Het Haags Kunstkookboek voor 18 Euro 91

haags kunstkookboek

Foto: Uitgeverij Kontrast

De Haagse Kunstkring is een unieke organisatie: centraal staat de wederzijdse beïnvloeding van kunstenaars uit verschillende disciplines om tot kwaliteitsverbetering en vernieuwing te komen.

De Haagse Kunstkring

haags kunstkookboekOpgericht door Theophile de Bock in 1891 bestaat de organisatie nog steeds. In het pand aan de Denneweg, het geboortehuis van Paul van Vliet overigens, worden tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen en manifestaties gehouden. Sommige daarvan zijn origineel: twee zondagen geleden lazen vijf acteurs in een marathonzitting het boek “Villa des roses” van Wilem Elsschot voor. Zo is het prachtige gedicht “Mei” van Herman Gorter ook voorgelezen evenals een boek van Louis Couperus.

In de literaire salon bespreekt de letterkundige afdeling elkaars werk en kijkt naar haags kunstkookboeknieuwe literaire ontwikkelingen. Bij de inloopmaaltijd verenigen kunstenaars en kunstlievende leden zich om onder het genot van een “hapje en een drankje” (groot cliché, maar ik weet niets anders) over hun passies te praten. Dit jaar bestaat de Kring 125 jaar: er was een indrukwekkend feestprogramma dat klonk als een klok. Helaas loopt het jubileumjaar op zijn einde, maar de manifestaties die dit einde opluisteren getuigen van de grote creativiteit van de leden, die elkaar vonden als schrijver, verbeelder, fantasierijk verteller maar ook lekkerbek en culinair verbeelder.

Haags Kunstkookboek

Afgelopen vrijdag 28 oktober 2016 werd in een ontspannen bijeenkomst het Haags haags kunstkookboekKunstkookboek gepresenteerd, dat iets anders is dan het KOOKBOEK VAN DE HAAGSCHE HUISHOUDSCHOOL. Heb je trek in “hoerenspaghetti”? Wil je een “mystieke salade” proeven? Of wil je “de Epke Zonderland” maken van Hans Muiderman: de pannenkoek die valt op het toppunt van de bereiding. Wat te denken van een “insectenmenü” of de  “Snelle soep voor de bezige kunstenaar”? Het staat er allemaal in evenals een beschouwing over “hotelcake met slappe koffie” na de uitvaart , terwijl ook nog “verbaasde makrelen in Mort Subite Gueuze” hun opwachting maken. De “Haagse Vruchtentaart” verschijnt naast “Rozen en oesters in een zwarte nachtsaus. En tenslotte kun je ook met Jet Crielaard verzuchten dat “er niets anders te eten is dan kunst”.

haags kunstkookboekEn dit is maar een greep uit de eetbare, de immateriële, de kunstzinnige recepten, al beweert Ruud Hisgen dat “Cuisine als kunst klets is”. Kortom, een tongstrelend, controversieel, lekker boek. Het ziet er ook nog eens prachtig uit. Elke kunstenaar die een recept inleverde, schreef er een tekst bij, of leverde een foto of een gedicht. Het boek streelt niet alleen de tong, maar is ook oogstrelend: een kloek boek van 30×30, prachtig vormgegeven door Rob van Doeselaer, die ook samen met Ellen Fernhout voor de samenstelling tekende. Een sieraad voor elke boekenkast voor het bedrag van 18 Euro en 91 cent; een bedrag dat uiteraard verwijst naar de stichtingsdatum.

Op drift

De grote slotmanifestatie die zaterdag 5 november 2016 geopend wordt door wethouder Joris Wijsmuller heet “Op drift”. De Haagse Kunstkring presenteert zich op verschillende locaties in en buiten den Haag. Dichters werkten samen met beeldende kunstenaars, beeldende kunstenaars reageerden op teksten van dichters wat tot installaties leidde. De opening vindt plaats door een wandeling die begint bij het Bruggebouw aan de Juliana van Stolberglaan en eindigt via Babylon bij de Haagse Kunstkring. Er is erg veel en erg goed werk. Neem de moeite om mee te wandelen. Ga dan naar de site van de Haagse Kunstkring en volg de kunstzinnige wandelaars die aan het einde van het jubileumjaar nog bewijzen dat het concept van de het “Gesamtkunstwerk” dat ontstaat door een wederzijdse inspiratie nog springlevend is.

2238 getoond, 100 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *