Kunst, politiek en cultuur in ‘De Volharding’ (oude Randstad gebouw)

IMG_8369 Expositie De Volharding Grote Markt Den Haag Iwan de Brabander Grote Markt
Het gebouw op de hoek van De Grote Markt in het Haagse centrum is iedereen wel bekend. Wat de achtergrond is en wie de huidige ingetrokkenen zijn is misschien niet geheel bekend… En dat het gebouw met werk van verschillende kunstenaars gevuld wordt zullen ook niet veel mensen weten!

Foto’s exposeren… Grote Markt 24… Waar?! 
IMG_8366 Expositie De Volharding Grote Markt Den Haag Iwan de BrabanderVorige week krijg ik een bericht van Sjoerd van Schuylenburch, ook wel bekend onder de naam DJ Sunny Sjoerd. Dit multitalent, die ik als DJ van verschillende feesten ken, is naast platenspinner betrokken bij meerdere initiatieven, evenementen, organisaties en hij is kandidaat voor Haagse Nachtburgemeester. Ook blijkt hij nog eens het campagnepand van de Haagse Stadspartij, ‘De Volharding‘ op de Grote Markt 24, vol te willen hangen met kunst én wil tussen de minimaal 20 kunstenaars óók mijn werk ertussen.
Wauw… even kortsluiting in de bovenkamer!
Na Sjoerd 1 minuut gesproken te hebben voel ik zijn enthousiasme van top tot teen. Zijn ideeën voor het pand en zijn betrokkenheid bij de in house gevestigde partij. Even een rondleiding door het eerste ‘propaganda’-gebouw van de wereld, met verschillende verdiepingen en bijzondere plaatsingen van muren/pilaren, om te kijken waar wat werk kan hangen. Wauw, het is net een museum met de grote ramen, de indeling, een soort van overdekte binnenplaats, het glazen dak. De kunst die er al hangt (megavette stukken van bijvoorbeeld Mike Rijnierse, Barbera Sterk, Mike van der Pol en Stevie Peerenboom) komen heel vet tot hun recht met de vele lijnen en lichtinval die het pand heeft. Elke centimeter van het gebouw is al bijzonder op zich en voor een Hagenaar helemaal. Dit gebouw ken ik van buiten al mijn hele leven en van binnen, ja van binnen misschien één of twee keer gezien voor het vragen bij Randstad naar een vakantiebaantje, maar nee, niet op deze manier.

Foto’s exposeren in ‘De Volharding’ WAUW
IMG_8363 Expositie De Volharding Grote Markt Den Haag Iwan de Brabander IdeBSjoerd vertelt over het doel van het gebouw, dat in 1928, in opdracht van ‘Coöperatie De Volharding’ (voorloper van het welbekende Haagse Ziekenfonds ‘AZIVO’) door architect Jan Buijs is ontworpen. Voorwaarde die ‘De Volharding’ aan Jan Buijs stelde was dat het gebouw ’s avonds als reclamezuil gebruikt moest worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat, met alle lichtbakken, er naast reclame ook propaganda geplaatst werd. Dit gebouw is een voorbeeld geweest voor een van de bekendste reclame/plekken, ‘Times Square’ in New York. Die oorspronkelijke functie wil Sjoerd weer leven in blazen, door onder andere een partij die spreekt namens en samen met de Hagenaars en door kunst door en voor Hagenaars te plaatsen.
Al snel komen we op een paar vette plekken in het pand en ga ik met een lach tot boven mijn hoofd en een hoop informatie richting huis om wat werk bij elkaar te pakken, in te lijsten en met wat hulp op te hangen op de gekozen plekken. Supertrots hoe ze hangen..!

De Volharding huis van… Den Haag
IMG_8377 Expositie De Volharding Grote Markt Den Haag Iwan de Brabander IdeBDe Haagse Stadspartij heeft hun agenda op de site staan, waar onder meer een aantal Stadsgesprekken en de vrijdagmiddagborrels in De Volharing op staan. Ook op andere locaties zoals Het Stadhuis en de Centrale Bibliotheek worden debatten gehouden om te horen wat er leeft in Den Haag en hoe die woorden, die gevoelens van de bewoners van de Hofstad kunnen worden vertaald naar de politiek.
Niet geheel onbelangrijk is dat op 16 maart 2018 een verkiezingsdebat is voor onze nieuwe Haagse Nachtburgemeester. Helaas niet voor iedereen toegankelijk door de beperkte ruimte, maar zal via de multi-media waarschijnlijk te volgen zijn.
Omdat Den Haag ook Rock-, en Beatstad nummer 1 is, wordt er ook muziek gemaakt in het megavette pand in hartje centrum. Voorbeeld is ‘Leve de Volharding’ waarbij je onder het genot van een hapje en een drankje kan genieten van live-muziek of film, gesprekken en rondwandelen tussen de kunst.
Nacht van de Stem in de Volharding
Om Haagse cultuur en politiek (stemmen) te combineren is er 20 maart 2018 de
Nacht van de Stem. Van 19:00 uur tot 01:00 uur is het motto: met een drankje: genieten van DJ’s en optredens van diverse Haagse acts zoals onder andere: Vruchtenhagel, Pat Smith, Janneke Nijhuijs, Jan van Kampen, Jen Min Lau, Jos Kel, Jurjen en meer… Dat alles tussen de kunst en gezellige mensen, gezellige Hagenaars en Hagenezen. En dan om 00:00 uur met z’n allen stemmen op de Grote Markt (De Boterwaag).
Met alle kunst en nostalgie die er is, wordt het als een drankie doen in het museum. Het museum van en voor Den Haag.
Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de activiteiten in De Volharding na de verkiezingen, maar wel gaat er tijdens Todays Art iets bijzonders met het gebouw gebeuren… Dus zet 21 tot 23 september 2018 alvast in de agenda en ga een kijkje nemen… Hint… Ga als de zon onder is gegaan.
Nog wijze woorden van Sjoerd:
‘Vraag 21 maart 2018 aan je vrienden of ze al gestemd hebben!’

 

1526 getoond, 302 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *