Landgoed Clingendael en Oosterbeek: creaties van Jan David Zocher

Pergolabrug

Veel van mijn stadswandelingen leiden door stadsparken en landgoederen. Vaak waren het scheppingen van de tuinarchitecten Jan David en Louis Paul Zocher. Jan David was ontwerper van landschapstuinen in Nederland en ontwierp verschillende gebouwen zoals het beursgebouw van Amsterdam. Louis Paul werd opgeleid door zijn vader Jan David als architect en tuinarchitect. Tot de dood van zijn vader in 1870 werkten de twee samen.

Landgoederen Clingendeal en Oosterbeek zijn beide creaties van Jan David Zocher. In verschillende jaargetijden bezocht ik deze buitenplaatsen.

Oud Hollandse tuin     Bloemen

Baron van Brienen van de Groote Lindt huurde hem in voor de tuinaanleg voor beide landgoederen. Hij maakte een ontwerp in barokstijl met veel buxushagen en symmetrische patronen. Ik bezocht in het verre voorjaar de buitenverblijven. De bomen stonden vol in blad en de Allium Globemasters stonden fleurig te bloeien in de Hollandse tuin.

2084 getoond, 182 bekeken

2 thoughts on “Landgoed Clingendael en Oosterbeek: creaties van Jan David Zocher

  1. Het Stolkpark daar ben ik ook weleens doorheen gewandeld. Een fraai villapark. Ik wist niet dat dit ook van J.D. Zocher jr. was. Het is wonderbaarlijk hoeveel creaties deze familie heeft gemaakt.

  2. De Zochers hebben meer nagelaten in Den Haag, het van Stolkpark. Precies naast de Scheveningseweg en park Zorgvliet is mooi het contrast te zien tussen de 17e eeuwer en de 19e. Voor Huygens diende de weg kaarsrecht te zijn, de natuur bedwingend en recht op zijn doel af: de Oude Kerk op Scheveningen. En voor Cats was zijn lusttuin langs scherpe zichtlijnen ingedeeld, met als hoogtepunt een sterrenbos (nog te herkennen) en een uitzichtsberg, zoals Huygens die dan ook weer had op Hofwijck. En dan de romanticus uit de 19e eeuw die langs meanderende paden steeds weer verrast wordt wat er om de hoek weer voor wufts te bewonderen is. De Nieuwe Parklaan is precies zo!
    De Zochers waren overigens Hagenaars noch Amsterdammers, maar kwamen uit Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *