Helemaal uitgefreakt tijdens Museumnacht Den Haag 2017 (foto’s)

20171021_205006
Op zaterdag 21 oktober waren ruim dertig musea en andere culturele instellingen tot in de nacht geopend voor bezoekers tijdens alweer de 8ste editie van de Haagse Museumnacht. Het thema van dit jaar was ‘Freak Like Me’. Voor DenHaagDirect ging ik weer op pad en kwam thuis met wel een hele gewaagde freaky actie.

Dit jaar had ik besloten om niet de standaard grote bekende musea, zoals het Mauritshuis, Escher in het paleis, de Gevangenpoort en het Gemeentemuseum, aan te doen. Mijn doel was om voornamelijk de wat kleinere instellingen te bezoeken om zo weer een ander beeld te kunnen geven van dit zeer leuke jaarlijkse evenement. Na de opening van de Museumnacht, die dit jaar in de Statenpassage van de Tweede kamer plaats vond met spetterende optredens van o.a. Pink Oculus(solo) en Dean Bowen, ging ik naar de eerste locatie die ik wilde bezoeken.
20171021_202921
Haagse jenever – en likeurenhuis
Van Kleef stoomdistilleerderij, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werden hier vroeger tussen 1842 tot 1986 gestookt en in de aangrenzende slijterij verkocht. Na sluiting is de distilleerderij achter de slijterij volledig afgebroken. De ruimte die hierna ontstond is gedeeltelijk omgetoverd tot een sfeervolle museumtuin.

In de nieuw gebouwde bottelarij, die aan de eisen van deze tijd voldoet, wordt nu nog steeds de ouderwetse dranken van van Kleef gebotteld en verkocht in de museumwinkel. Kwaliteit, ambacht en historie worden gecombineerd tot een echt Haags levenswater, en dat proeft je! Na een rondleiding door de voormalige distilleerderij mochten de bezoekers van de museumnacht een glaasje van de nieuw ontwikkelde peperwodka, ook wel het 112-tje genoemd, proberen. Het bijna freaky drankje geeft je zo een prikkelende ervaring dat gelijk al je zintuigen de rest van de Museumnacht volledig op scherp staan.

20171021_213006

Zin in Freaky Art
Bij Zinerin kunst op de hoek van de Torenstraat en het Westeinde hadden ze er duidelijk zin in. Bij binnenkomst werd ik gelijk bevangen door muziek van de nieuwe Haagse band ‘Miles ahead FX’. De jazz/funk band maakt, met het accent op improvisatie, hypnotic-drone georiënteerde soundscape muziek. Hun stijl laat zich niet direct vangen in een hokjes, “buiten de box denken” is dan ook het motto.

Zinderin Kunst bestaat uit een aantal werkplaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier kunnen talentvolle deelnemers zich ontwikkelen op het gebied van beeldende kunst en keramiek producten. Aansluitend bij het thema van de Museumnacht is vanavond de tentoonstelling Freaky Outsider Art te zien waarin mensen op een “ongewone” manier zijn uitgebeeld. De werken hebben uiteenlopende stijlen variërend van realistisch tot primitief. Bij binnenkomst werd ik gelijk vriendelijk begroet door Mo die in de winkel werkt en onder andere ook zijn kunstwerken verkoopt. Hij geeft mij een rondleiding en laat mij zijn prachtige werk zien. Zelf ben ik gek op keramiek en kan het dan ook niet weerstaan om een echte door Mo gemaakte blauwe schaal, het Haagse Blauw genoemd, te kopen. Deze prachtige art winkel waar je al voor kleine prijsjes een superleuk kunstwerk kan kopen moet je zeker eens bezoeken als je opzoek ben naar een uniek cadeau.

20171021_205225

Het gekostumeerde boekenbal
Bij museum Meermanno aan de Prinssessegracht hadden ze het thema van de avond goed doorgevoerd is allerlei activiteiten. Het museum richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan hier centraal. Momenteel is er een tentoonstelling ‘Xtra Small’ met honderden miniatuur boekjes waarbij de een nog bijzonderder is dan de ander. Tijdens museumnacht kon je onder andere je eigen freaky masker maken, een freaky fotoshoot doen of schilderen met een twist waarbij je met je hoofd, oren, oog of mond een kunstwerk kon maken. Alsof dat nog niet freaky genoeg was liep er tussen de gewone niets vermoedende bezoekers ook nog Art Performer Yvette Teeuwen. Op onverwachte momenten en op verschillende plekjes in het museum kon je terloops plotseling door haar ‘bezongen’ worden in zachte of knallende abstracte oer-klanktaal. In de tuin bracht coverband ‘Disco & Zo’ gezelligheid met bekende disco hits en medleys. Natuurlijk konden nummers als ‘Le Freak’ van Chic en ‘Super Freak’ van Rick James op z’n avond niet ontbreken.

20171021_200240

Met de Museumbus naar Voorburg
Omdat er ook musea en instellingen buiten het centrum van Den Haag meededen reden er tijdens het evenement speciale bussen van Museumnacht vanaf de Hofvijver om deelnemers heen en weer te rijden. Zo kon je onder andere met buslijn A naar het Gemeentemuseum. Ik besloot dit jaar ook in de bus te stappen maar dan helemaal de andere kant op. Buslijn B ging namelijk naar Voorburg waar ook drie musea meededen aan de Haagse Museumnacht. Ondanks het een aardig stukje rijden was hoefde ik mij onderweg niet te vervelen. In de bus was namelijk entertainment verzorgd door de organisatie. In mijn bus zat energierijke Gijs Hietkamp met zijn gitaar. Gijs is de winnaar van “De beste singer-songwriter van Den Haag Centrum 2017”. Door zijn karaktervolle stem, met een lekker rauw randje, zijn geweldige gitaarspel en positieve liggende liedjes met een boodschap wilde ik bijna de bus niet meer uitstappen.

20171021_231648(0)

Even wijken van het Hof
Constantijn Huygens had in de Gouden eeuw een huis op het Plein in Den Haag vlakbij het (Binnen)hof. Om de drukte van de stad te ontvluchten kocht hij een stuk land aan de Vliet en liet hier een huisje bouwen. Hofwijck is dus bedoeld om even tot rust te komen door van het hof te wijken.

Bij binnenkomst wordt ik vriendelijk opgewacht door Wijnand Wiegeraadt, 1 van de ruim 70 vrijwilligers die Hofwijck rijk is. Met hem en nog wat bezoekers neem ik deel aan de rondleiding. De tuin is moeilijk te bewonderen in het donker maar gelukkig verteld Wijnand er van alles over, onder andere dat de tuin is gebaseerd op het menselijk lichaam met een romp twee zijtakken als armen en het huis als hoofd. Het gebied was vroeger veel groter, want waar normaliter de benen van de tuin zich bevonden staat nu station Voorburg.

20171021_230136

Voor de hoofdingang van het landhuisje worden we opgevangen door niemand minder dan Constantijn Huygens zelf. Hij neemt ons mee naar binnen en verteld alles over hoe hij heeft geleefd in de Gouden eeuw, alle boeken die hij geschreven heeft, de passie voor muziek en natuurlijk zijn wel bekende gedichten zoals bijvoorbeeld “Trijtje Cornelis”. Dat wij nu zoveel weten over die tijd in de geschiedenis komt mede doordat hij deze zo uitgebreid heeft beschreven.

In de kelder ontmoeten we uitvinder Christiaan Huygens, de zoon van Constantijn. Christiaan verteld ons over al zijn ontdekkingen en uitvindingen, de lijst is bijna te lang om op te noemen. Van de Toverlantaarn, tot de ringen om de planeet Saturnus en de vering voor de koetsen, waar wij nu nog profijt van hebben in de auto, het komt allemaal voorbij. De rondleiding wordt afgesloten met een bekende spreuk van hem “De wereld is mijn vaderland en de bevordering van de wetenschap is mijn religie”.

20171021_220817

No Choice tatoeage
Nadat ik met de bus ben terug gereisd naar het hof moet ik mij snel haasten omdat ik een freaky afspraak heb staan. Bij 1646 in de Boekhorststraat is er een tentoonstelling met werk van Dennis Tyfus te bewonderen. Buiten zijn kunstwerken maakt Dennis Tyfus ook kunst in de vorm van No Choice Tatoeage’s. Bij het zetten van z’n tattoo mag je enkel de grootte en de locatie bepalen. Vervolgens zet Dennis Tyfus een onuitwisbaar stukje kunst op je lichaam. Je heb dus geen keuze wat het wordt, je moet gewoon maar aanvaarden  wat er op je gezet wordt. Ondanks de meeste mensen dit niet zouden durven liep de toestroom van gewillige zo op dat er op afspraak gewerkt werd. Uiteindelijk ging ik dus naar huis met een prachtige keramiek schaal van Mo en een iets wat freaky tatoeage van iemand die Tyfus heet. Nee Museumnacht Den Haag 2017 is er 1 die ik niet zo gouw zal vergeten!

4360 getoond, 316 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *