Moerwijk duurzamer en socialer dankzij inzet buurtbewoners

de viertuin duurzaam moerwijk

V.l.n.r: Een enthousiaste vrijwilliger, Christina en Sebastiaan bij ‘de Viertuin’

Hoe kunnen bewoners van een straat, die elkaar (nog) niet kennen, samen een steentje bijdragen aan een duurzamer bestaan? Op die vraag zocht Sebastiaan van Zaanen van Stichting Duurzaam Moerwijk een antwoord toen hij na jaren weer terugkeerde in de straat waar hij als kind opgegroeide. Samen met zijn partner Christina Boldero, die hij in Zweden tijdens zijn studie Duurzame Ontwikkeling ontmoette, woont hij in de Boendalestraat in Moerwijk.

Hoe het begon
Sebastiaan en Christina gooiden in 2012 in de Boendalestraat bij ongeveer 60 adressen een brief in de bus met een uitnodiging om bij hun thuis te bespreken wat duurzaamheid voor hen betekent. Twaalf buurtbewoners reageerden op de eerste uitnodiging. Hierna volgde steeds iedere maand een bijeenkomst, waarin een ander duurzaam thema werd besproken, zoals energieverbruik, afval, voedsel en het delen van talenten. Deze bijeenkomsten hebben de basis gelegd voor een groot aantal sociale en ecologisch duurzame activiteiten in de buurt. Één van deze activiteiten is een straatfeest in de Boendalestraat. “De laatste keer dat er een straatfeest werd georganiseerd was in 1996, dat heb ik destijds nog meegemaakt”, aldus Sebastiaan.

Sociale contacten
Wat deze buurt zo bijzonder maakt is dat mensen van veel verschillende nationaliteiten door deze activiteiten hechtere contacten met elkaar hebben gekregen. Iedereen draagt met zijn eigen talent iets bij aan een socialere wijk. ‘Het gevoel van veiligheid is toegenomen, omdat de mensen echt het gevoel hebben dat zij op elkaar terug kunnen vallen wanneer dat nodig is’, aldus Sebastiaan en Christina. ‘Buurtbewoners zorgen voor elkaars plantjes, buren doen boodschappen voor een oudere vrouw die slecht ter been is en twee handige mannen die elkaar niet kenden, doen nu samen allerlei klussen in de buurt’.

Dromen realiseren
In mei dit jaar is er in de buurt gedurende twee weekenden een Oasis Game gespeeld. Een kerngroep van 20 mensen bestaande uit professionals en buurtbewoners gingen de buurt in om op speelse wijze de dromen en talenten van andere bewoners te verzamelen. Vervolgens werden de dromen in een ontwerpmiddag op een maquette gevisualiseerd. Tussen de twee weekenden zijn materialen verzameld om deze dromen te kunnen bouwen. In het tweede weekend van de Oasis game zijn uit alle dromen er twee daadwerkelijk gerealiseerd. De achterplaats van de Mirtekerk in de Vierheemskinderenstraat is omgebouwd tot ontmoetingsplaats en moestuin voor buurtbewoners en hun kinderen. Ook is de groenstrook rond de leegstaande school in de Beatrijsstraat schoon en mooi gemaakt voor kinderen om te kunnen spelen.

Toekomst
“Buurtbewoners komen zelf met steeds meer initiatieven, de bijeenkomsten zijn al lang de Boedalestraat overstegen”. Voor de komende periode staat onder andere de Burendag (27 september 2014) gepland, waarin iedereen uit de hele buurt kan aanschuiven in de voormalige school die momenteel wordt gebruikt als atelier voor kunstenaars. Ook de verdere ontwikkeling van een buurttuin achter de Marcuskerk als ontmoetingsplek voor bewoners is één van de projecten die in de komende tijd verder wordt ontwikkeld.

Wil je meer weten over wat Duurzaam Moerwijk voor de buurt betekent? Kijk dan op www.duurzaammoerwijk.nl

6940 getoond, 253 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *