Opening buurtcompostbakkerij in Moerwijk Den Haag

Compostbakkers (1)Op 23 maart opende de Marcustuin hun buurtcompostbakkerij in de tuin. Bewoners en winkels uit de omgeving van de Marcustuin kunnen hun Groente Fruit Tuinafval voortaan naar de tuin aan de Joan Blasiusstraat brengen. In de buurttuin wordt van dit afval dan goede compost gemaakt, die weer gebruikt kan worden als vruchtbare meststof voor de tuin. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen: het groenafval kan apart worden ingeleverd, en de moestuin krijgt er goede compost voor terug.

Compostbakkers (2)Dus ook al heb je geen groene vingers, met een groen hart kun je gerust je gft (Groente, fruit, Tuinafval) komen brengen naar de tuin. Speciaal voor de opening maakte een elektrische tuktuk van de CompostBakkers een ronde door de wijk, om bij een aantal haltes het groenafval op te halen.

Compostbakkers (4)

Deze ‘schillenboer’ begon de rit bij het Wijkcentrum Moerwijk, vervolgens langs de Betje Wolffstraat, woonzorg centrum Coornhert, en de Jan Luykenlaan. Iedereen kon bij de stopplaatsen zijn groenafval meegeven. Het kan natuurlijk ook gewoon bij de buurttuin (ook bij u in de buurt) ingeleverd worden. Bob Molenaar van Duurzaam Den Haag onthulde het infobord welke duidelijk aangeeft wat er wel en niet kan worden ingeleverd.

Compostbakkers (19)Het buurtcomposteren is een initiatief van de CompostBakkers. Zij zetten zich in voor het verzamelen en composteren van GFT dicht bij de mensen. Omdat het groene afval in sommige wijken niet meer wordt opgehaald, verdwijnt een belangrijke grondstof voor een gezonde bodem in de verbrandingsoven. Dat is jammer, want de vele school- en buurttuinprojecten die er in Moerwijk zijn kunnen van deze resten goede compost voor de tuin maken.

Compostbakkers (20)Het idee komt uit Vlaanderen, waar in veel steden en dorpen buurtcomposteerderijen zijn. Na een pilot van de CompostBakkers in de Mariahof in Den Haag i.s.m. Fonds 1818 is het een programma van Fonds1818 geworden. Buurttuinen uit het werkgebied van het fonds kunnen een aanvraag doen om een compostbakkerij op te zetten.

447 getoond, 76 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *