Het Haagse beeld in beeld (7) Mijn favoriete beelden

DSC_2635

In de gemeente Den Haag staan meer dan 450 beelden, sculpturen en andere kunstwerken op pleinen, in straten en parken. Vaak rijd ik er langs en dan vraag ik mij af: wat is het? van wie is het? en wat staat het hier te doen? Vanuit deze nieuwsgierigheid ben ik mij gaan verdiepen in de vele kunstvoorwerpen die Den Haag rijk is en kwam tijdens mijn speurtocht naar informatie veel interessante dingen tegen.

In de serie ‘Het Haagse beeld in beeld’ vertel ik elke week, in een artikel op DenHaagDirect, over de Haagse kunstwerken in onze stad en de kunstenaars. Deze week sluit ik, in aflevering 7, af met mijn favoriete 10 kunstwerken van dit moment in Den Haag.

DSC_5010

kunstwerk – Segbroeklaan

Mijn favoriete top 10
Natuurlijk heb ik in mijn zoektocht voor deze serie nog niet alle kunstwerken en zijn verhalen in de openbare ruimte van Den Haag uitgebreid bekeken of besproken. Toch heb ik tot nu toe wel een favoriete lijstje van werken die er voor mij uitspringen. Ik heb niet een bepaalde stroming die mij specifiek aanspreekt, ik hou van zowel figuratief als abstract, van oude werken maar ook van nieuwe kunstenaars. Het kunstwerk moet vooral een leuk verhaal hebben of iets doen met mijn emotie zoals een lach, een traan of verwondering. Zo heb ik op plek (10) in mijn lijst het kunstwerk “When the saints go marching in” van Carel Visser uit 1968 staan. Wat dit werk bijzonder maakt is dat het op de Segbroeklaan midden in het water van de Haagse Beek is gepositioneerd. Het abstracte werk, bestaande uit meerdere horizontale balken welke op verschillende levels met elkaar verbonden zijn, geeft in de weerspiegeling van het water een mooi effect.

Jaap Karman - Zuidwalland

Jaap Karman – Zuidwalland

Iedereen is wel bekend met de Zebraklok van Jaap Karman op het plein voor Den Haag Centraal Station (nu tijdelijk op de Binckhorst ivm verbouwing). Op de Zuidwalland staat nog zo prachtig werk van hem. (9) Het enorme werk van negen meter hoog is gemaakt van roestvrijstaal en kunststof. Als je naar het kunstwerk kijk lijkt het net of er drie kleurrijke batons balanceren op een statief. Het geheel heeft in mijn ogen iets weg van een maquette van een nog niet ontdekt planetenstelsel.

DSC_5036

Het Gesprek – Westbroekpark

(8) “Het Gesprek” van Berry Holslag in het Westbroekpark. Het keramische beeld uit 1980, van twee mensen die aan tafel zitten en een gesprek voeren, roept bij mij gezelligheid op. De maker van het beeld wilt hiermee voornamelijk oproepen om de spelregels van communicatie te volgen door goed naar elkaar te luisteren.

DSC_2612

De speeltafel
(7) Op de Beresteinlaan staat de tafel van Frank Halmans (2001). Het bronzen tafelblad verbeeldt een fantasielandschap met in het midden een kleine replica van de naast gelegen Anne Frankschool. Rondom het tafelblad heeft Halmans vier hoekbanken ontworpen van steen en hout waardoor het geheel een soort ontmoetingsplek wordt voor de buurt. Als ik naar het fantasielandschap kijk moet ik terug denken aan mijn jeugd. Boompjes, huisjes, heuvels en kronkelde weggetjes, je zou er zo met je autootjes heerlijk op kunnen spelen.

foto: Willem Vermeij collectie Haags Gemeentearchief

foto: Willem Vermeij collectie Haags Gemeentearchief

De draadloper beweegt
(6) Het werk “De Draadloper” van de beeldhouwer Henk Visch geeft de openbare ruimte in de Carel van Bylandtlaan een bijzondere betekenis. De draadloper is een evenwichtsfiguur, die door zonne-energie wordt voortbewogen. Zijn voortgang is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, die dagelijks door het wolkendek weet door te breken. De Draadloper beweegt zich voort op een kabel van ca. 80 meter lang en gaat heen en weer tot de zonne-energie op is. Dit beeld staat bij mij in mijn favoriete lijst omdat ik het geweldig vindt dat beeldende kunst in combinatie met zonne-energie in beweging wordt gebracht. Je moet echt weten van de Draadloper want door zijn hoogte en formaat zou je er anders zo klakkeloos voorbij rijden.

straatlantaarnaansteker

straatlantaarnaansteker

De straatlantaarnaansteker 
(5) in 1679 werden in Den Haag driehonderd olielantaarns geplaatst met een brand capaciteit van honderd branduren. Vier mensen waren dag in dag uit bezig om de lantaarns te vullen en schoon te maken van roetaanslag. Daarnaast waren er twintig mensen in dienst om elke dag het licht aan te steken en ‘s-morgens weer te doven. Toen Den Haag in de jaren daarna groeide kwamen er steeds meer lampen en dus ook banen bij. Halve wegen de 19de eeuw kwamen deze banen merendeels te vervallen omdat alle olielantaarns werden vervangen door gaslampen. In 2006 kreeg beeldende kunstenaar Loek Bos in opdracht van de “Koninklijke Haagse Woningbouwvereniging 1854” een beeld te maken aan het hofje van Schuddegeest ter viering van hun 150 jarig bestaan.

In de arbeidswoningen, die door deze woningbouwvereniging destijds beheerd werden in het hofje,  woonde veel mensen die voor hun beroep olielantaarns ontstaken. Met deze reden maakte Loek Bos, bij veel mensen bekend van het Aad Mansveld beeld bij het ADO Stadion, aan het begin van het hofje een speciaal ontworpen lantaarnpaal. In de lantaarn hangt een sierlijke trap met hierop een straatlantaarnaansteker die met een sleuteltje op het punt staat de lantaarn te openen. Boven op de lantaarn zitten twee musjes die het hele tafereel aan het aanschouwen zijn.

DSC_4974

De leukste Haagse schoolbel
(4) Op deze plek in mijn lijst heb ik de Haagse “Woofah” staan. Het ontwerp is een horizontaal gepositioneerd sculptuur van drie knal oranje buizen op het schoolplein van het Maris College aan de Mgr. Nolenslaan. Aan het einde van de buizen zit een enorme ouderwetse geluidsspeaker. In WOOFAH is een geluidsinstallatie geïnstalleerd die fungeert als een wel hele speciale schoolbel. Zo zijn door de kunstenaars een vijftigtal alternatieve schoolbel-tunes ontwikkeld. De tunes zijn kort en krachtig, maar zijn in tegenstelling tot een reguliere schoolbel, humoristisch, muzikaal of provocerend. Zo kan er zomaar bijvoorbeeld ‘I have a dream’ van de speech van Martin Luther King uit de toeter komen als de kinderen naar binnen moeten. Elke week is het weer verassend welke nieuwe schoolbel-tune uit WOOFAH komt. Het Maris college koppelt aan de tunes een lesprogramma; hierdoor krijgen de tunes meer betekenis. De Haagse Woofah heeft iets weg van de kleurpijp van Jan Snoeck waarbij het lijkt alsof de buizen ondergronds doorlopen. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Jeroen Bisscheroux in samenwerking met Michiel Voet.

DSC_4980

De reuze jas
(3) Op het schoolplein van De Jonge Wereld in de Den Helderstraat staat het beeld “Jas” van Paul de Reus. Het beeld van geverfd brons is maar liefst 300 cm hoog, 190 cm breed en 180 cm diep. De kunstcommissie koos voor de Groot vanwege het verhalende aspect en de humor die zijn werken altijd uitbeelden. Paul de Geus kreeg voor dit werk de steekwoorden vrolijk, speels, uitdagend, energiek en spannend mee als uitgaanspunt. De hoeveelheid kinderen die zich in de enorme jas bevinden zijn voor mij niet te tellen, maar dat ik er vrolijk van wordt dat is een feit.

DSC_5074

Bezuidenhoutseweg

Stad van de toekomst
(2) Langs de Bezuidenhoutseweg staat een plastiek van André Volten uit 1965. Het enorme werk, genaamd “de moderne stad”, is totaal gemaakt van metaal. Het driedimensionale kunstwerk, een soort maquette met hoge gebouwen, geeft je een beeld van een stad in de toekomst. Als je dan nu ziet dat Den Haag ruim 50 jaar na het maken van dit werk deze hoge gebouwen inderdaad heeft gerealiseerd zou je bijna denken dat André Volten het toen al voorspelde. Vooral voor fotografen is dit object een lust voor de lens. Zelfs vanaf de onderkant van dit gevaarte geeft het een geweldig effect.

DSC_5077

onderkant kunstwerk – Bezuidenhoutseweg

De Rode Muis - de Stede

De Rode Muis – de Stede

Kleurrijke fantasievolle dierenbankje
(1) Bij mij staat momenteel op nummer 1 de beeldende kunstenares Cora Alink. Alink studeerde in 2000 af aan de Vrije Academie in Den Haag. Haar werken in openbare ruimtes hebben altijd ronde basisvormen in combinatie met dierenfiguren, meestal in één kleur. Door de eenvoudige vormen geeft Alink niet meer informatie dan nodig is en refereert ze aan het kind in ieder van ons. Het is moeilijk je glimlach te onderdrukken, als je een werk van Cora Alink ziet. Alink maakt vaak functionele kunst in de vorm van kleurrijke dierenbankje die behalve de buurt opvrolijken ook een sociale functie heeft. Alink maakt in het dierenrijk wel onderscheid in mannelijke en vrouwelijke figuren, zo hebben alle vrouwelijke figuren altijd twee bulten extra zoals te zien is bij het beeld Theo en Tirza en Olivia de olifant. Zij heeft nu al tal van kleurrijke kunstwerken in Den Haag gerealiseerd maar stiekem hoop ik dat er nog velen gaan volgen.  

Theo en Tirza - De Rade

Theo en Tirza – De Rade

Kunstwerken Alink in Den Haag:

  • De Rode Muis – De Stede
  • Mies Muis – Gooilaan
  • Botsauto met giraffen – Genemuidenstraat (momenteel in onderhoud)
  • Olivia de olifant – Dassenrade
  • De drie mollen – Beresteinlaan (boven aan artikel)
  • Aap – Genemuidenstraat
  • Muis in vliegtuig – De Rade (sokkelplan)
  • Theo en Tirza – De Rade
Sokkelplan - de Rade

Sokkelplan – de Rade

Tot volgend jaar?
Dit was voorlopig de laatste aflevering van het Haagse Beeld in Beeld. Elke week een aflevering maken is best intensief omdat het een hoop speurwerk is omdat alle informatie over beelden in Den Haag niet zomaar voor handen zijn. Toch vond ik het zo leuk en leerzaam dat ik graag volgend jaar terug wil komen met een tweede seizoen met zeven afleveringen. Graag wil ik nog even voetbalvereniging Quick, Hans Links (nieuwehaagseschoolkunst.nl), de Haagse Beeldbank (haagsebeeldbank.nl) en Gera Nieland (haagsallerlei.nl) bedanken voor informatie, foto’s en medewerking.

bank - gooilaan

bank – Gooilaan

Olivia de olifant

Olivia de olifant

 

8494 getoond, 476 bekeken

2 thoughts on “Het Haagse beeld in beeld (7) Mijn favoriete beelden

  1. Wat een leuke beelden zeg. Ik ben op zoek naar de beelden in de tuin van de Raad van State, maar kon die niet vinden. Maar leuk om dit blog op mijn zoektocht tegen te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *