Onterechte boetes voor snorfietsers door onduidelijke bebording Den Haag?

Verkeersbordenchaos

Afgelopen week reed ik nietsvermoedend met mijn snorfiets door het Zuiderpark en werd staande gehouden door een stadswacht. Van die stadswacht kreeg ik gelijk een boete van 95 euro. Zelf wist ik niet beter dat het toegestaan is met mijn snorfiets het park te doorkruizen, dit bleek volgens de stadswacht niet toegestaan te zijn. Vervolgens ben ik gaan kijken naar de borden die bij de verschillende ingangen staan en daaruit blijkt dat de gemeente Den Haag er ook een beetje een zooitje van maakt met allerlei verschillende verkeersborden.

Is een snorfiets een fiets of niet?
Als je op internet speurt naar deze vraag wordt bij de definitie van een snorfiets vaak aangegeven dat een snorfiets een soort fiets is met een hulpmotor. Als je dan naar de wettelijke bepaling gaat kijken bestaat de snorfiets niet. Snorfietsen worden voor de wet onder de classificatie bromfiets geplaatst, welke niet op het fietspad mogen. Ik kan mij best voorstellen dat snorfietsbestuurders het om deze reden ingewikkeld vinden waar ze wel en niet mogen rijden. Gelukkig hebben ze daar twee duidelijke verkeersborden voor uitgevonden die de snorfiets bestuurder helpen dit te bepalen.

g11(3)m1nyellwrp2e

Twee duidelijke verkeersborden
De twee verkeersborden die aangeven waar een snorfiets wel of niet mag rijden zijn een rond blauw bord met hierop een fiets afgebeeld en een liggend rechthoekig bord met hierop de tekst “FIETSPAD”. Op een fietspad met het ronde bord zijn snorfietsen toegestaan. Op een fietspad met het rechthoekige bord morgen snorfietsen niet rijden. Heel simpel zou je denken en zo leer je het ook als je je rijbewijs haalt om een snorfiets te mogen besturen.

Onderbord “fietsen toegestaan”
Bij alle ingangen van het Zuiderpark staat aangegeven dat het een voetgangersgebied is. Op het bord daaronder staat de tekst “Fietsen toegestaan” geschreven. Ondanks dat dit bord wel rechtsgeldig is, is dit voor snorfietsbestuurders vaak te onduidelijk waardoor ze in de fout gaan. Waarschijnlijk vond de gemeente Den Haag dit ook niet helemaal duidelijk, want bij de ingangen aan Melis Stokelaan en Veluweplein hebben ze onder de tekst “fietsers toegestaan” de extra aanduiding “MUV Snorfietsen” geplaatst.

Hierbij laat de gemeente blijken, dat kan ik alleen maar concluderen, dat ze zelf ook niet helemaal weten of snorfietsen nou wel of niet onder fietsen vallen. Het vreemde is dat deze extra ondertekst bij de ingangen Loevesteinlaan, Vreeswijkstraat en Soesdijkseplein niet geplaatst zijn, waardoor het geheel nog onduidelijker wordt.

20170707_161143

Snorfietsen in Grote Markstraat nog wel toegestaan
Als ik dan kijk naar de bebording in de Grote Marktstraat, is daar ook aangegeven dat het een voetgangersgebied is waar fietsen is toegestaan. Omdat ik het nu helemaal niet meer begrijp, belde ik de gemeente om uitleg te vragen. Mijn vraag aan de gemeente ambtenaar aan de telefoon luidde: “Mag ik met mijn snorfiets in de Grote Markstraat rijden”. Daar gaf hij het volgende antwoord: “Ja met een snorfiets is het toegestaan door de Grote Markstraat te rijden”.

Mijn volgende vraag “Waarom mag ik dan met dezelfde bebording die jullie hanteren bij verschillende ingangen van het Zuiderpark, hier niet in rijden?”. De ambtenaar snapte mijn vraag niet, waarna ik hem het bordenmirakel heb uitgelegd.

20170710_142918

Bezwaar indienen
De gemeenteambtenaar aan de telefoon snapt volledig de onduidelijkheid die bij mij en waarschijnlijk bij vele andere snorfiets bestuurders heerst. Hij gaat een melding maken bij de wegbeheerder van stadsdeel Escamp om de situatie te bekijken en waar nodig aan te passen. Aan de boete die ik gekregen heb, door het ontbreken van de bebording “MUV snorfietsen” bij mijn ingang, kon hij niets doen. Wel gaf de ambtenaar mij een hele grote kans dat deze, als ik bezwaar indien, nietig verklaard zal worden.

De vraag blijft staan
De leer die ik uit dit hele verhaal trek, is dat de gemeente Den Haag toch snorfietsen ziet als fietsen. Dus bij het bord “fietsen toegestaan”, mits anders is aangegeven, zijn snorfietsen gewoon welkom. Waarschijnlijk denkt een andere gemeente hier heel anders over en dat maakt het er als snorfietsbestuurder niet makkelijker op. Misschien is het beter als de landelijke politiek eens en voor altijd kan uitsluiten of de snorfiets een fiets is of niet? Ik ga me in ieder geval voorbereiden op een bezwaarschrift en adviseer anderen die de afgelopen tijd een boete kregen hebben in het Zuiderpark dit ook te doen.

Als afsluiter een test
Dat de bebording met betrekking tot snorfietsen niet alleen rond het Zuiderpark erg ingewikkeld is blijkt wel uit het volgende voorbeeld dat ik vond op het Oranjeplein. Waar mag de snorfiets bij het naderen van deze borden naar toe? Alleen rechtsaf, links en rechtsaf of alle richtingen dus ook rechtdoor? (onder het fietsbord staat “dus hier niet brommen”.)

20170710_143221

5041 getoond, 697 bekeken

4 thoughts on “Onterechte boetes voor snorfietsers door onduidelijke bebording Den Haag?

  1. Vind dat een beetje iedereen over 1 kam scheren ik rijd altijd zachter als ik een fietser passeer. Van mij kant wordt ik weer helemaal gek van fietsers met telefoon in hun hand en niet opletten, niet hun hand uitsteken of met zijn drieen naast elkaar fietsen.

  2. Eens met Bert. Snorfietsen rijden vrijwel zonder uitzondering veel te hard op het fietspad. Ze maken herrie en stinken. En het aandeel asociale bestuurders ligt opvallend hoog, al was het maar omdat ze met hoge snelheid vlak langs andere fietsers rijden.

  3. Het wordt eens tijd dat snorfietsen ook niet toegestaan worden in de Grote Marktstraat en de andere wandelgebieden in de stad. Snorfietsen rijden vaak te snel, maken herrie en vervuilen de lucht met o.a. fijnstof. Daar heeft het winkelend publiek waaronder veel ouderen veel last van. En van handhaving voor te snel rijden is geen sprake.

  4. Vreemd dat de vraag of een snorfiets wel of niet als fiets moet worden beschouwd voor de gemeente Den Haag onduidelijk zou zijn. Uit de vermelding ‘M.U.V. snorfietsen’ blijkt dat de snorfiets als fiets wordt beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *