Haagse Quilts ter nagedachtenis aan slachtoffers AIDS

Het einde van een tijdperk

Jaren geleden hebben mensen uit Den Haag naamvlaggen gemaakt ter herdenking van naasten die aan de gevolgen van AIDS zijn overleden. In de aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december 2017 worden deze overgedragen aan het Haags Historisch Museum.

Via mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Vobis, powered by Hindustani, kreeg ik een bijzondere uitnodiging om aanwezig te zijn bij de overdracht van quilts aan het Haags Historisch Museum.

Mooie gedachten

Een select gezelschap was aanwezig bij de overdracht. Mensen die hun naasten herdachten en zich op de een of andere manier betrokken voelen bij heel veel Hagenaars die aan AIDS zijn overleden. Een gedachte waar jongeren van nu, zeg maar de Millenials, zich er geen voorstelling van kunnen maken welke impact de ziekte AIDS heeft gehad op de bevolking.

Een bijzondere Hagenaar

Ik herinner me het nog goed, de eerste ontmoeting met Shanti Parag. Ik kwam hem tegen op een congres die de Hindostaanse gemeenschap had georganiseerd in 1994 om het onderwerp AIDS te bespreken. Hij stond op dat congres als trotse Haagse Hindostaan te vertellen dat hij homoseksueel was en AIDS had. Vanaf toen ontstond er een connectie tussen hem en mij, want ik had vanuit mijn werk de opdracht aangenomen om een film te maken over Surinamers met HIV en AIDS en ik wilde hem en zijn verhaal dolgraag in de film opnemen. Het kostte mij heel veel moeite en heel wat gesprekken om Shanti te overtuigen dat het goed zou zijn om zijn medewerking te verlenen aan de film.

Aan Niets Overleden

Met de toezegging van Shanti Parag, kon de film Aan Niets Overleden gemaakt worden. Zijn counterpart was een Surinaamse vrouw, Ethel Pengel, HIV-geïnfecteerd die ook mee wilde werken. De opnames met Shanti werden gemaakt in het ziekenhuis in Leiden, waar hij onder behandeling stond. Hij werkte als proefpersoon mee aan de medicatie die ontwikkeld werd om HIV onder controle te houden. Diverse plekken in Den Haag, waaronder het favoriete restaurant Ramna van Shanti waren locaties waar hij gefilmd werd.

De Quilts

De AIDS Memorial QUILT is ontstaan in 1987 in San Francisco. Het is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van AIDS. Telkens acht naamvlaggen (Engels: panels) worden zó aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3.80 x 3.80 meter. Samen vormen ze één grote lappendeken, oftewel: de QUILT. De eerste Nederlandse naamvlaggen werden gemaakt in 1987. In 1992 vond de achtste Wereld Aids Conferentie in Amsterdam plaats en was er een grote internationale QUILT tentoonstelling in de Beurs van Berlage. In vijf jaar tijd was de belangstelling voor de Nederlandse QUILT enorm gegroeid.

De Haagse Quilts

De Haagse Quilts zijn naamvlag 17 en 18 en 29; deze laatste is gemaakt door Buddy Netwerk Den Haag.

Onder deze naamvlaggen ook een vlag (18) die gemaakt is ter nagedachtenis aan de Hindustani die aan AIDS zijn overleden. De Quilt is uit 1998.

De Quilt is nog enkele weken te bezichtigen op de tweede etage van het Haags Historisch Museum.

DSC_3285 DSC_3286 DSC_3287 DSC_3290 DSC_3293 DSC_3296 DSC_3299 IMG-20171127-WA0008 Quilt blok 18

 

 

1506 getoond, 145 bekeken

3 thoughts on “Haagse Quilts ter nagedachtenis aan slachtoffers AIDS

 1. ja mooie tekst, to the point. Ga zo door Hanna Mitra.
  Aids is een aandoening die ook hetero’s kan treffen, en vergis je niet, want de meeste aids patienten zijn vaak de vrouwen van heteromannen die besmet werden door seksueel kontakt met besmette sekswerkers, zowel mannen als vrouwen. Veel getrouwde biseksuele mannen seksen in het diepste geheim onveilig met besmette sekswerkers uit gay wereld en worden zo besmet, en geven dit door aan hun eigen vrouw, dit gebeurt nu ook in India, omdat homo kontakten daar absoluut taboe zijn.

  Seks is sowieso een van de grootste problemen van de hele mensheid geloof ik nu.

  NOOT
  Aids is niet besmettelijk ok, de hindoestaanse familie van deze heer parag durfde hem niet aan te raken of te eten uit borden en met bestek die hij had gebruikt uit angst besmet te worden door aids. Is verteld door zijn broer in Ram Mandir, vele jaren geleden, tijdens aktieweek: Homo’s in de mandir.

  Ik maak er geen geheim van dat ik met meer dan 30 blanke homo top mannen in bed heb gelegen, ach het is misschien de meest positieve en meest satthvische ervaring uit mijn hele leven dus supergoed, beter dan zelfmoord. Alles is beter dan zelfmoord, ook met de lekkerste blanke homo top duivels slapen.

 2. Petje af voor mensen die dit taboe hebben doorbroken. Hoge achting voor de persoon die zich kwetsbaar heeft opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *