Hypotheek wel of niet oversluiten: wat zijn mijn opties?

Oversluiten hypotheek aankoopmakelaar

Foto: Shutterstock

Het blijft een vraag die de gemoederen nog steeds bezighoudt: wel of niet de huidige hypotheek oversluiten. De rentes zijn nog steeds laag, maar voor hoe lang? Welke opties zijn er? Mevrouw de Aankoopmakelaar adviseert.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 7 op de 10 woningbezitters, met een rente boven de 4 procent, overweegt de hypotheek over te sluiten. Dat is niet heel gek, omdat de rente op dit moment – bij een rentevaste periode van 10 jaar – gemiddeld 2,3 procent bedraagt. Bij het oversluiten heeft u direct een behoorlijk financieel voordeel per maand. Oversluiten kan echter niet zomaar.

Boeterente
Wanneer de rentevastperiode van uw hypotheek nog niet is afgelopen en u de bestaande hypotheek wilt oversluiten, betaalt u een boeterente. De boeterente is een vergoeding voor de bank ter compensatie van de kosten die zij nu mislopen omdat u uw gemaakte afspraken wilt wijzigen. Hoe hoog deze boete is, hangt af van de hoogte van de hypotheek en de looptijd van deze hypotheek. Echter kunnen deze bedragen behoorlijk oplopen. Dat is een nadeel van het voortijdig oversluiten van uw hypotheek. U hebt er echter wel direct voordeel van. Vanaf het moment dat de boeterente is voldaan, maakt u direct gebruik van de nieuwe rentepercentages en ontvangt u direct het maandelijkse voordeel.

Rentemiddeling
Wanneer u besluit uw hypotheek vroegtijdig over te sluiten, betaalt u dus boeterente. Hiervoor zult u eigen geld moeten inleggen. Wanneer u geen eigen geld hebt, maar u wilt toch per se overstappen, dan is het mogelijk om rentemiddeling aan te vragen. U betaalt dan wel uw boeterente, maar deze wordt over een langere periode uitgesmeerd. U krijgt een opslag bovenop het nieuwe rentepercentage. Dit kan overigens alleen wanneer u de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit. Dat is ook direct een groot nadeel, u kunt niet van hypotheekverstrekker wisselen. Het voordeel is wel dat u geen eigen geld hoeft mee te nemen.

Afwachten
De laatste optie is niets doen en wachten totdat uw huidige renteperiode is afgelopen en hopen dat de rentepercentages nog steeds net zo gunstig, of nog gunstiger zijn. Dat is in een aantal gevallen de beste optie. Welke optie voor u de beste is kunt u alleen achterhalen door te gaan rekenen. Zelf of met behulp van een expert. Kijk naar uw huidige rente, de looptijd van uw huidige hypotheek en het voordeel dat u behaalt uit het wel of niet oversluiten.

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

 

2066 getoond, 102 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *