Haegsche Bluf Marathon in de hitte

Terwijl heel veel mensen van heinde en ver vorige week zaterdag naar de binnenstad togen voor de Veteranendag of naar Scheveningen voor het afsluitende weekend van de Volvo Ocean Race, vertrokken diezelfde ochtend heel vroeg sportievelingen o.a. uit steden als Assen en Oss en zelfs uit Duitsland voor een heel ander evenement naar Den Haag. Zij namen deel aan de negende Haegsche Bluf Marathon (HBM), een door Roeivereniging De Laak georganiseerde roeitocht.

 

Roeimarathon

Marathonroeien is een heel andere tak van sport dan de baanwedstrijden die mensen wel eens op de Bosbaan of de Willem Alexander Baan zien, ook anders dan de bekende Varsity of de Head of the River. Waar baanwedstrijden zich in de regel beperken tot 2 km, de Head 8 km over de Amstel is, gaat het bij een marathon over minimaal 50 km. Eigenlijk is marathonroeien voor iedereen die van duur, avontuur, teamwork en een (beetje) afzien houdt. Bekende marathons zijn de Elfstedenroeimarathon (210 km) en de Ringvaart Regatta (100 km). Een aansprekende tocht in het buitenland is de 160 km lange op het Meer van Genève (Tour du Lac Léman à l’Aviron). Jaarlijks staan er zo’n 20 marathons op de Nederlandse roeikalender. De HBM is 54 km lang met start en finish bij het clubgebouw van De Laak op de Binckhorst. De tocht wordt zowel als wedstrijd als als prestatietocht geroeid en telt mee voor het marathonklassement van de KNRB.

 

Vroeg, warm en ver

De briefing

Ziet u het voor u, zaterdagmorgens vroeg in de auto stappen met een botenwagen erachter? Want al waren er boten te huur bij De Laak, sommigen nemen toch liever hun eigen wherry, C2x+ of C4x+ mee. Om 7.00 uur ging het secretariaat open en werden de deelnemers o.a. met de befaamde Haagse Kakker ontvangen. Voor mocht worden gestart waren er in  het zogenoemde captainsberaad de briefings. Route en mogelijke obstakels, lage bruggen en smal water kwamen daarbij aan de orde. Zoals de woonboten aan de Moerweg, de smalle Strijp en Reijnerwatering en de lage brug in Schipluiden, de enige brug in het parkoers waar je niet onderdoor kunt varen. En niet te vergeten die punten waar de prestatieroeiers een andere richting uit moesten dan de wedstrijdroeiers. Het is geen gemakkelijke tocht, met al die vaarten en sloten in het Westland het gemakkelijk verdwalen is. Met 30 bruggen en veel smalle doorgangen in het parcours is het heel precies manoeuvreren en toch zo min mogelijk tijd verliezen. Helaas voer een boot forse

Was toch wel smal

schade en moet die de tocht voortijdig beëindigen. Ook moet er nog rekening worden gehouden met pleziervaart, waarvan helaas niet elke schipper de vaar- en fatsoensregels blijkt te kennen. Om 8.00 uur vertrok de eerste boot met prestatieroeiers. Om 9.00 uur werd het startsignaal voor de eerste wedstrijdploeg gegeven en tegen tienen waren alle ploegen onderweg om bij toenemende warmte de 54 km te af te leggen.

 

Route

Heerlijk breed water. Eventjes dan

Veel mensen zijn verbaasd als je vertelt dat je in en nabij Den Haag prachtig kunt roeien en dat je dan door boeiende en vaak mooi gebieden komt. De HBM wordt o.a. aangeprezen met ‘Je roeit authentieke Moerwijk, het schitterende Westland, langs Monster waar je de duinen kunt aanraken en de zee kunt ruiken, de groene veenpolders rond ’t Woudt, de brugwachter van Schipluiden en de historische buitenplaats Hofwijck in Voorburg.’

Nog ietsje doorvaren

Zo bracht de route de deelnemers o.a. langs het oude havenkantoor en het Wateringse Veld, door Kwintsheul en langs de Uithof. Kanovereniging de Windhappers was voor sommigen een mooi punt om even uit de boot te komen. Een stuk voorbij Poeldijk is een driesprong waar de prestatieroeiers heen en weer naar De Westlandse Druif moeten en de wedstrijdroeiers meteen richting de Oranjesluis, het zuidelijkste punt in de route, gaan. Bij de driesprong varen wel elk jaar een of meer ploegen verkeerd. Zo ook dit jaar. In Schipluiden deed de brugwachter de beruchte lage brug in een hogere frequentie open dan normaal, maar vanwege het gelijke speelveld werd de tijd voor de wedstrijdroeiers daar wel geneutraliseerd. Pas in Delft ging de wedstrijdklok weer in concurrentie. Ter

Heerlijk, Kruìde Baggâh

hoogte van Drievliet moesten de wedstrijdploegen nog even heen en weer naar Voorburg, waar net na de Kerkbrug het keerpunt lag. De prestatieploegen mochten direct verder naar de finish bij het clubgebouw van De Laak. Aan de vlonder werd elke ploeg verwelkomd met Kruìde Baggâh. Hoe Haags wil je het hebben.

 

Ambitie

Het was geen weer voor toptijden. De snelste ploeg was een mannenploeg van ZZV uit Zaandam in een C2x met een tijd van 5:20:54. De snelste tijd bij de HBM is in 2017 geroeid, een toptijd van 4:45:29 neergezet door ARZV uit Alkmaar, een ploeg waarin ook een Laak-lid zat. Volgend jaar wordt de HBM voor de 10de keer verroeid. Een lustrum met nu al een torenhoge snelheidsambitie.

 

385 getoond, 93 bekeken

4 thoughts on “Haegsche Bluf Marathon in de hitte

  1. Een geweldige sfeerimpressie van al weer de 9e editie van de HBM. Hoezo is roeien niet leuk? Mooi geschreven Andreas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *