Museon wordt duurzaamste museum van Nederland

Schermafbeelding 2015-12-02 om 14.43.50

Het Museon wil binnen 5 jaar het duurzaamste museum van Den Haag én Nederland worden. Daarom heeft het museum met Klimaatfonds Haaglanden en Duurzaam Den Haag afspraken gemaakt om dat te realiseren. Op 27 november tekenden zij een samenwerkovereenkomst tijdens de feestelijke lancering van de nieuwe organisatie Duurzaam Den Haag in Het Nutshuis.

Inspireren
Met deze unieke samenwerking slaan de drie partijen de handen in één om de titel Duurzaamste Museum van Den Haag én Nederland binnen te slepen. Door duurzaam te zijn, willen zij bewoners en Haagse collega-instellingen inspireren ook mee te doen. Marie Christine van der Sman, directeur van het Museon: ‘Wij vinden het heel belangrijk om als museum het voortouw te nemen naar een duurzaam gebouw en bedrijfsvoering. We hebben ook al veel gedaan, zoals zonnepanelen voor onszelf en zonnepanelen voor de bewoners van de wijk. Maar we gaan verder, wij kunnen ook jaarlijks onze 200.000 bezoekers inspireren om zelf duurzaam te leven via onze tentoonstellingen en educatieprogramma´s. Bijvoorbeeld met thema´s als stadslandbouw, circulaire economie en afval. Dit doen we graag in samenwerking met dé Haagse expertise van Duurzaam Den Haag.’

Verlichtingsplan Museum
De eerste stap van Duurzaam Museon is om alle verlichting in het gebouw te vervangen door led-verlichting. Het Klimaatfonds, onderdeel van Duurzaam Den Haag, helpt bij het compenseren van CO2-uitstoot in de regio Den Haag. Het Klimaatfonds, financiert het opstellen van het verlichtingsplan. Deze eerste stap levert tenminste 400 ton CO2 reductie op, dat is evenveel als de CO2-uitstoot van 50 gezinnen per jaar.

Heleen Weening: ‘Heel veel organisaties lopen tegen financiële en organisatorische drempels aan bij het verduurzamen van het gebouw of de bedrijfsvoering. Wij lanceren met het Klimaatfonds een nieuwe manier van ondersteunen zodat deze organisaties versneld duurzame stappen zetten. Wij verwachten dat veel organisaties volgen, na de pilot met het Museon!’

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Schermafbeelding 2015-12-02 om 14.43.58Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 – 33 81 338
info@museon.nl

6583 getoond, 82 bekeken

One thought on “Museon wordt duurzaamste museum van Nederland

  1. Ik heb, als lid van de vrienden van het Museon en Omnivesum 2 jaar geleden tijdens de jaarlijkse ledenvergadering voorgesteld om namens de vrienden op beide gebouwen zonnepanelen te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *