Mevrouw de Aankoopmakelaar: tuintips voor september

Foto: Shutterstock

Ondanks dat april doet wat ‘ie wil, kan september er ook wat van. Mooie nazomerse dagen, worden afgewisseld met herfstachtige taferelen. Tussen de buien door is het tijd om de tuin in te gaan en wat onderhoud te plegen.

Het gras

Allereerst is september de perfecte maand om aandacht te besteden aan het gazon. Wilt u een nieuw gazon leggen, dan is dit het moment. Omdat de grond nog opgewarmd is, ontkiemen de zaden in deze periode nog mooi. Houd er wel rekening mee dat de grond goed nat gehouden moet worden. Bij te weinig regenval, moet extra gesproeid worden. Kale plekken kunnen behandeld worden met graszaad. Het gras zal in deze periode minder hard groeien, de grasmaaier kan daarom wat vaker in de schuur blijven staan. Maai met mate.

De beplanting

De rozenstruik groeit ook in het najaar nog rustig door. Wilt u lang van de rozen blijven genieten, haal dan tijdig uitgebloeide knoppen uit de plant of struik. Op deze manier geeft u de andere rozen voldoende ruimte te bloeien. Meerjarige planten kunnen nu, net als nieuw gras, prima gepland worden. Ook hiervoor geldt dat de ondergrond nog warm is, waardoor de plant snel nieuwe wortels schiet en stevig genoeg is om de winter door te komen. De fraai vormgegeven buxus zet u in royale potten met goede aarde op het terras. Deze plant mag niet te nat, maar ook zeker niet te droog staan. Om dit te controleren steekt u uw vinger een paar centimeter in de aarde. Voelt de aarde erg nat, sla dan een gietbeurt over. Blijft er geen aarde uw vinger vastzitten, dan kan uw buxus wel wat water gebruiken.

De moestuin

Ook de moestuin vergt de nodige aandacht in september. De rabarber kan in deze maand geplant of verplant worden. Omdat deze planten behoorlijk groot kunnen worden, is het belangrijk dat ze minimaal op een meter afstand van elkaar worden geplant. De maand september is nog steeds een goede maand om fruit te plukken. Kunnen de druiven nog wel een beetje rijping gebruiken? Houd er dan rekening mee dat deze vrucht van veel zon houdt. Te veel bladeren houden de zon weg en belemmeren en rijpingsproces. Snoei in dit geval de overtollige bladeren weg.

Snoeien

Wat kan verder nog gesnoeid worden in september? De notenbomen. De snoeiwonden helen dan sneller en dit voorkomt bloeden. Na het dragen van de vrucht kunnen ook de takken van de frambozenstruik tot aan de grond gesnoeid worden. Bind de gesnoeide takken vervolgens aan elkaar. Op die manier hebben ze meer steun. Bloeien de takken van klimhortensia te veel naar voren, dan is het geen probleem de bloeitakken terug te snoeien.

Hebt u de mogelijkheid tot het creëren van een composthoop? Maak deze dan. Gooi uw afval niet in de container, maar bewaar het op een grote bult. De compost die ontstaat is perfecte voeding voor de planten en het gras in uw tuin.

Fijne nazomer!

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

313 getoond, 24 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *