Indonesië, here we come!

indonesie-00000004

Eind oktober vertrekken de Haagse Jacobine van de Ree, werkzaam als loopbaancoach en blogger Jacintha van Beveren naar Indonesië. Ze gaan niet zomaar op reis, maar ze reizen als reporters voor Mensen met een Missie.

Ze gaan zes bijzondere projecten bezoeken van bevlogen mensen ter plekke die zich inzetten voor vrouwen en jongeren in hun land. Deze mensen brengen vrouwen en kinderen van verschillende religieuze achtergronden bij elkaar om religieuze spanningen nu en in de toekomst te helpen voorkomen.

Dat klinkt misschien abstract en vaag, maar bedenk dat ook in Nederland de verzuiling nog zichtbaar en voelbaar is. Ook in het Nederland van nu ontstaan soms spanningen tussen groepen met verschillende religieuze achtergronden. In Indonesië heeft dat in het verleden geleid tot geweldsuitbarstingen.

Tijdens een zo’n uitbarsting bedacht de jonge Lian Gogali tijdens haar verblijf in een vluchtelingenkamp dat ze actief wilde gaan werken aan verzoening. Ze stichtte haar vrouwenschool en brengt vrouwen van verschillende religies samen in Tentena op het eiland Sulawesi (het voormalige Celebes). Deze vrouwen kunnen niet alleen hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen, maar ze leren ook met elkaar samen te werken.

indonesie-0341Jacobine (47) heeft van haar eerste tot haar achtste in Indonesië gewoond. “Na mijn 25e ging ik regelmatig terug naar Indonesië, o.a. om in een kindertehuis te coachen, Yayasan Peduli Anak.

Mijn vader was predikant en trachtte ook altijd om mensen van verschillende religieuze achtergronden bijeen te brengen. Nu als reporter deze projecten aan de buitenwereld laten zien, voelt een beetje als in zijn voetsporen te gaan.”

Jacobine kijkt er naar uit om de vrouwenprojecten te bezoeken en met vrouwen te spreken. Ze spreekt de taal. Ook de ideeën van de milenniumgeneratie lijken haar interessant. Hoe kijken deze jonge mensen aan tegen de ontwikkeling van hun land? Anders dan hun ouders hebben zij via digitale middelen volop toegang tot de buitenwereld. Hoe werkt dat uit naar hun toekomstplannen?

Een van de eilanden die we gaan bezoeken is Sulawesi (voorheen Celebes). Niet alleen voor Jacintha, maar ook voor Jacobine nieuw.

Jacintha (61): “De meeste mensen gaan naar Java of Bali, Sulawesi en met name het noorden van het eiland, staat doorgaans niet op het programma. Het lijkt mij geweldig om de bevlogen Lian Gigali te ontmoeten in Tentena en haar vrouwenschool te bezoeken. Daarvoor hebben we in Jakarta, Cirebon, Jogjakarta en Makassar al vijf verschillende projecten bezocht en gesproken met veel mensen. Jullie gaan daar nog wat van lezen. Ik ga voor Denhaagdirect-lezers enkele blogs maken van de projecten.

Onze reis betalen we zelf, als bijdrage aan de projecten. Als u de projecten wil ondersteunen en meer wil lezen over deze reis, dan kan dat zowel op de sponsorsite van Jacobine, als op de site van Jacintha.

 

 

1852 getoond, 150 bekeken

2 thoughts on “Indonesië, here we come!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *