Mijn museumtour door Den Haag (2) Het Haags Historisch Museum

Haags Historisch Museum mijn museumtour door den haag

Gezicht op Den Haag – Jan van Goyen – Haags Historisch Museum Foto: RJ van Asten

Den Haag kent vele bijzondere, mooie en (on)bekende musea. Ik heb ze nog lang niet allemaal gezien. Daarom heb ik me voorgenomen om in 2018 alle Haagse musea te gaan bezoeken. Vandaag deel 2 in de serie Mijn museumtour door Den Haag: Het Haags Historisch Museum

Een museum dat gaat over de Haagse geschiedenis moet natuurlijk 2wel gelegen zijn  op de geboortegrond van de stad. Genietend van de winters zonnetje die net over de toren van de Grote Kerk komt en het uitzicht over de Hofvijver, Vijverberg en Binnenhof is het bijna zonde om het museum naar binnen te gaan. Ik kom regelmatig in het museum vanwege de wisselende tentoonstellingen die elke keer weer een bepaald gedeelte van de stadsgeschiedenis belichten.

foto: RJ van Asten

foto: RJ van Asten

Ik loop altijd gelijk naar zolder om daar de wederopbouw geschiedenis te doorlopen. De groei van de stad na de oorlog wordt met beeld, geluid, verhalen en voorwerpen getoond. Een film over de bouw van Mariahoeve, de drukte van meer dan 600.000 inwoners in de jaren ’60, de bloeiende bedrijvigheid in de Binckhorst en de eerste luxeproducten die de Hagenaars zich konden veroorloven staan er allemaal.

Poppenhuizen
Dan loop ik langzaam naar beneden de zalen af. De tentoonstelling over de levens van Afrikaanse bedienden aan het hof is net ten einde maar liet een scherp beeld zien over hoe onze voorvaderen aankeken tegen deze bedienden. Andere tentoonstellingen over bijvoorbeeld armoede in Den Haag door de eeuwen heen waren ook zeer indrukwekkend. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de tentoonstelling over poppenhuizen die op 17 februari opent waarschijnlijk aan mij voorbij laat gaan maar misschien moet ik me maar laten verrassen…

foto RJ van Asten

foto RJ van Asten

Videopresentatie
De zalen op de eerste etage en begane grond laten ook de historie van het gebouw zelf zien als verenigingsgebouw voor de Schutterij met imposante schilderijen van bekende Haagse schilders van de schutters. Het topstuk van de collectie is natuurlijk Het gezicht op Den Haag van de Leidenaar Jan van Goyen.

Tegenover dit stadsgezicht nog een reden om naar dit museum te gaan: een videopresentatie waarin de groei van de stad vanaf 2000 voor Chr. tot nu wordt gepresenteerd. Vanaf die kleine nederzetting Die Haghe naast het Binnenhof tot onze huidige metropool.

Praktische informatie
Het Haags Historisch Museum
Website: www.haagshistorischmuseum.nl
Locatie: Korte Vijverberg 7, Den Haag
Ook te bezoeken met Museumjaarkaart.

Oproep
Binnenkort volgt het derde deel over de Haagse musea. Van het Loosduins Museum tot Beelden aan Zee en van het Mauritshuis tot het Stedelijk Museum Ypenburg, ze komen dit jaar allemaal aan de beurt. Wil je eens met mij mee of mij rondleiden? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd.

2469 getoond, 100 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *