Neruda – UIT met Cultuurschakel

the_student_65600105_st_3_s-highUIT met Cultuurschakel: film met inleiding en nagesprek. Neruda is een poëtische film over de klopjacht op dichter, politicus en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda die onderduikt als in Chili het communisme wordt verboden.

Regisseur Pablo Larrain -binnenkort alweer terug met Jackie- maakte een uiterste subjectieve film over de politicus/dichter. Dat is te zien aan het camerawerk en het zelfs deels fictieve verhaal. Zo wordt een film over een zwarte periode in de Chileense geschiedenis spannend en soms zelfs lichtvoetig om naar te kijken.

Het is 1948 en de Koude Oorlog heeft ook Chili bereikt. Nadat senator Pablo Neruda in het parlement de regering beschuldigt van verraad, laat president Videla hem afzetten. Politiecommissaris Oscar Peluchonneau krijgt het bevel de dichter te arresteren. Neruda probeert met zijn vrouw Delia del Carril het land te ontvluchten, maar wordt gedwongen onder te duiken. In de strijd met zijn aartsvijand Peluchonneau ziet Neruda een kans zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij daagt de commissaris uit en laat aanwijzingen achter om hun kat-en-muis-spelletje gevaarlijker en intiemer te maken. Voor Neruda biedt de vervolging heroïsche mogelijkheden, een kans om tegelijk een vrijheidssymbool en een literaire legende te worden.

Uit met CultuurSchakel… Inspirerend! CultuurSchakel organiseert een serie cultuurmomenten. Ter inspiratie kunnen leerkrachten, interne cultuurcoördinatoren en directies verschillende kunstinstellingen in de stad bezoeken. Alle cultuurmomenten worden begeleid door één van de cultuurcoaches en een medewerker van de betreffende culturele instelling.

Tijden en tickets

2437 getoond, 33 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *