Minister Schippers verlengt status HMC als landelijk expertisecentrum voor gliomen

Stomazorg groen vinkje HMCEind 2015 werd het centrum voor neuro-oncologie in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voorlopig voor een jaar erkend als landelijk expertisecentrum voor gliomen. Eind maart 2017 verlengde minister Schippers van VWS deze benoeming officieel tot april 2022. Het landelijk expertisecentrum voor gliomen van HMC hoort thuis in het rijtje van ruim 70 ‘expertisecentra voor zeldzame ziekten’ die VWS in Nederland heeft aangewezen.
 
Prof. dr. Martin Taphoorn, neuro-oncoloog bij HMC en hoogleraar neuro-oncologie bij het LUMC, leidt het centrum voor neuro-oncologie in HMC. Jaarlijks ontvangen hij en zijn team meer dan 100 nieuwe glioompatiënten uit een gebied van Haarlem tot Delft en van Gouda tot Vlaardingen. Een glioom is een kwaadaardige hersentumor die in de hersenen zelf ontstaat en niet door uitzaaiing van tumorcellen uit een ander lichaamsdeel. Gliomen komen voor bij minder dan 1 op de 2.000 mensen en behoren daarmee tot de zeldzame ziekten.
Criteria
 “Eigen onderzoek initiëren en uitvoeren, naast participeren in studies met andere instellingen, is een van de belangrijkste criteria voor de VWS-erkenning”, zegt Taphoorn. “Momenteel lopen er diverse multicenter studies naar nieuwe medicijnen in samenwerking met de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) in Brussel en/of de farmaceutische industrie. We doen onderzoek naar hoe je kunt meten of een neuro-oncologische behandeling zinvol is. Dat doen we aan de hand van uitkomstmaten die weergeven of een verandering in de gezondheidstoestand heeft plaatsgevonden. Voorbeelden zijn kwaliteit van leven, veranderingen in het optreden van epilepsie en veranderingen die in de loop van de tijd zichtbaar zijn via een MRI-scan. In onderzoek naar de laatste levensfase van glioompatiënten werken wij ook nauw samen met partners binnen en buiten Nederland.”

1174 getoond, 46 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *