Nieuwe rood-gele vlag wappert bij Haagse kust, maar wat betekent deze?

Rood-gele vlag haagse stranden den haag

Tussen strandslag 1 (strandpaviljoen Klein Ockenburgh) en strandslag 6 (strandpaviljoen Pier 32) staan 4 grote vlaggemasten. Deze zijn nieuw! Tijdens de hele zomervakantie van 2017 (10 weken lang) kunnen er vlaggen wapperen. Maar wat betekenen deze nieuwe vlaggen eigenlijk?

Ik zat vlakbij de vlaggemast bij Pier 32 toen de vlag door de Reddingsbrigade gehesen werd. Een rood-gele vlag. En natuurlijk moest ik even vragen waar die vlag voor stond.
“Een rood-gele vlag betekent dat er bewaking aanwezig is op het strand.”

Mooi, dat wist ik dan ook weer. Het grappige was, dat de vlag in plaats van een veilig gevoel – er is hulp in de buurt als het nodig is! – juist voor verwarring zorgde. Mensen kwamen aangelopen om het informatiebord naast de vlag te lezen, hardop discussiërend over de betekenis van de vlag. Mocht je nou wél of juist niet in de zee?

Strand vlag - LdW

Een korte uitleg
Er zijn 5 strandposten van de Reddingsbrigade tussen Kijkduin en Scheveningen. Bij deze strandposten hanteert de Reddingsbrigade een signaleringssysteem met vlaggen. Dit is een internationaal standaardsysteem.

Gele vlag
De gele vlag geeft aan dat baden en zwemmen gevaarlijk is en men niet met drijvende middelen, zoals luchtbedden, opblaasbootjes enz. de zee op moet gaan.

Rode vlag
De rode vlag geeft aan dat zwemmen wordt afgeraden.

Wanneer is de Reddingsbrigade actief?
Op een strandpost hangt altijd een vlag als deze geopend is. Dat is elk weekend tussen 10.00 en 18.00 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn post 2 bij Kijkduin (ter hoogte van strandslag 4 bij Hotel NH Atlantic) en post 4 bij Scheveningen (ter hoogte van Seinpostduin, tussen strandpaviljoen BooNooNooNoos en strandpaviljoen Veronica) elke dag van 10.00 tot 18.00 uur geopend. En sinds deze zomer wordt er dus ook – extra – gevlagd op die 4 plekken tussen Pier 32 en Klein Ockenburgh.

Hoe zien de strandposten eruit?
De strandposten bestaan uit oranje portocabines met diverse ruimtes voor onder andere EHBO. Iedere post beschikt over een terreinvoertuig, een brandingreddingsboot en communicatieapparatuur. Op elke bewakingspost zitten minimaal 6 tot 16 strandwachten per dag. Zij beschikken over een persoonlijke stranduitrusting. Deze bestaat uit het herkenbare strandtenue, een redvest, een redklos, een beademingsmasker en een toeter.

Wat doen de strandwachters?
Strandwachters surveilleren per auto, per boot of te voet. Primaire taak is het voorkomen van de verdrinkingsdood. Daarnaast houden zij zich bezig met het verlenen van assistentie aan in nood verkerende watersporters, de opvang van zoekgeraakte kinderen en het verlenen van EHBO.

Meer informatie? Bekijk dan ook eens de website van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade

 

2005 getoond, 1627 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *