Nieuwe leden geïnstalleerd in de Gemeenteraad van Den Haag (foto’s)

20180329_201848De Raad van Den Haag heeft woensdagavond afscheid genomen van de oud gemeenteraadsleden die als volksvertegenwoordiger niet meer terugkeren na de verkiezingen. Donderdagavond werden de zesentwintig nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Alle raadsleden werden officieel beëdig door voor de hele raad de eed af te leggen. Groep de Mos/Hart voor Den Haag is de grootste partij van Den Haag geworden en komt, mede door het vertrek van Lex Kraft van Ermel, met maar liefst vijf nieuwe kersverse leden in de Raad.

Coalitie
Oude politicus en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Hans Wiegel is door Groep de Mos aangesteld om als verkenner te onderzoeken of er een stabiel en ambiteus college gevormd kan worden. Woensdamiddag zei hij, tijdens een kennismakingsgesprek met alle partijen in de Haagse gemeenteraad, als eerste met de partijen D66, Groen Links en VVD wilt praten om te kijken of ze eruit komen om een coalitie te vormen. Wiegel streeft erna om een ‘afspiegelingscollege’ te vormen waarbij zowel links als rechts meer naar elkaar toe moeten komen. Groenlinks heeft echter nu al grote twijfels over deze constructie omdat ze bang zijn hiermee hun linkse indentiteit kwijt te raken.

DSC_2789

Guernaoui toch nog wethouder? 
Vorig jaar vertrok Rachid Guernaoui bij D66 na een strijd om het wethouderschap binnen zijn partij. Veel raadsleden deden erg lacherend toen hij zijn keuze bekend maakte om zijn zetel mee te nemen naar een, in hun ogen, kleine onervaren partij. Nu een jaar later lacht niemand meer want Groep de Mos is uitgegroeit tot de grootste. Als het Groep de Mos lukt een coalitie te vormen mogen zij twee wethouders aanleveren. Partijleider Richard de Mos heeft al aangegeven dat hij en Rachid Guernaoui deze functies dan zouden gaan bekleden. Dat Guernaoui nu toch nog mogelijk wethouder wordt had toen niemand kunnen verwachten.

Als Groep de Mos twee wethouders mag leveren betekend dat dat de nummer 9 (William Blok) en 10 (Damien Zeller) op hun lijst ook nog raadsleden worden. Maar dit alles gaan we de komende weken hopelijk beleven zodra Hans Wiegel samen met Groep de Mos het voor elkaar krijgt een coalitie te vormen.

Foto’s

De Raad van Den Haag heeft op woensdagavond afscheid genomen van de oud gemeenteraadsleden. De foto’s hieronder zijn gemaakt door Richard Mulder.

 

3360 getoond, 369 bekeken

5 thoughts on “Nieuwe leden geïnstalleerd in de Gemeenteraad van Den Haag (foto’s)

  1. er staat volgens mij “alle” raadsleden (niet alleen de 26) beter lezen denk ik. De eed mag je zelf in vullen met die twee keuzes hoef dat toch niet uit te splitsen voor je?

    1. Ik probeerde wat extra informatie te geven, maar dat wordt kennelijk niet door iedereen begrepen (of gewaardeerd).

  2. Niet alleen de 26 nieuwe raadsleden, maar alle 45 raadsleden werden donderdagavond geïnstalleerd. Waaronder werden ook drie wethouders: Karsten Klein, Boudewijn Revis en Joris Wijsmuller hebben tot er een nieuw college is, een dubbele pet in ons gemeentebestuur. Overigens hebben niet alle raadsleden een eed afgelegd. Men heeft bij installatie de keuze tussen de eed (afgesloten met ‘Zo waarlijk helpe mij God Almachtig’) en de verklaring en belofte (afgesloten met ‘Dat verklaar en beloof ik’).

  3. Peter ik weet niet waar jij ziet staan dat ik journalist bent. Dit is een blog website gemaakt door en voor Hagenaars en Hagenezen. De kranten staan vol met spelfouten even als grote nieuwswebsite, dat je daar zo comentaar zet snap ik maar een pietlullig bericht over een spelfoutje op een vrijwilligers website als deze zal ik bijna mierenneukerig noemen!

  4. Van journalisten mag toch verwacht worden dat ze de Nederlandse taal gewoon beheersen? Nooit D en T en verleden tijd gehad op school?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *