Onthulling borstbeeld Aletta Jacobs op 25 april 2015

vredespaleis aletta jacobs

Foto: René Bom

Op zaterdag 25 april 2015 wordt in het Vredespaleis in Den Haag een bronzen borstbeeld van Aletta Jacobs onthuld.

Het borstbeeld is een geschenk van de omen’s International League for Peace and Freedom (WILPF) aan de Carnegie stichting en iedereen die zicht wijdt aan vrede, rechtvaardigheid en gelijkheid.

Vrouwenkiesrecht
Het 100-jarig jubileum van de WILPF is een mooi moment om Aletta Jacobs te eren als Vrouw van de vrede. In Nederland is Jacobs vooral bekend als de vrouw die een strijd voerde voor het vrouwenkiesrecht.

Congres
Misschien minder minder bekend, maar niet minder belangrijk, is dat Aletta Jacobs in 1915 een Internationaal Vrouwen Congres organiseerde waaruit het WILPF is ontstaan. Destijds kwamen 1300 vrouwen samen in Den Haag om een oplossing te vinden voor het beëindigen van de oorlog.

Het beeld is gemaakt door kunstenares Lia Krol en wordt rond 12.30 uur door WILPF erelid Edith Ballantyne aangeboden aan de voorzitter van de Carnegie-Stichting, Dr. Bernard Bot.

583 getoond, 294 bekeken

3 thoughts on “Onthulling borstbeeld Aletta Jacobs op 25 april 2015

    1. in dat jaartal was haar strijd gewonnen: kiesrecht voor de vrouw! Dat was ook de aanleiding voor haar vertrek uit Amsterdam. ze kwam hierheen voor haar RUST, hahaha. Dat is niet gelukt, ze zette haar vredeswerk voort en was ook niet te stuiten voor vele andere “onderdeelen van de (…) vrouwenbeweging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *