Mevrouw de Aankoopmakelaar: wat is de bijleenregeling?

Foto: Shutterstock

Wat is de bijleenregeling?

Mevrouw de Aankoopmakelaar: “Wanneer u uw eigen woning verkoopt en vervolgens een andere woning koopt, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Hierdoor mag u mogelijk niet alle hypotheekrente aftrekken wanneer u een nieuwe woning koopt.

Verkoopt u uw eigen woning voor een hogere prijs dan de eigenwoningschuld? Dan houdt u na het aflossen van de eigenwoningschuld (dit is het bedrag waarover u hypotheekrente mag aftrekken) geld over. Dit wordt overwaarde genoemd. Sluit u vervolgens een nieuwe hypotheek af voor uw nieuwe huis? Dan mag u de hypotheekrente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, verminderd met de eigenwoningreserve (de overwaarde van uw vorige woning en eventueel eerder ontstane overwaarde).

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Stel u verkoopt uw woning met een overwaarde van € 30.000. Uw nieuwe woning koopt u voor € 250.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 220.000 (€ 250.000 – € 30.000). Over het bedrag boven die € 220.000 mag u dus geen rente aftrekken.

Met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst ziet u wat in uw situatie de fiscale gevolgen zijn.”

Bron: Bijleenregeling – Belastingdienst

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

1840 getoond, 61 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *