Ockenburgh, hoe staat het ermee?

© Andreas Dijk

Tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door. Zo kan je de situatie op Buitenplaats Ockenburgh het best omschrijven. Voorbijgangers zien een prachtig pand dat lang in de steigers heeft gestaan en nu nog door hekken wordt omringd. ‘Is de restauratie dan nog niet klaar?’ is een veel gehoorde vraag. Nee, en het duurt nog wel even voor het zover is. De binnenkant moet nog worden verbouwd en opgeknapt. En voordat daarmee echt kan worden gestart, moest en moet er heel wat gebeuren. Er komt een ondergrondse ruimte. Dat betekende om te beginnen dat er archeologisch onderzoek moest worden verricht. Want stel je voor dat er belangrijk materiaal in de bodem zit. Dus niet, zo is gebleken. Er zou wat dat betreft gekelderd mogen worden. Maar, als er zo’n grote kuil wordt gegraven, wat zijn dan eventuele gevolgen voor het gebouw? Krijgen we geen verzakkingen die tot onherstelbare schade aan het rijksmonument zouden leiden? Dat wordt nu onderzocht. En dan is er nog de vergunningsprocedure. Want voor de verbouwing is natuurlijk een vergunning nodig.

 

Planning

© Andreas Dijk

Maar dat betekent niet dat de mensen van de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) stil zitten. Er is al van alles gebeurd sinds Villa Ockenburgh door de gemeente is overgedragen. En ook dat is wel te zien. Er is een prachtige moestuin achter het gebouw, voor het terras van Kasserie OCK ontstaan. Bloemen, kruiden, groenten en fruitbomen staan in harmonie met elkaar en in een historische setting. De tuin is gebaseerd op de tuin die Jacob Westerbaen, de stichter van de buitenplaats, ooit aanlegde. De producten worden o.a. door Kasserie OCK gebruikt. Verser kun je het niet hebben. Maar er gebeurt meer. Oorspronkelijk was het idee om eerst het hoofdgebouw op orde te brengen zodat daar weer snel horeca een plek krijgt. Vervolgens zou aan de zijvleugel worden begonnen, om tot slot helemaal achteraan een winkel voor streekproducten in te richten, flexibiliteit, improvisatie en organische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen. Zo wordt door vrijwilligers de zijvleugel opgeknapt en ingericht, zodat deze voor een aantal activiteiten kan worden gebruikt. Met ingang van september komt er vergaderruimte beschikbaar, ruimte die door derden kan worden gehuurd. Voor de catering kan een beroep worden gedaan op Kasserie OCK. Maar voor het zover is, moet er nog wel e.e.a. gebeuren, zoals ook de foto’s duidelijk laten zien. Het idee om in de zijvleugel een paar hotelkamers te creëren, is niet los gelaten maar wordt pas later relevant.

 

Culturele ontmoetingsplaats

Al sinds het najaar van 2015 vinden er met regelmaat culturele activiteiten plaats op Buitenplaats Ockenburgh. Het begon met live jazz op de zondagmiddag, eerst in de in de villa gevestigde Brasserie OCK en nu alweer meer dan twee jaar in Kasserie OCK waarbij de jazz af en toe wordt vervangen door een ander muziekgenre. Maar OCK Podium verzorgt ook lezingen en voorstellingen waarin zang, muziek en poëzie elkaar bijvoorbeeld afwisselen. Zo heeft de buitenplaats zich ook ontwikkeld tot een veel bezochte culturele ontmoetingsplaats.

 

Festival Zomer OCK

© SHBO

25 augustus staat het volgende evenement op stapel: het Festival Zomer OCK. Een soort mini-Parade, dit keer in het teken van de eeuwige jeugd. Op de drie podia is een programma vol verrassingen: singer-songwriters, acrobatiek, bands en dansen op de meest swingende muziek, lekker luisteren in het gras naar de blues en genieten van theater en cabaret. Ook is er een talentenfestival met twee rondes. Kom vast in de sfeer en kijk hier hoe het vorig jaar was. Het festival start om 16.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 en zijn via de website van SHBO te bestellen. Het is echt de moeite waard om weer naar de grens van Loosduinen en Westland te komen.

567 getoond, 232 bekeken

2 thoughts on “Ockenburgh, hoe staat het ermee?

    1. Kan je het natuurlijk van harte aanbevelen. Zelfs op deze warme dagen. Eerst wat rustig wandelen over het lommerrijke landgoed en daarna neerstrijken in de schaduw op het terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *