Laat Brabant culturele hoofdstad 2018 worden!


Vorige week presenteerde Brabant 2018 zijn eerste plannen als kandidaat Europese culturele hoofdstad. Met de presentatie van het zogenaamde ‘bidbook’ kunnen Brabanders en de rest van de wereld al zien wat er straks gaat gebeuren. Speciaal voor de samenstelling van het bidbook is randstedeling Martijn Sanders, oud-directeur van het Concertgebouw Amsterdam, aangetrokken. Hij moet, tegen een niet-geringe vergoeding, 5 gemeenten en de provincie Brabant zover krijgen dat ze 140 miljoen euro beschikbaar stellen om in 2018 Europese culturele hoofdstad te worden. Dat budget is meer dan de andere vier kandidaten (Den Haag, Utrecht, Euregio Maastricht (favoriet?) en Leeuwarden (de beste url)) beschikbaar hebben. Volgens Martijn Sanders zou het evenement zeven miljoen bezoekers moeten trekken, waarvan er drie miljoen mensen één of meerdere dagen in Brabant zullen blijven. Het evenement zou 430 miljoen euro moeten opleveren voor Brabant. 7 miljoen mensen die gemiddeld 60 euro per persoon uitgeven dus. Zouden er ook 20.000 mensen per dag (extra?) naar Den Haag komen als we Europese culturele hoofdstad worden? ‘Alle investeringen worden dubbel en dwars terugverdiend. Elke in een Culturele Hoofdstad geïnvesteerde euro levert gemiddeld twee euro op, maar dit rendement kan oplopen tot wel tien euro’ aldus www.denhaag-2018.nl. Tot zover de financiële kant, voor wat het waard is. Geen idee of deze getallen realistisch zijn.

De aanpak van Brabant om culturele hoofdstad te worden spreekt mij aan. Het motto is ‘De kunst van het samenleven’. Geen boegbeeld als Constantijn Huygens, maar een organisatieteam dat is samengesteld uit bestaande culturele initiatieven. Het programma bestaat nu uit meer dan 100 projecten. De belangrijkste 40 staan in het bidbook: Piet Hein Eek bouwt van sloophout en vrachtwagens een kunstenaarswijk in Breda, het gebied De Heus in den Bosch wordt omgebouwd tot de Tuin der Lusten, geïnspireerd op het Schilderij van Jeroen Bosch, het STRP Festival in Eindhoven duurt een heel jaar en ook carnaval (met een ruilbeurs voor praalwagens) en de Tilburgse kermis worden ingezet om van 2018 een cultureel feestje te maken. Of dit allemaal voldoende is om de plannen van de andere steden te overtreffen blijft natuurlijk de vraag, maar door de culturele instellingen zelf nadrukkelijk een stem te geven bij het maken van de plannen, die plannen nu al te presenteren en vervolgens te luisteren naar de inwoners en de plannen bij te stellen gaat culturele hoofdstad 2018 wel leven. En dat is ook waar de commissie die de keuze moet maken naar kijkt: in hoeverre is het evenement verankerd in de samenleving.

Op dat gebied is er nog veel te doen in Den Haag. Ja, ‘we’ hebben de ambitie uitgesproken om culturele hoofdstad 2018 te worden en we hebben genoeg bijzondere culturele projeten om die ambitie waar te maken. Ik heb vrijdag genoten van de voorstelling ‘Schuldeisers‘ van het Nationale Toneel in Theater aan het Spui, het Gemeentemuseum Den Haag en het Mauritshuis hebben de handen ineengesloten om ook tijdens de verbouwing van het Mauritshuis de topstukken te tonen aan het publiek en ik kijk uit naar Jazzin’ The Hague, om maar een paar voorbeelden te noemen. Er is, vast wel tegen een geringe vergoeding, een directeur aangesteld en een projectgroep opgetuigd en de wethouder Marjolein de Jong heeft het Europees parlement toegesproken, maar rondom culturele hoofdstad 2018 blijft het stil in Den Haag. OK, er rijdt een busje door de stad die de inwoners vraagt met ideeën te komen, maar waar blijven de plannen van de culturele sector? Delen ze de ambitie om culturele hoofdstad 2018 te worden en hebben ze, net als in Brabant, hun krachten gebundeld om met een orgineel bidbook te komen, dat wordt gedragen door de inwoner? Geen idee…

Die ideeënbus levert overigens wel heel veel leuke ideeën op om Den Haag nog aantrekkelijker te maken. Een paar voorbeelden van de inmiddels honderden ideeën die zijn ingediend:

Allemaal ideeën waar je geen culturele hoofdstad voor hoeft te worden. Kunnen we de tijd en het geld dat nodig is om culturele hoofdstad te worden niet beter gebruiken door een aantal ideeën van de inwoners te realiseren? Geen ingewikkelde procedures en bidbooken om 140 miljoen te mogen investeren, maar Den Haag op de kaart zetten door samen met de inwoners de beste ideeën te selecteren en die vervolgens uit te voeren. Zo betrek je de inwoners echt om Den Haag nog aantrekkelijker te maken.

En die inwoners zijn de belangrijkste ambassadeurs, daar kan geen culturele hoofdstad tegenop!

Speciaal voor de bloggers van DenHaagDirect organiseert Den Haag culturele hoofdstad 2018 maandag 16 april van 19.00 tot 21.00 uur een discussie bijeenkomst in 330Live. Ik ben benieuwd wat die bijeenkomst voor nieuwe ideeën en inzichten oplevert!

4 thoughts on “Laat Brabant culturele hoofdstad 2018 worden!

 1. Jeroen heeft het heel doeltreffende verwoord: het geld om het te worden kunnen we beter gebruiken om het te zijn.
  Mijn aanvulling zou zijn: is het wel zó eervol/belangrijk/wat dan ook om het te zijn?
  Ik verloot een DHD mok (mijn laatste, zgan) voor wie 3 Culturele Hoofdsteden kan noemen (zonder google/wiki) van de laatste 10 jaar.
  Of laat ik heb anders stellen: kunt u op een kaart van Europa binnen een marge van 250 km aanwijzen waar 1. Patras (2006), 2. Sibiu (2007) en 3. Pécs (2010) liggen?
  Košice (2013) en Umeå (2014) zou niet fair zijn, natuurlijk…

 2. @Hans Franse Ik weet zeker dat Den Haag Brabant kan overtreffen, maar culturele hoofdstad moet je niet willen worden, je moet het willen zijn, niet in 2018, maar nu al, met of zonder Constantijn Huygens, maar in ieder geval met alle culturele instellingen. Dat mis ik in de Haagse aanpak. Of zijn we bang om het niet te worden?

 3. Erg leuk stuk, Jeroen. Ik vind eigenliujk principieel niet zo een groot verschil tussen de bouw van een kunstenaarsdorp van oud materiaal in Den Bosch gebaseerd op Jeroen Bosch, en een icoon geinspireerd op een Europese figuur die tegelijk een Hagenaar was.
  Ik ben het met je eens ,dat de ideeen die jij beschrijft als ideen niets bijzonders zijn: het “Panorama2 is net opnieuw geschilderd.De toren zou permanent “beklimbaar” moeten zijn: ik vind dat niet iets bijzonders.
  Juist om op grond van de elementen uit het verleden het levendige culturele klimaat van nu vorm te geven, samen met de culturele instellingen ( ik zeg opzettelijk niet: kunstinstellingen) is de enige manier om een breed interessant aanbod samen te stellen, dat weergeeft hoe in dit stukje Europa traditie en vernieuwing samen gaan.
  Martijn Sanders weet veel van muziek ( vroeger directeur Concertgebouw) en is een groot kenner van moderne en eigentijdse schilderkunst ( heeft een grote band met het Amsterdamse Stedelijk Museum): hij zal een goed bidbook maken. Dat moet Aus Greidanus ook.
  Mijn probleem met Brabant is, dat het om Noord-Brabant gaat. Het zou fantastisch zijn geweest om Brabant zonder latere staatsgrens als één gebied aan te wijzen en te laten zien wat dat kan bieden: en dat is niet gering.
  Maastricht: bijzondere stad met heel eigen cultuur en de bakermat van de Euro. Misschien werkt dat laatste wel tegen.Blijf bezig met de discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *