Mijn museumtour door Den Haag (3): Het Fotomuseum

foto: RJ van Asten

Foto: RJ van Asten

Den Haag kent vele bijzondere, mooie en (on)bekende musea. Ik heb ze nog lang niet allemaal gezien. Daarom heb ik me voorgenomen om in 2018 alle Haagse musea te gaan bezoeken. Vandaag deel 3 in de serie Mijn museumtour door Den Haag: Het Fotomuseum.

Bij mijn derde stop op deze tour al gelijk mijn favoriete museum pakken is misschien wel te makkelijk, maar ik wilde heel graag de tentoonstelling Life in Cities met het werk van Michael Wolf zien. Een geweldige fotograaf met prachtige series over de onpersoonlijke hoogbouw van Hong Kong en de platgedrukte forenzen tegen de beslagen Japanse metroramen.

Een bezoek aan het fotomuseum is voor mij ook altijd weer even fijn terugdenken aan mijn bruiloft die ik daar enkele jaren geleden gevierd heb. Kortom, altijd vrolijk stap ik daar de zalen van het museum in.

Life in Cities is een tentoonstelling die uit meerdere series van Wolf’s werk bestaat. Naast de indringende foto’s van de platgedrukte metro reizigers waar je jezelf toch een beetje schuldig voelt als je wel eens hebt geklaagd over een drukke tram of trein is het leven in Hong Kong de hoofdmoot. Enorme foto’s laten de flats zien waar miljoenen Hong Kong Chinezen wonen.

foto RJ van Asten

foto RJ van Asten

De massaliteit maakt je heel klein, maar als je langer naar de foto’s kijkt zie je achter de kleine raampjes toch de invloed van de mensen die er wonen. Een Winnie de Pooh beer achter het raam, een handdoek die buiten het raam te drogen hangt en planten die iets van de betonnen massa verzachten. Een inkijkje binnenin die appartementjes geeft een niet al te florissant beeld van de duizenden bewoners van zo’n flat. Kleine hokjes volgepropt met spullen bevatten het gehele leven van de eigenaar. Op elke foto als verbindende factor, de snelkookpan voor rijst.

Verder dwalend door het museum loop je ook nog tegen een serie over de Parijse daken aan. De strakke lijnen van de schoorstenen, muren en daken worden onderbroken door de ronde deksels op de afvoerpijpen.

foto: RJ van Asten

foto: RJ van Asten

Het Fotomuseum is er weer in geslaagd om na “Identiteiten” van Hans Eijkelboom weer een top tentoonstelling te presenteren die je na laat denken over jezelf als individu in een wereld vol massaliteit.

Praktische informatie
Het Haags Fotomuseum
Website: www.fotomuseumdenhaag.nl
Locatie: Stadhouderslaan 43
Ook te bezoeken met Museumjaarkaart.

Oproep
Binnenkort volgt het vierde deel over de Haagse musea. Van het Loosduins Museum tot Beelden aan Zee en van het Mauritshuis tot het Stedelijk Museum Ypenburg, ze komen dit jaar allemaal aan de beurt. Wil je eens met mij mee of mij rondleiden? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd.

 

1244 getoond, 128 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *