Mijn museumtour door Den Haag (4): Muzee Scheveningen

Muzee Scheveningen mijn musemtour door den haag

foto RJ van Asten

Den Haag kent vele bijzondere, mooie en (on)bekende musea. Ik heb ze nog lang niet allemaal gezien. Daarom heb ik me voorgenomen om in 2018 alle Haagse musea te gaan bezoeken. Vandaag deel 4 in de serie Mijn Museumtour door Den Haag: Muzee Scheveningen.

Tussen alle campagne acties door is het natuurlijk heerlijk ontspannen om door een museum te dwalen en je gedachten te verzetten. Toch kwam daar bij mijn bezoek aan Muzee Scheveningen (+1 voor de naam!!!) weinig van terecht.

Mijn mede-kandidaat raadslid Dennis Groenewold, een echte Scheveningen, nam mij dit keer mee naar Muzee, hét museum over de Scheveningse geschiedenis en cultuur. En omdat hij zo’n beetje iedere vrijwilliger en medewerker in het museum kent kregen we een uitgebreide rondleiding van dhr Pronk, een gepensioneerd visser en gepassioneerd verteller.

Ouderwetse Badwagen Foto RJ van Asten

Ouderwetse Badwagen
Foto RJ van Asten

Dankzij zijn levendige en persoonlijke verhalen leerde ik alles over het ontstaan van de badcultuur, dit jaar 200 jaar geleden. Maar ook over de redenen waarom de havens gegraven werden, het leven aan de wal en het leven aan boord van de visserschepen.

Het nagemaakte ruim van een ouderwetse bomschuit liet goed de sfeer zien hoe het geweest moet zijn al die maanden op zee. Gelukkig geen geureffecten.
Op de eerste etage van het museum is de hele geschiedenis van de haringvisserij weergegeven. Fascinerend hoe het van kleinschalig naar praktisch machinaal is gegaan. Het potje met de wormen die leven in de haringen is nogal ranzig maar gelukkig krijgen we die nu niet meer binnen als we een Hollandse Nieuwe naar binnen werken.

Het museum laat op een hele beeldende manier zien hoe Scheveningen zich door de jaren heeft ontwikkeld. En het bevindt zich in het oude gemeenteschooltje van Scheveningen wat het nog een extra nostalgisch tintje geeft.

Wil je in dit jubileumjaar van 200 jaar badplaats dus meer weten van deze geschiedenis, zeker Muzee bezoeken.

Visserijvloot foto: RJ van Asten

Visserijvloot
foto: RJ van Asten

Praktische informatie
Muzee Scheveningen
Website: www.muzeescheveningen.nl
Locatie: Neptunusstraat 90-92
Ook te bezoeken met Museumjaarkaart.

Oproep
Binnenkort volgt het volgende deel over de Haagse musea. Van het Loosduins Museum tot Beelden aan Zee en van het Mauritshuis tot het Stedelijk Museum Ypenburg, ze komen dit jaar allemaal aan de beurt. Wil je eens met mij mee of mij rondleiden? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd.

1828 getoond, 139 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *