Kroeglopen naar Scheveningen met de wandelgids ‘Kroeglopers’

Rutger Burgers en Menno Zeeman zijn de makers van de wandelgids Kroeglopers. Als tegenhanger van de wandelboekjes met accent op gezellige theetuinen en leuke adresjes stelden zij een gids samen met twaalf stevige wandelroutes met een gezellige kroeg halverwege of aan het eind van de route. Ik wandelde de twintig kilometer lange kroegwandeling van Katwijk naar Scheveningen die eindigt bij Het Brouwcafé.

Uitzicht op het strand

Katwijk
Het eerste stuk van liep langs het Katwijkse strand. Al gauw liep ik net als een dronkaard zigzaggend en hobbelend door het duinlandschap. Af en toe ving ik een glimp van een wandelaar op als we dicht bij een parkeerplaats kwamen, maar grote stukken van de route waren uitgestorven. Mijn wandelschoenen ploegden door het mulle duinzand, door de zachte schelpjes en door het natte zand van de vloedlijn. Vanwege de harde zeewind kon ik nauwelijks mijn gedachten horen en dankzij de eindeloze tocht langs de kustlijn was mijn hoofd leeg.

Katwijk

Duinen
De wandeling voer ons langs de het duingebied de Berkheide bij Katwijk. De paadjes kronkelden door de duinakkers. Het mos lichtte het maanlandschap groen op en had oranje accenten vanwege de duindoorn met haar feloranje bessen. De Berkheide ging over in het duingebied Meijendel bij Wassenaar. De paden bestonden vooral uit duinzand en het wandeltempo ging omlaag door het mulle zand. Hier en daar zag ik zandvlakten en vennetjes in dit waterrijke gebied.

Zowel bij Katwijk als bij Wassenaar en Den Haag liep ik grote delen over het strand. In het zand waren golfjes zichtbaar door het opkomende en wegtrekkende zeewater. Aan de vloedlijn zaten Grote burgemeesters, zilvermeeuwen en stormmeeuwen te wachten op een lekkerbekje.

Waterig zonnetje

Boven me scheen steeds een waterig zonnetje dat weerkaatste op het natte strand. Onder mijn voeten kraakten kokkels, scheermessen en zaagjes. Met de Pier inzicht werd het strand steeds drukker met dagjesmensen en wandelaars met een hond. Constant liep ik tegen de zuidwesten wind in. Net voor de de Pier liep ik de opgang van de boulevard op.

Pier

Hou je ook van een stevige wandeling met een tussenstop bij een gezellige kroeg? Kijk hier voor de wandelgids Kroeglopers en hier voor de wandelroute naar Scheveningen.

2262 getoond, 176 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *