Moerwijk duurzamer en socialer dankzij inzet buurtbewoners

de viertuin duurzaam moerwijk

V.l.n.r: Een enthousiaste vrijwilliger, Christina en Sebastiaan bij ‘de Viertuin’

Hoe kunnen bewoners van een straat, die elkaar (nog) niet kennen, samen een steentje bijdragen aan een duurzamer bestaan? Op die vraag zocht Sebastiaan van Zaanen van Stichting Duurzaam Moerwijk een antwoord toen hij na jaren weer terugkeerde in de straat waar hij als kind opgegroeide. Samen met zijn partner Christina Boldero, die hij in Zweden tijdens zijn studie Duurzame Ontwikkeling ontmoette, woont hij in de Boendalestraat in Moerwijk.

Hoe het begon
Sebastiaan en Christina gooiden in 2012 in de Boendalestraat bij ongeveer 60 adressen een brief in de bus met een uitnodiging om bij hun thuis te bespreken wat duurzaamheid voor hen betekent. Twaalf buurtbewoners reageerden op de eerste uitnodiging. Hierna volgde steeds iedere maand een bijeenkomst, waarin een ander duurzaam thema werd besproken, zoals energieverbruik, afval, voedsel en het delen van talenten. Deze bijeenkomsten hebben de basis gelegd voor een groot aantal sociale en ecologisch duurzame activiteiten in de buurt. Één van deze activiteiten is een straatfeest in de Boendalestraat. “De laatste keer dat er een straatfeest werd georganiseerd was in 1996, dat heb ik destijds nog meegemaakt”, aldus Sebastiaan.

Sociale contacten
Wat deze buurt zo bijzonder maakt is dat mensen van veel verschillende nationaliteiten door deze activiteiten hechtere contacten met elkaar hebben gekregen. Iedereen draagt met zijn eigen talent iets bij aan een socialere wijk. ‘Het gevoel van veiligheid is toegenomen, omdat de mensen echt het gevoel hebben dat zij op elkaar terug kunnen vallen wanneer dat nodig is’, aldus Sebastiaan en Christina. ‘Buurtbewoners zorgen voor elkaars plantjes, buren doen boodschappen voor een oudere vrouw die slecht ter been is en twee handige mannen die elkaar niet kenden, doen nu samen allerlei klussen in de buurt’.

Dromen realiseren
In mei dit jaar is er in de buurt gedurende twee weekenden een Oasis Game gespeeld. Een kerngroep van 20 mensen bestaande uit professionals en buurtbewoners gingen de buurt in om op speelse wijze de dromen en talenten van andere bewoners te verzamelen. Vervolgens werden de dromen in een ontwerpmiddag op een maquette gevisualiseerd. Tussen de twee weekenden zijn materialen verzameld om deze dromen te kunnen bouwen. In het tweede weekend van de Oasis game zijn uit alle dromen er twee daadwerkelijk gerealiseerd. De achterplaats van de Mirtekerk in de Vierheemskinderenstraat is omgebouwd tot ontmoetingsplaats en moestuin voor buurtbewoners en hun kinderen. Ook is de groenstrook rond de leegstaande school in de Beatrijsstraat schoon en mooi gemaakt voor kinderen om te kunnen spelen.

Toekomst
“Buurtbewoners komen zelf met steeds meer initiatieven, de bijeenkomsten zijn al lang de Boedalestraat overstegen”. Voor de komende periode staat onder andere de Burendag (27 september 2014) gepland, waarin iedereen uit de hele buurt kan aanschuiven in de voormalige school die momenteel wordt gebruikt als atelier voor kunstenaars. Ook de verdere ontwikkeling van een buurttuin achter de Marcuskerk als ontmoetingsplek voor bewoners is één van de projecten die in de komende tijd verder wordt ontwikkeld.

Wil je meer weten over wat Duurzaam Moerwijk voor de buurt betekent? Kijk dan op www.duurzaammoerwijk.nl

6991 getoond, 293 bekeken

One thought on “Moerwijk duurzamer en socialer dankzij inzet buurtbewoners

 1. Kom tijdens Burendag 2018 op 22 September tegels voor plantjes ruilen en een kijkje nemen in de nieuwe buurttuin in ‘t Puntje van Moerwijk; de Viertuin. Want daar zijn de mensen van Geloven in Moerwijk hard bezig om van de Viertuin achter de Mirtekerk in de Vier Heemskinderenstraat een heuse buurttuin (de Viertuin) te maken. En wanneer beter dan op 22 September, Nationale Burendag.

  De initiatiefnemers willen naast een groenere buurt, daar een een gezellige plek waar kinderen kunnen leren over de natuur, de buren elkaar kunnen ontmoeten én ook een betere regenwater opvang realiseren. Zo’n actie ondersteunen we met Operatie Steenbreek vanuit Duurzaam Den Haag natuurlijk graag. Van 12 tot 16 uur staat het team van Operatie Steenbreek voor je klaar om je tegels in ontvangst te nemen.

  Let op, we staan naast de Mirtekerk hoek Vier Heemskinderenstraat en Jan de Weerstaat.

  Nodigen jullie al jullie vrienden/klanten/buren uit? Hoe meer tuintegels we ophalen en planten we kunnen weggeven, hoe beter.

  Groen is gezond!
  Een betegelde tuin is lekker praktisch; weinig onderhoud en altijd klaar voor het nieuwe seizoen. Maar al die tegels hebben een negatieve impact op de leefomgeving en biodiversiteit in Den Haag. Meer groen is gezond voor mens en dier, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een prettiger leefklimaat. Reden genoeg om je tuin wat groener te maken dus. Met de actie ‘Operatie Steenbreek’ kan dat helemaal gratis!

  Over Operatie Steenbreek
  Duurzaam Den Haag trekt onder de noemer Operatie Steenbreek de wijk in met een grote kar vol planten, waarbij buurtbewoners hun tuintegels gratis voor planten kunnen inleveren.Vanaf 2015 hebben we al meer dan 76.000 tegels omgeruild voor planten. Op naar de 100.000! Meer info vind je op de website van Duurzaam Den Haag

  Doe je mee?
  Kom zaterdag 22 september tijdens Burendag 2018 tussen 12.00 uur en 16.00 uur naar de Mirtekerk in de Vier Heemskinderenstraat in ‘t Puntje van Moerwijk

  Voor- en Na-foto’s
  We zouden het leuk vinden om ‘voor en na’ foto’s te ontvangen! Maak je er een paar van je groene make-over? Die kun je mailen naar: edwin@duurzaamdenhaag.nl

  Over Burendag in Moerwijk Den Haag
  Douwe Egberts, het Oranje Fonds en Geloven in Moerwijk organiseren ism het Stadsdeel Escamp en Duurzaam Den Haag Burendag 2018. Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Op initiatief van Douwe Egberts vierden we in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland. In 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen.

  Over Geloven in Moerwijk
  Geloven in Moerwijk is een jonge huis-tuin-en-keuken kerk in een wijk waar van alles gebeurt. Wij willen kerk-zijn op een creatieve en praktische manier die past bij onze buurt en buren. Met elkaar willen we een positieve bijdrage leveren aan de plek waar we wonen. Dit doen we onder andere door samen met onze buren de binnentuinen en braakliggende terreinen in Moerwijk om te toveren tot een buurttuin, vieringen, inloopmomenten, pizza-avonden en door samen ons leven en geloof te delen, op zo’n manier dat mensen uit verschillende culturen zich thuis voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *