Maandelijks: werelddans jamsessies in theater de Vaillant

_MG_6586-bewerkt-bewerkt

Ben jij wel eens in theater de Vaillant geweest? Wat een gezellig theater is dat! Ik was er vorige week vrijdag voor de eerste Monsoon jamsessie, een wereld dansprogramma. Voortaan is er iedere laatste vrijdag van de maand zo’n dans jamsessie (eerstvolgende 26 januari 2018) in theater de Vaillant. Voor wie van dansen en gezelligheid houdt, echt een aanrader (toegang 5 euro).

_MG_6431-bewerktDe avonden worden georganiseerd door Jolanda Boejharat, eigenaresse van de Indiase dansschool Monsoon. Zij praat de voorstellingen aan elkaar en heeft korte interviews tussendoor met de dansers (en met het publiek als dat zo uitkomt). De sfeer is ongedwongen. Van te voren is er een workshop waar je zelf een werelddans kunt leren. Degene die dat willen, mogen het geleerde die avond op het podium laten zien. Er zijn gedurende de voorstellingen traditionele dansen te zien, maar ook moderne dansen en improvisaties. Voor mij was het een extra fijne avond omdat ik mocht fotograferen, zonder flits uiteraard.

_MG_6549-bewerkt _MG_6476

De avond startte met een dansgroep van Chinese senioren, een fenomeen in Den Haag. De leden moeten minimaal 60 zijn, vertelde de (70-jarige) organisatrice van het gezelschap.  “wist u dat China  27 provincies heeft, met elk een eigen taal”. Dat wist ik inderdaad niet. Er zijn ook een groot aantal verschillende volksdansen, waarvan zij er zo’n 30 in hun repertoire hebben. Serieus, maar met veel plezier en in kleurige outfits, toonden zij ons er die avond twee van.

_MG_6487-bewerktVoor de pauze waren er voornamelijk traditionele dansen. Widia Soochit liet ons een klassieke Zuid-Indiase tempeldans zien. Al haar handgebaren in deze dans hebben een betekenis en in combinatie met haar gezichtsexpressies, vertelde zij ons over de godin Devi, die zachtaardig maar ook woest kan zijn.  Widia studeert voor haar Arangetram in april 2018, een soort Indiaas dans examen. Met dit examen probeert men de oude traditionele dans te bewaren.  Anderzijds is er in de hedendaagse Indiase dans ook  ruimte voor vernieuwing. Zo werd de avond afgesloten door dansers van de Indiase dansschool Monsoon met een choreografie van Jolanda Boejarat op muziek van Stravinsky.

_MG_6585-bewerkt

Ik woonde ook de workshop bij, geleid door Rhamida Dewi Patmawati, geboren op Java. Zij danste Rongeng Nyentrik, een nieuwe dans binnen het Indonesische Jaipongan genre. Een dans die verleidelijk is met veel heupbewegingen, maar ook krachtig met tal van bewegingen die komen uit de traditionele Indonesische vechtsport (Pentjak Silat). De bewegingen worden uitgevoerd door danseressen (penari rongeng) die worden uitgenodigd op  feesten en partijen (nog steeds) om er de aanwezigen te amuseren en ze te verleiden zelf de dansvloer op te gaan.

_MG_6505 _MG_6517

Na de pauze daagden twee dansers, Aafke de Jong en Fazle Shairmahomed (die elkaar nog nooit eerder ontmoet hadden) elkaar uit in een improvisatie  met dansbewegingen uit diverse culturen. Een spannende dans waarbij beide dansers zo in hun confrontatie  opgingen dat ze wel de hele avond door hadden kunnen gaan, vertelden ze na afloop. Zij werden begeleid door Krishna Sutedja een jonge componist uit Indonesie die compositie studeert aan Codarts in Rotterdam.

_MG_6563-bewerkt _MG_6557-bewerkt

Dan was er nog een vrolijke hip-hop dans van Madonna Purperhart met haar dochter. Madonna geeft B4dance lessen in Afro, hiphop en bubbling in de Vaillant. Een uitgebreid verhaal, maar ik wil laten zien dat het de moeite waard is om te gaan kijken. Bovendien is er na afloop en in de pauze een DJ en kun je zelf dansen of alleen nog wat drinken. Het was volle bak de avond dat ik er was.

_MG_6575Vooraf kun je er lekker eten. Voor 7,50 heb je een wereldburgermenu, waarbij je zelf je hamburger kunt samenstellen uit alle smaken van de Schilderswijk. Bijvoorbeeld een vegaburger, met couscous, gekookte Hollandse groente en een Marokkaanse saus (om maar een mogelijke variatie te noemen) en dan krijg je er ook nog een toetje bij.

Kortom,  beslist doen deze dans-jam sessies van de  Werelddanswerkplaats. Binnenkort start de Werelddanswerkplaats bovendien met een choreografie project voor dansmakers. Lees verder voor meer informatie.

_MG_6456-2     _MG_6453-bewerkt

2162 getoond, 152 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *