Het Hemels Gewelf: een bed van vrede, op het puin van de oorlog

Foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom

Foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom

‘A stairway to heaven’… Led Zeppelin zong erover. Maar bestaat hij echt? Ja, hij bestaat echt. Hier in Den Haag, in ons eigen Kijkduin. Langs de puinduinen aan de Machiel Vrijenhoeklaan, recht tegenover het ontspringen van de Haagse Beek, gaat een trap omhoog.

Foto: Piet Bogaards

Foto: Piet Bogaards

Een verwaarloosde trap, maar het beklimmen ervan is een ritueel op zich. Want de argeloze bezoeker weet niet waar hij naartoe gaat. Waar hij terecht komt als hij die ronde, betonnen tunnel daar boven betreedt. Daar ontdek je dat het de toegang is tot een soort open baarmoeder. De tunnel sluit je af van de buitenwereld en voert je naar de open beslotenheid van een groene krater, met in het midden een stenen bed.

Ik ga op dat stenen bed liggen en ervaar de hemel op een onaardse manier. Mijn hoofd ligt lager dan mijn voeten en terwijl mijn bloed het gekwetter van mijn gedachten wegspoelt, is de rand van de ellipsvormige krater om mij heen het enige wat ik van de aarde waarneem. Daar overheen sluit de hemel zich tot een koepel van licht, een stolp van stilte. Biedt hij bescherming? Ja, maar op een andere manier dan een koepel van materie. Het is de bescherming van stilte tegen tumult, van oneindigheid tegen beperking. Daar, in de onmetelijkheid van ruimte en tijd, betekenen onze problemen niets.

Foto: Stroom

Foto: Stroom

Het Hemels Gewelf, een bed van vrede, geplaatst op het puin van de oorlog. Misschien is het daarmee (onbedoeld) wel het mooiste vredesmonument van Nederland. James Turrell, de wereldvermaarde, Amerikaanse kunstenaar die dit landschapskunstwerk creëerde, zei erover:

‘Mijn werk gaat meer over jouw zien dan over mijn zien, ook al is het ’t resultaat van mijn zien.’ Wat Turrell zag toen hij het kunstwerk creëerde in 1996, was vooral het licht van Kijkduin, het Haagse zeelicht dat door de schilder Weissenbruch ‘de grote tovenaar’ werd genoemd. Met het Hemels Gewelf laat Turrell de bezoeker dat licht op een unieke manier zien en ervaren. Een toepasselijker ode aan Kijk-duin is nauwelijks denkbaar. Met dit object, dat te boek staat als een van de 200 belangrijkste landschapskunstwerken ter wereld, beschikt Den Haag over een kunstschat die bezoekers uit de gehele wereld trekt. Een panorama dat evenals Panorama Mesdag, Haags erfgoed van de eerste orde is. Al lijkt het gemeentebestuur zich daar niet erg van bewust. Waar Panorama Mesdag onlangs nog een restauratie onderging, ligt het Hemels Gewelf er enigszins verwaarloosd bij. Den Haag, koester je kostbaarheden! En voor wie denkt dat het Hemels Gewelf een elitair kunstwerk is: die ‘stairway to heaven’ is gratis toegankelijk en ook de stilte is van iedereen.

 

4981 getoond, 873 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *