‘Music Brings Us Together’ van Peter Koudstaal is een prachtig fotoboek

Foto: Martin Reitsma

Foto: Martin Reitsma

Het zijn drukke weken voor fotograaf Peter Koudstaal uit Scheveningen. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Music brings us together’ deed hij de afgelopen weken interviews op radio en televisie. Dinsdag 15 mei 2018 zit hij in het radio 5 programma ‘De Max’ Op 9 mei j.l. was Peter te gast bij de VPRO in het TV programma ‘Nooit Meer Slapen’. Onlangs was hij ook te gast bij boekhandel Paagman voor de presentatie van zijn boek. Singer-songwriter Ray Klaassen deed er een mooi optreden. Op 12 mei j.l. gaf Koudstaal een interview en presentatie bij Noorderlicht in Groningen. De reacties op zijn prachtige boek waren steeds lovend. Ook andere bekende topfotografen als Anton Corbijn en William Rutten hebben het boek inmiddels gezien en waren uitermate positief over de hoge kwaliteit van de foto’s en tekst.

Foto: Martin Reitsma

Foto: Martin Reitsma

Peter gaat in zijn boek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom ‘music & art’- festivals nog steeds in populariteit toenemen.
Hij zegt daarover: ‘Het ontmoeten van nieuwe mensen wordt met name in westerse landen als belangrijke reden aangegeven om een festival te bezoeken. Niet verwonderlijk. We communiceren steeds meer online, de traditionele ontmoetingsplaatsen zoals pleinen en kerken verdwijnen of hun ‘sociale’ rol marginaliseert. Festivals zijn dan een goed alternatief: een beschutte omgeving met naast ontmoetingen met ‘geestverwanten’ ook nog eens genieten van je favoriete artiest, van muziek die je nog niet kent en ander vermaak.’

Het is een uitzonderlijk boek geworden met tekstuele bijdragen van (inter)nationale wetenschappers en romanciers. Een ‘must-have’, niet alleen voor festivalliefhebbers maar ook voor diegenen die houden van fotografie en graphic design. Naast een tijdsdocument is het ook een schitterend vormgegeven visueel sociologisch verslag. Koudstaal begeeft zich als fotograaf ongemerkt tussen gepassioneerde feestmassa’s en gaat op analytische wijze met zijn onderwerp om. Fotografie en muziek zijn al een groot deel van zijn leven een passie. Eerst op de middelbare school, later als student toerend door Europa in zijn Volkswagen en met zijn vader’s Zeiss Ikon camera op de achterbank. Toen Koudstaal voor het Fuji Rock Festival naar Japan ging, kwamen zijn twee liefdes op een bijzondere plek samen. Het vormde het startschot van een avontuur dat hem een aantal jaren in de greep hield en waarin hij in de wereld op zoek ging naar de essentie van het muziekfestival, haar bezoekers en de artiesten. Hij bezocht talloze festivals zoals Glastonbury, Lowlands, Roskilde, Sziget en minder bekende bestemmingen als Lake of Stars in Malawi en Nashestvie in Rusland. Hij vertelt: ‘In Rusland was ik de enige westerse fotograaf. Direct na aankomst op het festivalterrein werd ik meegenomen naar een bos vlakbij, waar ik zag dat Russische commando’s getraind werden in overlevingstechnieken. Op het festivalterrein stonden onder meer raketinstallaties. Ook konden festivalgangers zich daar laten inschrijven voor het Russische leger’.

Het boek bevat 480 pagina’s (Engelstalig) via uitgeverij Komma.
ISBN: 9789491525667, prijs 195, – euro en onder meer verkrijgbaar bij museum Rock-Art.

1868 getoond, 112 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *