Meevaren met de start van de Vuurschepenrace 2018 (video)

Vuurschepenrace 2018

Foto: Haagse Dingen

Op dinsdag 8 mei 2018 was Haagse Dingen aanwezig bij de start van de Vuurschepenrace op startschip de Estrella. De Vuurschepenrace is onderdeel van het jaarlijkse zeilevenement de North Sea Regatta (NSR). De boten varen dan van de kust bij Scheveningen naar Harwich en weer terug naar Scheveningen.

De 110 zeemijlen tellende Vuurschepenrace is elk jaar één van de hoogtepunten op de kalender van de Nederlandse wedstrijdzeilers. Zo’n 40 boten zijn gestart en 15 teams hebben de race met een 2-koppige bemanning gaan gevaren.

Aan boord
Iets voor 17.00 uur kwamen we aan bij de startboot de Estrella, die aangemeerd was aan de Dr Lelykade. Nog voordat we aan boord gingen, vertelde een meneer iets over de geschiedenis van deze boot. De Estrella is gebouwd ergens in 1933.

Foto:Haagse Dingen 5

Foto: Haagse Dingen

Tijdens de oorlogsjaren werd dit schip tot zinken gebracht om zo er voor te zorgen dat hij uit de handen van de Duitsers zou blijven. Daarna werd de de Estrella weer geborgen en iets verlengt en heeft daarna allerlei bijzondere functies gehad. Een van deze functies was, voor dames van plezier. Tegenwoordig is het schip inzetbaar voor meerdere functies. Een daarvan is voor het uitstrooien van as. En een keer per jaar doet hij dienst als pakjesboot, voor de Sint die graag gebruik maakt van dit stukje scheepvaart geschiedenis..

Foto:Haagse Dingen 6

Foto: Haagse Dingen

Rond 17.30 uur ging de Estrella richting de startlijn, welke iets werd opgeschoven om de wind te vinden om te kunnen zeilen. Om de zoveel tijd werd van ons schip een startsignaal gegeven en vertrokken al de zeilschepen richting Harwich(Engeland). Rond 20.00 uur gingen we weer richting de haven en kwam er een eind aan deze heerlijke rustige vaart…

Foto:Haagse Dingen 11

Foto: Haagse Dingen

De terugtocht vanuit Harwich start op vrijdagochtend 11 mei 2018. De eerste boten worden terugverwacht op zaterdag 12 mei 2018. De prijsuitreiking van deze prachtige tocht vindt plaats op zondag 13 mei bij de visafslag Scheveningen aan visafslag 1.

Na de Vuurschepenrace en de North Sea Race volgen de North Sea Regatta Inshore wedstrijden voor de kust van Scheveningen. Met Pinksteren van 18 tot en 20 mei strijden bijna 600 zeilers om de prijzen voor de kust van Scheveningen. Verdeeld over 3 wedstrijdbanen, doen ongeveer 150 boten mee aan deze Inshore races van de North Sea Regatta. Het deelnemersveld bestaat uit internationale profzeilers, wedstrijdzeilers en liefhebbers uit verschillende landen.

Van deze tocht hebben we een sfeerverslag gemaakt, Vaart u heerlijk mee…?

4562 getoond, 72 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *