Laan v Meerdervoort: Irritatiepunt voor fietsers?

 

Vandaag fietste ik naar het centrum. Via de Groot Hertoginnelaan, Laan van Meerdervoort, Javastraat, Zeestraat en kwam zo op Het Noordeinde terecht. Met de fiets aan mijn hand liep ik naar hartje Den Haag, het winkelgebied.

Na een uurtje keerde ik terug en nam vervolgens de zelfde route als heen.

Via de Zeestraat wilde ik een bocht naar links nemen om in de Laan van Meerdervoort  terecht te komen. Maar …ik kwam op de stoep terecht, omdat er geen fietsstrook aanwezig is. 

Ik wilde op de stoep gaan fietsen, maar al snel zag ik het bord. Het bord waarop staat:

Voetgangers Veilig
Weer veilig over het trottoir kunnen lopen is de wens van veel buurtbewoners.

Daarom zal de politie op deze locatie de komende tijd actief gaan controleren op fietsen over het trottoir.

Boetebedrag fietsers: €50,00
Boetbedrag Brom/Snorfietsers: €90,00

Ik stapte direct af en liep met de fiets aan mijn hand op de stoep … richting de Groot Hertoginnelaan.
Ik vond het vervelend dat er geen fietsstrook aanwezig is en dat ik moest afstappen om dat stukje te gaan lopen.

De weg van de Laan van Meerdervoort richting de Javastraat is een eenrichtingsweg met twee auto rijstroken. De auto′s mogen er 50 km rijden. Ik dacht er nog even aan, om op de weg te gaan fietsen, maar dat is te gevaarlijk. De auto′s rijden hard en halen elkaar in en daarbij wilde ik niet tegen het verkeer in fietsen. Dus besloot ik met de fiets aan hand over te steken zodat ik op de stoep langs de fietsstrook terecht kwam.

Ik wilde nog boodschappen halen bij de Albert Heijn en wat zag ik daar. Een jongeman, Tom, 26 jaar kreeg een boete van een politieman. Vijftig euro boete! Hij liet mij de bon zien waarop stond:

Fietsen met de rijbaan
gebruiken hij? bij? gebreken? fietspad…

Ik vond de omschrijving van de boete onduidelijk. Waarom schrijft de politie meneer gewoon niet ´fietser fietste op de stoep´?!.. maargoed.
Ik sprak Tom aan en vroeg waarom hij de boete heeft gekregen. Hij vertelde dat hij aan de andere kant een fietsstrook miste en daarom op de stoep fietste.

Ik kon Tom wel begrijpen. Maar ik begrijp ook dat fietsen op de stoep voor hinder kan zorgen voor voetgangers. Maar het is gewoon hartstikke vervelend als je een weg inslaat en er is geen fietspad/fietsstrook aanwezig. Daarbij is dat stukje voorzien van winkels en bedrijven aan beide zijde van de weg. Dit beleid ′is de wens van veel buurtbewoners′… maar vinden zij het niet vervelend, dat er geen fietsstrook aanwezig is aan de andere kant. Nu moet elke fietser afstappen en de fiets aan de hand nemen. Ook vervelend als je haast hebt…

fietsstrook richting Javastraat

geen fietsstrook, fietser op de stoep richting Hertoginnelaan

Fietsen op de stoep is niet zo′n grote crime en toch zag ik veel politiecontroleurs in dit kleine stukje Laan van Meerdervoort, om elke fietser op de stoep gelijk een boete uit te schrijven …

Ik ben benieuwd of deze situatie jou bekend voorkomt. En wat vind jij hiervan?

De politieman schrijft de boete van 50 euro uit voor Tom

8 thoughts on “Laan v Meerdervoort: Irritatiepunt voor fietsers?

 1. Ik heb het jarenlang dagelijks gefietst en kom er nog steeds veelvuldig. Zelfn of nooit hb ik de behoefte tegen het verkeer of op de stoep te fietsen. Van Zeestraat richting Groothertoginnelaan is er via het Zeeheldenkwartier een goed alternatief. Maar er zijn plannen het smalle deel van de Laan van Meerdervoort (en ook van de Javastraat) voor fietsers tweerichtingverkeersvriendelijk te maken. Voor de auto’s blijft dan 1 rijstrook over. Zie de Stadskrant van deze week (pagina 5).

 2. ik sla dit stukje van de laan het liefste over, zowel met de auto als met de fiets is het levens gevaarlijk. Ik rij liever om.

  Met de fiets is de rest van de laan overigens ook niet altijd even prettig en veilig.

 3. Jaaa, het is een gevaarlijk straatje… De voertuigen razen er doorheen. Inderdaad, een (héél) onhandig stukje weg.
  Ik ga voortan ook maar vanaf de Zeestraat, de Scheveningseweg op. Dan maar een omweggetje … Phoe phoe

 4. Ik heb er een aantal jaar elke dag gefietst naar werk en terug. Terug een stukje stoep en meteen de 1e zijstraat in en als er toevallig politie stond nam ik de Anna Pauwlonastraat. Het is een onhandig stukje weg, je hebt het er mee te doen.

 5. Ik durf niet te fietsen over het smalle stuk Laan van Meerdervoort. Ben als de dood dat ik net langs een auto fiets waarvan de bestuurder het portier opendoet zonder eerst over zijn schouder te hebben gekeken, en er op dat moment een bus of vrachtwagen voorbijraast aan de andere kant van mij (ben ooit zo ten val gekomen, soort van trauma). Ik vind het een levensgevaarlijk stuk voor fietsers, en ik ga van mij uit (Statenkwartier) meestal via Scheveningseweg en Burgemeester Patijnlaan naar het centrum.

  Bezopen die boete voor die jongen! Grrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *