Nieuw radiotherapiecentrum HMC wint internationale architectuurprijs

Radiotherapiecentrum HMC Leidschendam

Het nieuwe Radiotherapiecentrum van HMC in Leidschendam is in de prijzen gevallen bij The International Academy for Design & Health. De architecten Maurits Algra en Rob Bouwmeester van De Jong Gortemaker Algra uit Rotterdam kregen zaterdag een award uitgereikt tijdens het prestigieuze Design & Health World Congress & Exhibition in Wenen.

Voor Naomi Nathan, programmamanager Oncologie van HMC, is de prijs een bevestiging van wat zij dagelijks ervaart in het Radiotherapiecentrum. “Het is een heel prettig, vriendelijk gebouw. Dat horen wij regelmatig van onze patiënten en we ervaren het als medewerkers ook zo. We zijn dan ook heel direct betrokken geweest bij de inrichting, dat was echt een gezamenlijke inspanning.”

Contact met de natuur
HMC wilde een gebouw waar veel daglicht naar binnen komt en waarin je contact houdt met de buitenwereld en de natuur. “Daarvan weten we dat het de beleving en het welzijn van de patiënt ten goede komt”, vertelt Naomi Nathan.“ De architect heeft daar goed gehoor aan gegeven. Er is veel glas gebruikt, zodat je overal om je heen het groen uit de omgeving ziet en de scheidslijn tussen binnen en buiten vervaagt. Ook zie je veel golvende lijnen en zachte kleuren, dat oogt vriendelijk.” Mooi voorbeeld is het duurzame sedumdak, aangelegd in de vorm van een golf. De vetplanten houden het pand koel en de lucht zuiver. Bovendien kleuren ze mee met de seizoenen: lichtgroen in de lente en rood in de herfst.

Nieuwe technieken
HMC heeft het gebouw op 14 november vorig jaar in gebruik genomen. Tot die tijd werd bestralingstherapie gegeven in de kelder van HMC Westeinde, zoals in veel ziekenhuizen gebruikelijk is. Nieuwe technieken en materialen zorgen er echter voor dat bestraling ook veilig bovengronds kan plaatsvinden. Het Radiotherapiecentrum staat naast HMC Antoniushove, waar de oncologische zorg van HMC is geconcentreerd.

Alle windstreken
In het Radiotherapiecentrum van HMC worden per dag ongeveer 90 kankerpatiënten behandeld, afkomstig uit alle windstreken. “Wij hebben hier de meest geavanceerde apparatuur en de best opgeleide mensen en nemen daardoor vaak de meer gecompliceerde behandelingen voor onze rekening. Zo kunnen wij tijdens een borstoperatie al heel precieze bestraling toedienen. Dat gebeurt in Nederland maar op twee plekken. En ook voor bestraling van uitzaaiingen in de lever zijn wij de enige in de wijde omgeving”, aldus Nathan.

Foto’s: Rob van Esch

4159 getoond, 91 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *