen van hen haalde voldoende voorkeurstemmen om op eigen titel een zetel te kunnen bezetten. Wel gaan er vier de Tweede Kamer in. Naast Ingrid van Engelshoven zijn dat de fractievoorzitters Karen Gerbrands, Bart van Kent en Martin Wörsdörfer. Hieronder een staatje met de kandidaten uit de Haagse gemeentepolitiek met hun score.

naam partij stemmen
Ingrid van Engelshoven D66 2171
Christine Teunissen PvdD 901
Martin Wörsdörfer VVD 602
Bart van Kent SP 363
Pieter Grinwis CU 109
Rachid Guernaoiu D66 98
Karsten Klein CDA 67
Daniëlle de Winter PVV 62
Jetje van Nieuwenhoven PvdA 44
Fatima Faïd Art. 1 38
Karen Gerbrands PVV 36
Elias van Hees PVV 19
Tim Vermeer PVV 15

Hoewel Rachid Guernaoiu D66 heeft verlaten na de onlangs door hem verloren strijd om het wethouderschap, bleef hij wel op de D66-lijst staan. Want die lijst was al vastgesteld en ingediend voor het einde van de D66-lidmaatschap. De Haagse Stadspartij deed natuurlijk niet mee aan de landelijke verkiezing, maar raadslid Fatima Faïd vond zielsverwantschap bij de nieuwe partij Artikel 1. Voor Karen Gerbrands is het een terugkeer naar het Binnenhof. In 2015 verving zij tijdelijk haar partijgenote Fleur Agema, die met zwangerschapsverlof was. Ook voor Bart van Kent is de Tweede Kamer geen onbekend terrein. De afgelopen jaren was hij beleidsmedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. Christine Teunissen is naast gemeenteraadslid ook lid van de Eerste Kamer. Ondanks haar hoge plaats op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren en de royale verkiezingswinst van haar partij is wat heet een oversteek op het Binnenhof nog niet aan de orde. Op 23 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

1740 getoond, 112 bekeken

4 thoughts on “Haagse localo’s en Tweede Kamer

  1. Met alle vier ook meteen de fractievoorzitters? Hopelijk krijgen hun opvolgers genoeg gravitas in de korte tijd voor de Gemeenteraadsverkiezingen als de kikkers in de kar, het spel op de wagen en fractiediscipline voor de strategie wel prettig is.
    Andreas, zou een ‘oversteek’ van Eerste Kamer naar Tweede zonder in de Tweede ooit plaats te hebben gehad een historisch unicum zijn geweest meteen? Andersom gaat meestal vlekkeloos. Van parlementaire journalistiek naar politiek raar genoeg ook.

    1. De oversteek van Eerste naar Tweede Kamer zonder eerst in die Tweede gezeten te hebben komt niet veel voor maar is niet uniek. Jan Kees Wiebenga (pikant detail, thans voorzitter van de Kiesraad) werd in 1977 senator en verliet de oude vergaderzaal van de Staten van Holland in 1982 om het volk in de Tweede Kamer te vertegenwoordigen. Vervolgens ging hij via het Europees Parlement naar de Raad van State. Een grote carrière in het openbaar bestuur die was begonnen op lokaal niveau als raadslid in Leiden, waarna hij op 26-jarige leeftijd van Eelde werd.

        1. Deze week is er overigens wel een oversteker van Eerste naar Tweede Kamer die niet eerder in de Tweede Kamer heeft gezeten: de PVV’erGidi Markuszower. Een tweede overstapper is Martin van Rooijen van 50Plus, maar die zat bijna 40 jaar geleden al voor de KVP in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *