Leeftijd krijgt geen vat op rockende Golden Earring

Golden Earring deed de afgelopen dagen weer van zich spreken met een fantastisch concert op donderdag 6 september 2018, terwijl afgelopen zondag drummer Cesar Zuiderwijk grote indruk maakte met zijn project 2000 drummers aan zee.

Golden Earring op Scheveningen 2018 – Foto Jerrold Mallee

Rock ’n Roll stroomt de band nog steeds door de aderen
Na een formidabel optreden van de Haagse singer-songwriter Tim Akkerman betreden de mannen van Golden Earring rond 20.30 uur het podium en openen direct sterk met ‘Just Like Vince Taylor’. Je ziet dat de band er zin in heeft. Ze ogen energiek en gretig. Identical volgt en klinkt ‘Pretty damn good?’! Al gauw is de 10.000 koppige menigte een swingende massa op dit nummer van album Tit’s an Ass. De rock ’n roll stroomt hen nog door de aderen. George Kooymans zet in met ‘Here comes the night’ de eerste zin van ‘Another 45 miles’. Het is de eerste hit van de band onder de naam Golden Earring. Het publiek draait echt warm als de eerste tonen van megaklapper ‘Twilight Zone’ uit 1982 wordt ingezet. Nummers als ‘Liquid Soul’, ‘The Devil made me do it’ en ‘I do rock & roll’ beklijven eveneens. Ontspannen roept Barry: Onze hits spelen we omdat júllie het leuk vinden”. ‘Going to the run’ blijkt opnieuw een publiekslieveling en wordt dan ook volop meegezongen. ‘When the Lady smiles’ en ‘Long blond animal’ zijn natuurlijk echte rock ’n rollklassiekers die het dan ook goed doen bij het enthousiaste publiek. ‘Vanilla Queen’ staat ook op de setlist en blijkt een aangename verrassing. Het nummer komt van de bestseller ‘Moontan’ uit 1973. Het is hét grootste Nederlandse rockalbumsucces maar heeft de tijd goed doorstaan en klinkt nog altijd groots. ‘Johnny make believe’ van het album ‘Face It’ uit 1994 blijkt nog altijd een populaire meezinger. Na een indrukwekkende bassolo van Rinus Gerritsen worden de eerste tonen ingezet van het memorabele ‘Radar Love’. Ook deze versie klinkt weer ijzersterk, inclusief de minutenlange drumsolo van Zuiderwijk. Het dak gaat eraf. Uitbundige licks en riffs, een stevige ritme sectie en Bertus Borgers fenomenaal op sax, van een band in topvorm.

Radar Love
Dit nummer is de beroemdste Nederlandse rocksingle ooit en werd ook in Engeland en Amerika een daverende hit. Er zijn miljoenen singles van verkocht. Geen andere song van eigen bodem is wereldwijd zo vaak op de radio en wordt zo vaak op verzamel-cd’s gezet. In de VS, Canada én Australië werd het verkozen tot ultieme ‘car classic’. Deze maand bestaat het nummer 45 jaar en bleek mede aanleiding tot dit muzikale feestje op het Scheveningse strand. De toegift is sterk met ‘She Flies On Strange Wings’ van het album ‘Seven Tears’ uit september 1971 en voor mij het hoogtepunt van de avond. Het laatste nummer ‘Holy Holy Life’ is energiek en een band in deze vorm had voor velen nog wel even door mogen spelen.

2000 drummers aan zee in Scheveningen
Het was fantastisch. Een droom die uit is gekomen. Het werd echt een feest aan zee.” vertelde Cesar Zuiderwijk, zondagmiddag na afloop van het spectaculaire drumconcert. Opnieuw was onder meer Radar Love te horen. Thans onder de daverende klanken van 2000 drummers. Op het podium staan ook de overige leden van Golden Earring en spelen mee. Ook zij hadden nimmer zo’n spectaculaire uitvoering van het nummer meegemaakt. Wellicht haalt deze happening een vermelding in het Guinness Book of Records.

Nieuwe CD box, ‘Alive Trough The Years
Vorige week was ook de release van de uitgave: ‘Alive Trough The Years. Van debuut ‘Live’ uit 1977 tot en met ‘Naked III’ uit 2005 – de belangrijkste livealbums van Nederlands meest legendarische rockband zijn verzameld in deze monumentale box aangevuld met twee CD’s vol non-album tracks en live-rarities. De box bevat bovendien uitgebreide liner notes en een reeks unieke foto’s. Deze gelimiteerde en genummerde box is een uitgave van Red Bullet en Universal Music. De box is onder meer te bestellen of te koop bij Museum RockArt en in de vakhandel.

4080 getoond, 223 bekeken

One thought on “Leeftijd krijgt geen vat op rockende Golden Earring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *