Hoe zit dat met een langstlevende testament?

Ellens & LentzeLieve partners,

Hoe zit dat met een langstlevende testament?

Ik vind het fijn om te zien dat jullie zo goed nadenken over de toekomst. Jullie liefde voor elkaar blijkt duidelijk uit jullie wens om de ander ook na de dood goed achter te laten.

Jullie kwamen bij mij omdat jullie bang waren dat de kinderen er bekaaid af zouden komen als jullie voor een langstlevende testament zouden kiezen. Maar tegelijkertijd willen jullie ook niet het risico lopen dat de achtergebleven partner het huis moet verkopen om de kinderen hun erfdeel uit te kunnen betalen. Gelukkig heb ik al jullie vragen kunnen beantwoorden.

Het langstlevende testament regelt dat uw partner uw erfgenaam is. Uw kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van hun rechtmatige erfdeel. De langstlevende ouder betaalt erfbelasting over de gehele nalatenschap min de waarde van de schuld aan de kinderen.

Het is dus niet zo dat uw kinderen niets krijgen als u een langstlevende testament opmaakt. Zij moeten alleen iets langer op hun erfdeel wachten.

Ik heb jullie geadviseerd om samen met de kinderen hun erfdeel vast te stellen. Bij het overlijden van de langstlevende ouder mogen de kinderen dat bedrag van hun deel van de erfenis aftrekken. Dat deel wordt namelijk gezien als schuld van de langstlevende ouder aan het kind. Uw kind betaalt hierdoor minder belasting over zijn erfdeel.

Maar, zo vertelde ik, in sommige gevallen is het vastgelegde erfdeel toch opeisbaar. De voorwaarden hiervoor kunt u in uw testament opnemen. Deze regeling kan van pas komen als de langstlevende ouder in een verzorgingstehuis woont bijvoorbeeld. Door het kindsdeel op te eisen wordt de eigen bijdrage voor dat tehuis minder.

We spraken ook over de kans dat de overgebleven partner hertrouwt. De nieuwe partner moet zich ervan bewust zijn dat uw kinderen hun deel nog uitbetaald moeten krijgen. Als de vordering die de kinderen op de langstlevende ouder hebben erg groot is, kan de nalatenschap zelfs negatief zijn.

De langstlevende ouder moet de door de kinderen verschuldigde belasting voorschieten. Dat vonden jullie vreemd. Maar omdat alles bij de langstlevende ouder blijft, is hij hiertoe verplicht. Ook kan de langstlevende partner de verklaring van erfrecht laten inschrijven bij het Kadaster. De tenaamstelling van de woning wordt zo aangepast, waardoor er geen belastingaanslagen meer op naam van de overleden partner of zijn erven verstuurd worden.

Om te voorkomen dat familieleden waar u geen contact meer mee heeft er met uw nalatenschap vandoor gaan, is het verstandig uw testament van tijd tot tijd te toetsen aan uw huidige situatie. De verhalen die jullie toen vertelden over bepaalde tantes zal ik niet herhalen.

Wel kijk ik uit naar onze volgende afspraak, nadat jullie een en ander met de kinderen hebben besproken.

Tot snel, Daniëlle van Iperen
toegevoegd notaris
Ellens & Lentze, notariaat en mediation

Als toegevoegd notaris bij Ellens & Lentze, notariaat en mediation, kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik in deze brieven beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich in mijn brieven herkennen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn. U kunt altijd contact opnemen om uw situatie persoonlijk met mij te bespreken.

 

 

 

 

 

 

10027 getoond, 218 bekeken

2 thoughts on “Hoe zit dat met een langstlevende testament?

  1. Jos, naast dat het leuk geschreven is denk ik dat het belangrijker is dat mensen die dit lezen beter begrijpen wat zij wel/niet kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *