Mag een makelaar de onderhandeling afbreken als 2de partij een bod doet?

Vraag van de maand, Bron: Rechtenvrije Stockphoto website Mevrouw de Aankoopmakelaar

Mevrouw de Aankoopmakelaar beantwoordt de vraag van de maand: “Mag een makelaar de onderhandeling afbreken als er een tweede partij een bod uitbrengt?”

Mevrouw de Aankoopmakelaar: “Ja, dat mag. Als er onderhandelingen gevoerd worden dan gaan bezichtigingen vaak gewoon door. De verkopende makelaar is niet verplicht dit te melden en heeft hiervoor geen toestemming van de biedende partij nodig. Het staat een andere partij vrij om ook een bod uit te brengen. De verkopende makelaar zal dit bod aan de verkoper moeten doorgeven, omdat hij het belang van de verkoper behartigt. Het bod van partij 2 kan invloed hebben op de onderhandelingen met partij 1.

Is het voorstel van partij 2 zo interessant, dan kan de verkoper ervoor kiezen om de onderhandelingen met partij 1 af te breken en te verkopen aan partij 2. Voor een verkoper kan naast de prijs, ook de opleverdatum en/of de ontbindende voorwaarde(-n) belangrijk zijn om op een voorstel in te willen gaan. De verkoper hoeft partij 1 dus niet in de gelegenheid te stellen nog een nieuw voorstel te doen.

De verkoper kan ook anders beslissen in dit geval. De verkoper kan ervoor kiezen om met partij 1 uit te onderhandelen en pas als dit niet het gewenste resultaat oplevert, de onderhandelingen afbreken en dan naar partij 2 te gaan.

Nog een optie; De verkoper kan ervoor kiezen om beide partijen een uiterst voorstel te laten doen. In zo’n geval krijgen partij 1 en 2 een gelijke kans. Dit betekent ook dat er geen mededeling wordt gedaan over de andere bieding. Iedere partij bepaalt zelf wat ze voor de woning over hebben.

Er zijn meerdere mogelijkheden hoe onderhandelingen kunnen verlopen en het systeem kan veranderen tijdens het verkoopproces. Mevrouw de Aankoopmakelaar kent ‘de klappen van de zweep’ als het op onderhandelen aankomt. Heeft u een woning op het oog, neem dan Mevrouw de Aankoopmakelaar in de arm. Wij begeleiden u van A tot Z door het koopproces, van bezichtiging tot notaris!”

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

2772 getoond, 172 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *