Herinneringen aan het Haagse Westeinde

Westeinde 34, voormalige drogisterij Haas (foto Jan Fokkema)

Westeinde 34, voormalige drogisterij Haas (foto Jan Fokkema)

Twee bekende bewoners van het Westeinde waren Hiëronymus van Alphen (dichter van kinderrijmen: Jantje zag eens pruimen hangen/O, als eieren zo groot) en de humoristische schrijver Simon Carmiggelt. De laatste schreef in het Parool columns onder de titel Kronkel. Het wijk- en dienstencentrum De Kronkel in het Westeinde dankt zijn naam dan ook aan die bekende auteur.

 

Hoeden en petten
Onder de naam het ”Nieuwe hoeden en pettenhuis” (Westeinde 172) dreven de ouders van Carmiggelt voor de oorlog een winkel. De meisjesnaam van Carmiggelt’s moeder was Bik. Dan moet iedere Hagenaar gelijk denken aan de hoeden- en pettenzaak van Bik aan de Geest vlak bij de Torenstraat. Mevrouw Carmiggelt-Bik beschikte over een zakelijk instinct. Het ziekenhuis Joannes de Deo dijde steeds verder uit. Zij wachtte zo lang mogelijk met de verkoop van de winkel. Van de ruime opbrengst kocht de familie een huis in de Haagse Druivenstraat.

Westeinde 193A, Radio Fortuin (foto Jan Fokkema)

Westeinde 193A, Radio Fortuin (foto Jan Fokkema)

Stoepiers
Simon Carmiggelt herinnert zich vooral het Westeinde en de Vleerstraat als drukke en gezellige winkelstraten. Straten met diverse kledingwinkels. Die maakten gebruik van zogeheten stoepiers (vaak uitgesproken als stoepjee). Zij moesten potentiële klanten de winkel zien binnen te krijgen. Stoepiers waren vaak zonen van het oude volk.

Een levendige buurt
Tot in de jaren zestig – zeg maar tot de ”herinrichting” van de wijk – bleef de wijk Kortenbos (Westeinde en omgeving) een drukke en gezellige buurt. Men trof er een keur aan winkels en bedrijven aan. Van al die ondernemingen en onderneminkjes overleefden er maar twee in het Westeinde. En wel Radio Fortuin (wie heeft er niet zijn radio laten repareren daar) en naaimachine Nottet. Nog niet zo lang geleden sloot de (schaak)spellenwinkel Sax van Weijden zijn deuren. Bij de herinrichting verlieten al snel de filialen van bekende ketens het Westeinde. Zoals Jamin (hoek Bij de Westermolens), Hus, de Gruyter en Vroom (manufacturen).

Westeinde, naaimachinehandel Nottet (foto Jan Fokkema)

Westeinde, naaimachinehandel Nottet (foto Jan Fokkema)

Paper en papier
Opvallend was dat het Westeinde twee firma’s Blitz & Co telde. En wel op de nummers 63 en 79. Naar verluidt ging het om een ruzie tussen twee broers, die daarna op eigen houtje verder gingen. Naast Blitz verdwenen ook andere bekende namen: Boekhandel Govers (hoek Jan Hendrikstraat), Wijnhandel en distilleerderij J. Zondag (nummer 8A-10), Linnenweever Schoenen (32A), J. de Hooge muziekinstrumenten (176), Radio en TV Maessen (hoek Vleerstraat), Koffiebranderij Kok (58), Apotheek Ketting, drukkerij Smits (135), A.J. Sport, drogisterij Haas (Westeinde 34), de Gemeentelijke Kredietbank (40-42), de Koninklijke Meubeltranspot Mij De Gruyter (48) en Muziekhandel Bas van de Rest.

Dorst
Wie dorstig was kon wat drinken bij café De Druiventros. In de naburige Sirtemastraat zat overigens een limonadefabriek met die naam. Het is mij niet bekend of er een relatie tussen die bedrijven bestond. Ook bij de pub in Amicitia kon je je dorst lessen. Het gebouw herbergde jarenlang bioscoop Kriterion. Die vertoonde ”moderne” films, zodat halverwege de helft van de bezoekers de zaal al had verlaten. Op de hoek van de Assendelftstraat zat het café van G. Fokke -Pijpers. Daarna heeft er nog een koffiehuis ingezeten, nu zit er café Milka. Heel bijzonder was café en slijterij De Stoof (Westeinde 252). Het bedrijf zat in een van de drie pandjes met een klokgevel. Na achten was het café alleen toegankelijk voor 65-plussers. Een consumptie kostte daar toentertijd 50 cent!

Westeinde 8-10, voormalide distilleerderij en wijnhandel Zondag (foto Jan Fokkema)

Westeinde 8-10, voormalide distilleerderij en wijnhandel Zondag (foto Jan Fokkema)

De vonken vlogen er van af
Als jongen maakte de hoefsmid de meeste indruk op mij. Gebiologeerd keek ik naar het vervangen van de hoefijzers. De hoefsmid zat eigenlijk niet op het Westeinde, maar vlak om de hoek in de straat Kortenbos. Vanzelf lukte mij het niet om ”alle” voormalige winkels en andere bedrijven in het Westeinde te onthouden. Dankzij een oud adresboek en een oude telefoongids heb ik er toch nog een aantal kunnen achterhalen. Mijn excuses voor de droge opsomming en onjuistheden: de groentenwinkel van Koerte, Togni schoorsteenvegers, een kousenwinkel, kapper Kosse, apotheek Van der Lek, drogist Thijsse (drogisterij De Gaper), de kaaswinkel Gouda’s welvaren, de sigarenwinkels van Van Dijk en Loopers, de viswinkel van Daniëls en de naaimachinehandel van Van Os.

Het ”katholieke” Westeinde
Dankzij het stadsklooster, de kerk, de Sint Carolusschool en het oude Joannes de Deo-ziekenhuis draagt het Westeinde een sterk katholiek karakter. Ik zal daar in de toekomst nog een blog aan wijden.

 

 

6267 getoond, 791 bekeken

8 thoughts on “Herinneringen aan het Haagse Westeinde

  1. Mijn ouders hadden een Banket en Brood bakkerij ,,De Tijdgeest ,voor sommige bekend ,en zoveel andere winkels ,Vroeger een Geweldige winkelstraat ,En op de Carolusschool en Amecitia ,vele herinneringen ,

  2. Ik ben er geboren in 1963. In het ziekenhuis maar woonde er ook. In het hofje. Volgens mij tot ik een jaar of 5 was. To. De klokgeveltjes . Kan het steegje Nog wel voor me halen. Op het hoekje woonde iemand met een aapje. Chris Hinse was een van onze buren. Heb veel vrienden overgehouden aan die tijd.

  3. Mijn opa en oma van den Bosch woonden in het Westeinde en maakten suede en leer kleding. Kent iemand ze nog? Jaren 30 t/m 70

  4. Ter hoogte van Blits was een dansgelegenheid. Ik trad daar op met mijn Band The White and Black Stars en leerde daar mijn vrouw kennen. Inmiddels 55 jaar getrouwd. Het was op 20 juli 1958.

  5. Wat gaaf zeg deze foto’s, wij woonden op de hoek boven het koffiehuis, westeinde hoek westermolens iets naast de drogisterij. Van 1968 tot 1973 toen ging alles plat..

  6. Erg leuk verhaal over het Westeinde. Mijn schoonmoeder heeft er in de jaren 20 gewoond en haar ouders hadden een winkel met tuinbenodigheden (Jansen) en ik ben op zoek naar informatie of een foto daarvan voor haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *