Mevr. de Aankoopmakelaar: financieel verantwoord een woning verbouwen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gezinsuitbreiding, waardevermeerdering van uw huis, verhogen van het woongenot. Er zijn veel redenen om uw woning te verbouwen. Hoe financiert u de verbouwing en hoe zorgt u ervoor dat de aannemerskosten binnen de perken blijven? Mevrouw de Aankoopmakelaar legt het je graag uit.

Meerwaarde woning verhogen
Door het uitbouwen van de dagelijkse leefruimte, verhoogt u niet alleen uw eigen woongenot, maar verhoogt u ook de waarde van uw woning. Een uitbouw om uw keuken of woonkamer te vergroten is een goede manier om de waarde van uw huis te laten stijgen. Maar denk ook aan een dakkapel of zelfs een extra etage op de woning, waarmee u bijvoorbeeld een extra slaapkamer creëert. Indien u verbouwt om de waarde van de woning te verhogen, denk er dan aan dat vooral grote verbouwingen hieraan bijdragen. Het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp hoeft niet direct bij te dragen aan waardevermeerdering. Voor kopers is dit niet direct van doorslaggevend belang, extra ruimte is dit vaak wel.

Investering terugverdiend
Grote verbouwingen gaan gepaard met een behoorlijke investering. U kunt daarvoor – indien u over deze mogelijkheid beschikt – gebruikmaken van uw eigen spaargeld. U bent verplicht belasting te betalen over uw spaargeld bij een spaarbedrag hoger dan € 25.000,-. Investeren in uw woning zou dan een financieel aantrekkelijke optie zijn. U hoeft dan én geen belasting te betalen én u profiteert direct van de investering bij de verkoop van uw huis. De verbouwing is immers al afbetaald, verhogen van de hypotheek was niet nodig, dus u hebt – met een beetje geluk – de investering direct terugverdiend.

Bouwdepot
Hebt u niet de beschikking over eigen geld, dan is het afsluiten van een tweede hypotheek ook een mogelijkheid. Wanneer u een tweede hypotheek afsluit voor een verbouwing, maakt u gebruik van een bouwdepot. U bepaalt, eventueel samen met een adviseur, hoeveel geld u nodig denkt te hebben voor de verbouwing. Dit geld wordt door de geldverstrekker op een aparte rekening gestort. Dit is uw bouwdepot. Alle investeringen die vervolgens nodig zijn voor de verbouwing, betaalt u van deze rekening. Uiteraard betaalt u over het geleende bedrag wel rente, deze rente is echter relatief laag. Daarnaast ontvangt u weer rente over het resterende bedrag en is de rente van het bouwdepot vaak fiscaal aftrekbaar.

Kijk en vergelijk
Voordat de eerste hamer in de muur geslagen wordt, is het nuttig u eerst goed te verdiepen in uw eigen project om op die manier de kosten te drukken. Wat ga ik precies doen en wie laat ik dat doen? Wat kan ik eventueel zelf? Ga niet direct in zee met de eerste de beste aannemer. Vergelijk minstens drie offertes. Let niet alleen op prijs, maar ook op inhoud van de offerte. Welke materialen worden bijvoorbeeld gebruikt. De goedkoopste hoeft niet altijd de beste te zijn. Maak duidelijk wat u wilt en zorg dat al uw wensen in de offerte zijn opgenomen. Let op de btw-tarieven in de offerte. Niet iedere aannemer vermeldt deze. Kies bij voorkeur voor een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk. Mocht u, om wat voor reden dan ook, onvrede hebben dan zijn deze aannemers aangesloten bij een geschillencommissie waar u gebruik van kunt maken.

Meerwerk
Op het moment dat u een aannemer hebt gekozen, gaat u samen om tafel om een planning te maken. Maak duidelijk wat het start- en eindmoment van de verbouwing is en wanneer wat opgeleverd gaat worden. Denk erom dat meerwerk, wat niet op de offerte vermeld staat, wel gewoon in rekening wordt gebracht. Vraag bij iedere afwijking van het plan naar de kosten. Zo voorkomt u – op het moment dat de factuur op de mat ligt – verrassingen. Keur de opdracht pas goed op het moment dat u tevreden bent. Loop daarom alles bij oplevering goed na.

Heldere communicatie
Maak daarnaast altijd heldere afspraken met de aannemer. Wat doet u zelf en wat doet hij. Als u zelf gaat slopen, maak dan duidelijk wat u precies gaat slopen, zodat dit ook voor de aannemer helder is en hij de kosten zo goed mogelijk kan inschatten. Zorg te allen tijde dat u elkaar begrijpt. Snapt u het vakjargon van de aannemer niet, vraag dan of hij een en ander wil uittekenen. Ieder extra uur dat de aannemer extra bezig is omdat u elkaar niet hebt begrepen, zijn extra kosten op de eindfactuur. En dat wilt u nu juist voorkomen. Het is wel altijd slim een buffer van 10 procent aan te houden. Onvoorziene kosten zijn er altijd en die hebt u dan in ieder geval gedekt.

Laatste tip om de kosten te drukken zijn de mogelijke subsidieregelingen die u kunt treffen. Bijvoorbeeld voor de financiering van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Maar ook het verwijderen van asbest of het plaatsen van isolatie kunnen mogelijkerwijs vallen onder bepaalde subsidieregelingen. Het loont om u daarin te verdiepen.

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

2364 getoond, 57 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *