Haagse routes: door bos en duin naar zee

Den Haag Marketing lanceerde onlangs de Haagse routes, gratis wandelroutes in en om Den Haag. Ze hebben nu zes wandelroutes samengesteld. Elke maand verschijnt een nieuwe route op de site van This is The Hague.

Vanaf de binnenstad door bos en duin naar zee

Nieuwe routes in de buurt vind ik altijd leuk om uit te proberen en ik ging dit weekend op pad met de nieuwe route. Ik liep de route ”Vanaf de binnenstad door bos en duin naar zee”. Ik startte de wandeling niet vanaf het Centraal station van Den Haag, maar ik vertrok vanuit huis.

Den Haag, door bos en duin naar zee

Foto: Vera

Landgoed Marlot

Ik wandelde eerst een stuk door de Haagse villawijk Marlot met huizen in de Nieuwe Haagse Schoolstijl. De architect Co Brandes ontwierp de homogene huizen met opvallende oranje daken. In het weiland naast het park liepen twee vogels op hoge poten door het natte hoge gras. De ooievaars waren niet bang voor de grote koeien die ook op het stukje gras graasden.

Zwanen

Foto: Vera

Ik liep langs het water waar een eend op zijn kop in stond. Een paar zwanen en hun jongen kwamen aanzwemmen. Sierlijk gingen ze achter elkaar door het water. Ik wandelde verder door het landgoed Marlot. Ik liep over de kleine bruggetjes door het buitengoed en wandelden het park uit bij het Louwman museum. Bij het museum pikte ik de Haagse route op.

Villawijk Marlot

Foto: Vera

Louwman Museum

Even geleden bezocht ik dit automuseum van autoverzamelaar Louwman al eens. Ik schreef hier al een blog over. Het was topdrukte bij het museum. Op het plein voor het automuseum stonden allerlei oldtimers uitgestald. Het trok jong en oud. Bij de ingang van de auto expositie stond nog een file van klassiekers.

Louwman Museum

Foto: Vera

Ik stak de weg over en kwam langs de Amerikaanse ambassade in aanbouw. Ik moest een klein stukje op de weg lopen. Bij de Mezenlaan, een rij met kleine vogelhuisjes, ging ik van de weg af, een voetpad op.

Mezenlaan

Foto: Vera

Landgoed Clingendael

Al snel wandelde ik het Landgoed Clingendael binnen. Het park lag er fraai bij met de grote monumentale bomen en de slingerpaden. In het voorjaar en het najaar is de Japanse Tuin van het landgoed een zestal weken open. Nu was de tuin gesloten. Ik vervolgde de wandeling en liep in een bos met hoge beuken. Ik voelde me klein tussen de kolossen van bomen. Ik passeerde een bunker.

Slingerpaden

Foto: Vera

Meijendel

Ik liep het Landgoed weer uit en wandelde langs sportvelden waar werd gehockeyd. Ik ging verder over een drukke weg waar ik al snel bij het klaphek en een bord van het duingebied Meijendel kwam. Ik struinde over schelpenpaadjes tussen de kleine duineiken. De prikkelende struiken van de duindoorn kleurden oranje door de besjes.

Duindoorn

Foto: Vera

Bij een open veld zag ik de kruizen van een herdenkingsmonument. Bij deze Waalsdorpervlakte werden 250 mensen geëxecuteerd. Het is op korte afstand van de Oranjehotel-gevangenis. Deze plek werd door de Duitsers gebruikt om de gevangenen om het leven te brengen. Op 4 mei wordt hier de dodenherdenking gehouden.

Klok Waalsdorpervlakte

Foto: Vera

Donkere wolken hingen boven me en hier en daar voelde ik een regendruppel. De kleine duineiken maakten plaats voor hoge beukenbomen. Ik wandelde verder over een klinkerpad en ineens begon het immens te regen. Ik gebruikte het bladerdek van een beuk als een grote paraplu. Even bleef ik schuilen tot de regen over was.

Pannenkoeken Boerderij Meijendel

Foto: Vera

Ik naderde de Pannenkoeken Boerderij Meyendel. Inmiddels was het opgehouden met regenen. Ik keek even binnen bij het bezoekerscentrum van Dunea, De Tapuit. Hier was veel informatie te vinden over het duingebied tussen Den Haag en Wassenaar. Een aantal opgezette duinbewoners zoals reeën, vossen en meeuwen kon je bekijken in de vitrines.

Een tijd lang liep ik op een schelpenpaadje langs een fietspad. Dit pad ging pittig omhoog. Fietsers gingen me voorbij of fietsten me tegemoet. Ik wandelde naar een uitkijkpunt waar ik een weids uitzicht had. Ik zag de skyline van Den Haag, een watertoren en een vrachtschip in de Noordzee.

Skyline van Den Haag

Foto: Vera

Het was flink gaan waaien en ik liep tegen de wind in. Het enige geluid dat ik nog hoorde was het knisperende geluid van de gebroken schelpjes onder mijn wandelschoenen. Ik week van het fietspad af en wandelde over een klinkerpad waar de kleuren van de klinkers mooi matchten met de kleuren van het duingebied.

Pad tussen de duinen

Foto: Vera

Scheveningen

‏Ik kwam dichterbij de zee. Ik wandelde het strandpad af en mijn wandelschoenen zakten weg in het mulle zand. De zee was woest. Op het strand renden honden heen en weer. Een stel voor mij had de schoenen uit gedaan en hun broekspijpen opgestroopt. Ik wandelde langs de waterlijn om gemakkelijker te kunnen lopen. Schelpjes en scharen kraakten onder mijn schoenen.

Het zeewater spoelde over mijn wandelschoeisel als ik te dichtbij het water kwam. Kitesurfers probeerden zich staande te houden tussen de hoge golven. De Scheveningse Pier kwam steeds dichterbij. Bij het Zwarte pad wandelde ik over de betonnen platen langs de tijdelijke strandtenten. Enkele loungebanken waren bezet, maar de meeste gasten zaten toch binnen uit de wind. Op de boulevard streek ik neer voor een welverdiend frietje en een blikje fris.

Wil je meer informatie over de Haagse routes of deze wandeling ook eens lopen? Kijk hier voor meer informatie.

4872 getoond, 236 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *