Ode aan een Prins

IMG_0638 Jan, Tico, Erik Fitzkin On the Red Couch @ Live Alive 2013 by www.ideb.nl
Gisteren las ik geheel onverwachts het nieuws dat ons Nederland en ver buiten de grenzen, weer een groot muziekliefhebber en vooral een muziek aan de man brenger, is verloren. Erik Prins: manager, booker, regelaar en vooral liefhebber van muziek… Rust zacht, wij blijven aan je denken!

Hoe De Brabander Prins ontmoet!
IMG_6925 Jake, Robert, Chris, Erik Red couch by Iwan de Brabander
In 2009 is er een Bruce Springsteen conventie in Rotterdam. Aangezien mijn vriendin helemaal gek van The Boss is, gaan we er kijken. Leuke stands met hebbedingetjes en ook een zaaltje met een klein podium, waar net een band aan het repeteren is. Een zanger die lijkt en klinkt als Bruce met een grote band achter zich. Als ik sta te praten met de drummer en zeg dat ik een beetje fotografeer zegt hij: Hé, kom je strakjes ook naar de show en maak je dan ook wat foto’s? Ehm nou ja zo gezegd, zo gedaan. Wat een slechte foto’s waren dat achteraf. Maar een heel leuk contact opgebouwd met de band. Kort erna spelen de mannen in de buurt van Den Haag. Daar staat bij de deur een grote man met suède indianenjas en een grote grijns. Zo, jij gaat wat foto’s maken… Ik ben Erik Prins van MAM AGENCY en denk erover om deze band te gaan managen en zou graag wat van je foto’s willen. Ow wauw, nou ja natuurlijk. Deze charismatische, soms wat nors overkomende, grote man vertelt dat hij nog meer bandjes in zijn portfolio heeft en als ik eens mee zou willen hoefde ik dat alleen maar aan te geven. Helemaal verbluft en enthousiast ga ik richting de auto, loop ik terug voor de contactgegevens en ga ik weer. Thuis gekomen stuur ik gelijk de foto’s en binnen no time krijg ik het ene na het andere compliment.

Waar is Erik Prins bekend?
IMG_9514 Erik Dilana On the Red Couch Dilana @ Live Alive Acoustic by www.ideb.nl Niet iedereen zal Erik persoonlijk kennen. Alhoewel, als je hem eens hebt ontmoet vergeet je hem, volgens mij, nooit meer. Na de eerste ontmoeting via The Bruceband, belt Erik mij op dinsdagmiddag op…. Iv, vanavond moet je echt naar de WOS (Westlandse Omroep Stichting in ’s Gravenzande) komen, want… Marco Mendoza komt naar de studio. Erik heeft jarenlang (ook samen met zijn zoon Tico Prins) het programma LiveAlive geproduceerd en gepresenteerd. Eén keer in de zoveel tijd kwam daar in de studio een muzikant optreden. Soms akoestisch en soms kneiterhard versterkt. Dus ik naar de studio, nooit van die Marco gehoord, blijkt deze basgigant voor onder andere Black Sabbath en Thin Lizzy te hebben gespeeld. Het contact was zo leuk die avond dat Marco me uitnodigde voor zijn show in De Boerderij de volgende dag (wat ook echt een supervette show was). Deze norse, nuchtere, Westlandse gigant flikt dat dus maar even. Een grote Amerikaanse artiest in zijn radioshow te hebben. In de jaren erna heb ik (klein lijstje): Jake Clemons (nu saxofonist van Springsteen), Dilana Smith (The Voice en groot artiest in Zuid Afrika), Dany Lademacher, Johnny Smokes (waar Tico Prins bij speelt), Rich Wyman, Terence Hansen, Tony Sprinner en nog vele (echt vele) andere grote en minder grote namen voorbij zien komen én oIMG_9518 Erik Dilana On the Red Couch Dilana @ Live Alive Acoustic by www.ideb.nlp de foto mogen zetten. Uit de hierboven genoemde namen zie je dat er veel buitenlandse artiesten tussen zitten. En dat typeert Erik Prins, geen grenzen qua land of muziek (behalve housemuziek). Van overal kwamen de mensen en werkten samen met hem. In zijn portfolio had hij dan ook bands vanuit de hele wereld… en nog damn goede bands ook!

Cover en Tributebands
IMG_1185 Rich Wyman & Erik Live Alive by www.ideb.nl
Waar Erik naam mee heeft gemaakt (en NAAM is dan eigenlijk met hoofdletters), is zijn tributebands. Bij de eerste keer dat ik met Erik mee ging naar een festival en we zaten slap te ouwehoeren in de auto, zei ik: Zeg Erik, die coverband waar we nu naartoe gaan…. Ho, stop! Nee, Iv, dat is een tributeband. Coverbands spelen nummers van meerdere artiesten. Niks mis mee, heb ik er ook een paar van maar… Mijn tributebands, die de muziek van één band/artiest, spelen. Die spelen het niet alleen, die zijn ook echt die band. Soms in look, maar altijd in muziek. Het zijn stuk voor stuk giganten van muzikanten, waar ik dan ook met 10000% achter sta. En met die passie, die overtuiging naar festivals, bars, theaters, sporthallen, overal waar er maar muziek geplaatst kon worden, met die passie bracht hij de bands naar binnen. En niet op de minste podia hebben zijn bands gestaan. Sommigen als hoofdprogramma, anderen als voorprogramma van grote wereldnamen. Menig tributefestival die een gehele line-up van de heer Prins op het podium heeft gehad. Ik denk dat hij in dit segment een van de grootste is. Of (met traan in mijn oog) was.

Wat ik mede aan deze gigant te danken heb?
Door wat ik hierboven schreef. De bands die hij programmeerde, managede, wist hij, met zijn doorzettingsvermogen in een knap verzadigde muzikale wereld (vergeet niet dat we in Nederland een enorm aanbod aan muzikanten van hoog niveau hebben) op de meest waanzinnige venues te plaatsen. En doordat hij overal graag zelf bij wilde zijn, om te kijken of alles wel goed liep (want, tja, een muzikant moet je niet met administratie opschepen) heeft hij me vaak meegevraagd. Samen op zoveel mooie plekken geweest en zoveel mooie mensen leren kennen. Ik heb me kunnen ontwikkelen met fotograferen en door de MAM AGENCY-opstap sta ik nu mijn passies van muziek en fotografie regelmatig te combineren.

Erik…. Je presence (en dat heb je!), je stem, je.. tja.. Erik Prins… We lagen weleens overhoop, hebben elkaar al een tijd niet gezien… Maar, het was altijd goed. Ik heb er eigenlijk nooit echt over nagedacht, maar hoor je nog zeggen tegen iemand die je, onder het rijden met een gangetje of honderd-nog-wat, aan de telefoon had… Ja, ik zit met een vriend in de auto! Nou grote vriend, dankjewel namens mij, Bren en heel veel mensen die je een warm hart toedragen! Thanks voor making me even more Mad About Music!

Hieronder een hele kleine greep van foto’s van Erik samen met de bij hem in de show optredende muzikant(en)!

5246 getoond, 674 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *