Korzo Theater: een succesvol klimaat voor dans en muziek

Bernadette Stokvis naast oude steunpilaar schuilkerk

Begin 1984 ging Korzo Theater voor de eerste keer open, in een gekraakte oude bioscoop. Het motto was toen: Corso wordt Korzo!
‘Pas in 1987 werd Korzo pas door de gemeente geaccepteerd en kwam er geld beschikbaar voor de verbouwing’, vertelt Bernadette Stokvis van Korzo, ‘en daarom zaten we twee jaar op een andere locatie en gingen we hier in 1989 weer open. De eerste jaren werkten we met een groep van vrijwilligers en bij ons was de passie voor dans en muziek de drive om dat te doen.’ Rond het jaar 2000 werd de aangrenzende schuilkerk gekocht en bij de ruimte betrokken, om meer repetitieruimte te creëren.

Vijf jaar later vroeg Korzo aan een bevriende architect om een tekening te maken om aan de gemeente voor te leggen. In 2007 stelde de gemeente geld beschikbaar voor een grote verbouwing, waardoor Korzo drie jaar lang in de Bink heeft gezeten. In februari 2011 volgde in de Prinsestraat de grote opening en zelfs Màxima is toen nog even langs geweest. Sindsdien heeft Korzo enorm veel ruimte, met o.a. een aantal studio’s en een grote en kleine zaal.

Repetitie Litouwse uitwisseling

Korzo heeft een goed dansklimaat en is erg dansgericht, waardoor Korzo als een levendige en inspirerende plek wordt gezien. Dit had tot gevolg dat veel (internationale) dansers en choreografen in Den Haag bleven hangen.
Er wordt verder veel met het buitenland samengewerkt. Een co-productie met Taiwan, een uitwisselingsproject met Litouwse choreografen en in het najaar de uitwisseling met New York; ècht alles is mogelijk bij Korzo. Het mooie daaraan is, dat dansers elkaar goed kunnen inspireren.

Naast dans staat muziek ook bij Korzo centraal. Veel internationale muzikanten treden hier op en ook dit najaar staan er weer veel wereldmuzikanten op het programma. Op lokaal gebied werkt Korzo samen met het conservatorium en een slagwerkgroep.

Een greep uit de aankomende voorstellingen dit jaar: de voorstelling van de Haagse choreograaf Joeri Dubben, in oktober het India Dans Festival, de Spin Off 2012 (breakdance), de Monday Movement Classes en uiteraard het maandelijkse Bloemenkorzo, die bands de mogelijkheid geeft om zichzelf te kunnen presenteren.

Korzo Theater heeft gewoon weer heel erg veel leuks, moois en prachtigs te bieden dit jaar! ‘Ik haal altijd veel plezier en inspiratie uit voorstellingen’, vertelt Bernadette nog,‘ en dat gaat nooit weg’.
Lees hier meer over alle voorstellingen en raak ook geïnspireerd door deze prachtige voorstellingen.

Voor meer informatie, zie Korzo.nl.

Spin Off 2012

Indian Dance Festival

Foyer Korzo. Foto: Corinne de Corver

2 thoughts on “Korzo Theater: een succesvol klimaat voor dans en muziek

 1. En ik heb het nog gekraakt, samen met Peter, Frank, Vincent, Ello, Desiree en Charles.
  Op het koude openingsfeest, waar ik de poster nog van heb, kwam oa Dogtroep en de beginnende Brigitte Kaandorp.
  Was een groot succces.

  Jeroen

 2. Ik heb er nog boven gewoond, toen ’t nog gekraakt was, en brand gehad, ’n hele lang tijd geleden. Daarna is het onherkenbaar opgeknapt, en ’n mooie ruimte voor de cultuur geworden.
  Te gek :) Mooi verslag :)
  Lieve groet, Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *