Mijn afscheidsblog voor DenHaagDirect

Julianakerk, baken voor de Haagse Transvaalwijk (foto Jan Fokkema)

Af en toe schreef ik voor mijzelf en mijn familie stukjes over de Transvaalwijk van vroeger. Een kennis attendeerde mij op DenHaagDirect. Begin 2013 maakte ik een afspraak op de Stadhouderslaan. Ik werd met koffie en koekjes verwelkomd door enkele enthousiaste redacteuren. Van Jeroen Mann kreeg ik een wachtwoord en kon dus zo mijn eerste proefblog sturen.

Veluweplein, voormalige ambachtsschool (foto Jan Fokkema)

De pindachinees
Mijn eerste product kon er gelukkig mee door. Die pennenvrucht ging over de pindachinees op de Grote Markt. Zij verscheen op 20 januari 2013 – dus bijna zes jaar geleden – op de site van DenHaagDirect. Het was de eerste in een lange reeks van 108 blogs. In het begin gingen de stukjes vooral over alles in en rond de Transvaalwijk. Over de scholen, de kerken, de winkels en winkelstraten, spijtoptanten, verkeersbrigadiers, het badhuis, het afscheid van klas zes, het mooiste meisje van de klas, klasgenoot Herman Simonis, de markt en vele andere onderwerpen.

Kempstraat, voormalige Comeniusschoolen (foto Jan Fokkema)

Limonadefabrieken in Den Haag
Later werden de blogs wat algemener Haags van aard. Daarbij kwamen zaken als meubelfabrieken, limonadefabrieken, apotheken, kraamklinieken, De Gruyter, Simon de Wit, Hus, het Openluchttheater en ziekenfondsen aan bod. Er verschenen ook recensies van muziek- en toneeluitvoeringen van mijn hand. Zelfs een tentoonstelling in het Gemeentemuseum ontkwam niet aan mijn pen. En dat voor een jongetje dat uit een milieu rond Tante Leen, Johnny Jordaan en het zigeunerjongetje met traan afkomstig is.

Hobbemaplein, voormalige winkel De Gruyter (foto Jan Fokkema)

Succes
Ik ben dankbaar dat DenHaagDirect mij een platform bood. Want ja, zoals Multatuli al schreef: “Ik wil gelezen worden!”. Het grootste succes behaalde ik met mijn artikel over de winkels van Hus. Dat leverde bijna vierduizend (4.000) lezers op. Overigens wel dankzij het feit dat men het deelde met de facebookgroep ‘Den Haag Transvaal’. Met genoegen denk ik terug aan de avondjes met bloggers aan de Stadhouderslaan. Dat geldt ook voor de koffie-inloopochtendjes in diverse cafés. Adieu team DenHaagDirect, het ga jullie allen goed!

4257 getoond, 177 bekeken

One thought on “Mijn afscheidsblog voor DenHaagDirect

  1. Beste Jeroen en bloggers. Als het doek dan echt valt – en ik hoop heel erg dat dat niet gebeurt – dan nodigt Den Haag FM alle bloggers uit om eens te komen praten over mogelijkheden om je werk voort te zetten bij ons. Geen lijkenpikkerij! We hopen echt dat deze site blijft. Maar we zien het enthousiasme van jullie en staan open voor gesprekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *